Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija FESS operacija

FESS operacija

Pozdravljeni,

zanima me ali je normalno po FESS operaciji (5 dan), da se v nosnici vidi kot neki bel čep? 2 dneva mi je iz nosa tekla kri, oziroma se je čistilo sedaj se je to umirilo, kri ni več toliko prisotna, izcedek je pomešan kot kri, gnoj, sluz. Je pa prisotno oteženo dihanje, občutek kot da gre za zamašen nos pri prehladu. Ko posvetim v nosnico, opazim kot neko strjeno gnojno sluz, čep. Je to ok? Nos si večkrat dnevno čistim s fiziološko, prav tako uporabljam Mommox.

Pozdravljeni,

če imate v resnici gnoj v nosnici, vsekakor ni v redu, tega ne bi smelo biti.

Vendar nimam dovolj podatkov, zato vas prosim za vaše diagnoze, opis težav pred posegom, razlog operacije in prepis odpustnice iz bolnišnice.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***
    Diagnoza: sinusitis chronica maxillaris dex.

Fess operacija+ekstirpacija ciste (zob), izkles zoba. Vstavljen Merocel, po odstranitvi tampona brez posebnosti. Rahlo krvavenje, prvi dan krvavi izcedek, sedaj je izcedek v manjši obliki (voden). Občasno je v izplunku prisotna rahla kri pomešana s slino.
Sama težko definiram, kako to izgleda, nosnica ni prehodna, občutek zamašenega nosa. Gre mogoče za vnetje sluznice po operaciji?

Torej gre za dentogeno = z zobom povezano kronično vnteje desnega čeljustnega sinusa, tu je iztekanj egnoja pogosto.

opis težav pred posegom?

Je bil to neizraščen zob in kateri?

Ste imeli endodontsko zdravljen zob – mrtev, globok karies, periapikalno cisto – absces – granulom? Kateri? Če da, je bil okužen zob in kost z bakterijami, ki so prodirale v sinus, od tod torej gnoj.

Ali imate po izklesu zoba oroantralno fistulo? Če da, prihajajo bakterije iz ustne votline.

Prepis odpustnice iz bolnišnice? Imate pooperativno sistemski antibiotik in kateri?

5 dni po operaciji bi se moral nos že začeti odpirati, pomagate lahko še z dekongestivnimi kapljicami v nos.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close