Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija fetalna ehokardiologija

fetalna ehokardiologija

Spoštovani.
Sem v 23 t nosečnosti. Po rednem kontrolnem pregledu pri izbrani ginekologinji me je le-ta zaradi rahlo povišanih proteinov v urinu in rahlo povišanega krvnega tlaka, preventivno poslala na APRN. Danes so mi na APRN-ju ovrgli sum na preeklampsijo, saj proteinov v urinu ni bilo, prav tako so bili vsi ostali izvidi na urinu in krvi v redu.
Zdravnik je opravil še podroben UZ ploda, zataknilo se je pri otrokovem srčku. Pri redni morfologiji mi je ginekologinja le omenila, da je za srce še nekoliko zgodaj in da bo to preverila naknadno. Danes mi je zdravnik rekel, da ne more ravno potrditi, da je s srčkom otroka vse bp. V izvidu piše: “L srčna os, redni ritem, okrog 154 utripov/min. Nejasen prikaz 4 srčnih votlin. Viden hiperehogeni fokus v L ventriklu. Svetujem fetalno ehokardiologijo.” Vse ostale stvari so bile na UZ ok.
Do sedaj nisem imela v nosečnosti nobenih drugih težav. Prirojenih srčnih napak v moji in partnerjevi družini ni. Na fetalno ehokardiologijo se nameravam v vsakem primeru naročiti pri dr. Veselu, upam da bo datum kontrole čimprej.
Vseeno sem zaradi vsega skupaj v zelo velikih skrbeh. Vem, da natančne diagnoze tukaj na forumu ni možno postaviti, vseeno pa bi prosila za kakšno mnenje. Kaj pričakovati? Me mora zelo skrbeti? Kakšen je lahko najslabši oziroma najboljši možni scenarij?
Že vnaprej hvala za kakršnokoli mnenje!
Lep dan in vse dobro.

Spoštovani,

Točno tako je, kot ste napisali. Na podlagi zapisanega, se ne morem opredelit, ali je s plodovim srcem vse v redu ali ne. Počakati bo potrebno na pregled.

Komentiral bom samo eno stvar, hiperehogeni fokus. Gre za nepomembno zadevo, ki s stališča tveganja za srčno napako ne igra nobene vloge. Vsaj v toliko vas lahko pomirim.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Najlepša hvala za hiter odgovor.
Ravno danes sem se naročila na pregled pri vas in sicer 7.8. v SG.
Upam, da bo takrat vse ok.

Spoštovani.
Ponovno vam pišem, tokrat že na meji obupa, ker sama več ne vem kaj storiti…
Po tistem, ko sem se naročila na kontrolo v SG, me je poklicala osebna ginekologinja in mi svetovala, naj grem pred tem še v UKC Ljubljana.
Na pregled so me naročili po hitrem postopku, tako da sem bila že včeraj v Ljubljani, kjer so opravili dva ultrazvočna pregleda. Prisotni sta bili dve zdravnici, kardiologa ni bilo. V vsakem primeru gre pri otroku za kompleksno srčno napako. Končna diagnoza na izvidu : “Atrezija mitralne zaklopke z nefunkcionalnim levim srcem ter hipoplastično aorto.”
Omenili sta, da vam bodo posnetke ultrazvoka poslali preko e-pošte in da boste situacijo preučili tudi vi, čeprav ste odsotni v tujini. Ne vem, ali ste podatke že prejeli ali ne. Iskreno povedano po tistem, ko sem prejela diagnozo “hipoplastično srce” nisem več dobro procesirala vseh informacij, saj se mi je v trenutku sesul cel svet.
Zdravnica je tudi omenila, da po njenih informacijah v SG nimate takšnega aparata, kot ga imate baje v Dravljah in zato naj bi bilo bolje, da grem k vam na pregled v Dravlje. Glede plačila pregleda ni nobenega problema. Ne vem pa, ali mi bodo že v Ljubljani priskrbeli termin v Dravljah po pogovoru z vami, ali naj kar sama pokličem in prosim za termin v prvem tednu avgusta…
Prav tako sta mi zdravnici svetovali, da naj se čimprej opravi aminocenteza. V tistem trenutnu nisem vedela kaj storiti. Iskreno povedano sem trenutno čisto na dnu in me je groza, da bi sedaj po vrhu vsega opravljala še ta invaziven poseg, ki bi še dodatno ogrozil otroka. Prav tako bi veliko raje, da mi najprej vi po pregledu postavite konkretno diagnozo in predstavite vse možnosti ter da se potem odločim kako sploh naprej. Dogovorjena sem, da naj v ponedeljek pokličem v ambulanto v Ljubljani in sporočim svojo odločitev ali bom v torek prišla na aminocentezo.
Moji vprašanji sta: ali naj se čimprej naročim na pregled v Dravljah? Ali naj opravim aminocentezo sedaj oziroma šele po pregledu pri vas? Bi vam izvidi aminocenteze kako dodatno pomagali pri postavitvi diagnoze?
Lepo prosim za kakršenkoli vaš napotek.
Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem.

Spoštovani,

Verjetno bo za oba najlažje, če se vidiva v amb v SG, v petek, 7.8..

Ev. se lahko vidiva prej, npr. v ponedeljek, 3.8. dopoldne v MC Dravlje, v kolikor vam lahko ponudijo termin, kar pa morate preveriti sami, saj gre za zasebni zavod.

Amniocentezo in genetski dg le opravite, tako kot so vam svetovali.

Nekaj klipov preiskave sem videl, objstaja precejšna verjetnost, da gre za pomembno srčno napako, na podlagi posnetka in javno zaenkrat samo to, napako bova natančno opredelila in se pogovorila o njej ter možnostih zdravljenja pa ob pregledu v moji fetalni kardio ambulanti.

Do takrat toliko.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)
Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close