Ferrum Lek
Spoštovani g. Pušenjak,
sem v 34. tednu nosečnosti in ginekologinja mi je zaradi ugotovitve slabokrvnosti (količina železa= 105) predpisala tablete Ferrum Lek (100mg) 2x dnevno po 1 tableto.
Ker na navodilih piše, naj bi se tablete uživale med jedjo ali po jedi, farmacevtka pa mi je rekla, naj bi jih uživala na tešče, me je to zmedlo in se obračam na vas.
Kako naj bi po vašem mnenju torej uživala omenjene tablete?
Ali morda veste, kakšna je razlika, če bi uživala tablete, kjer je železo vezano v železov fumarat ali pa tiste, kjer je vezano v železov(III) hidroksid? Ali gre v obeh primerih za organsko vezano železo?
Koliko procentov zaužitega železa se dejansko absorbira v naše telo (v povprečju)?
Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!
Spoštovani,
vsi pripravki za dodajanje železa so izdelani tako, da so sprejemljivi za vsrkanje v kri, torej vsebujejo tudi 2- valentno železo poleg 3.-valentnega, ki je za telo slabo uporabno. Če je to fumarat ali hidroksid je navsezadnje vseeno. Od vnešenega železa se ga nikoli ne vsrka več kot 2 do 3%, stopnja vsrkanja pa je močno odvisna tudi od potrebe, torej se vsrka več, ko je potreba večja in manj, ko te ni več ali je zmanjšana. Pri hB 105 g/L mislim, da bi bilo 1 tbl. pop 100mg Fe povsem dovolj in nista potrebni dve. Tudi zaužitje na tešče ali ob hrani je pri normalno delujočem črevesju povsem nepomembno. Če na tešče povzroča težave ga pač uporabljajte ob hrani.
Spoštovani!
Stara sem 32 let. noseča 29 tednov. Že od začetka sem jemala elevit in občasno še pila sirup floravital,za železo, bila sem na meji hemoglobin 110.Prejšnji teden so mi na pregledu ugotovili ,da je hemoglobin 108 in dobila sem sirup Ferrum Lek 50 mg, dvakrat na dan eno žličko.Ali lahko zraven sirupa jemlem še elevit ali bo sirup dovolj..zaenkrat se mi zdi da imam bolj mali odmerek. Se spominjam da mi je v prvi nosečnosti zelo padlo železo po 30 tednu..zato bi se temu rada izognila. Torej Elevit plus Ferrum Lek…Da ali Ne?
Hvala za odgovor,Lep dan!!
lahko uporabljate tudi Elevit, če želite.