Fenomen zavajajočega sonca
Pozdravljeni,
na to temo sem prebrala že vase odgovore in več drugih virov. Mi pa še vedno ni jasno…zato bi vas lepo prosila, da mi odgovorite na vprašanja.
2 mesecni otrok, rojen 37t,5d, porod lahek, v nosecnosti niso ugotavljali posebnost, teža in višina povprečna, OG 33,5. Že nekaj t opazam, da se obcasno pojavi ta fenomen. In ne v polsnu, kot sem našla med vašimi odg. Ampak ob spremembi osvetlitve, ko pride otrok z močne svetlobe v temnejsi prostor. Na L očesu sem opazila, da se je nekajkrat fenomen pojavil tudi najverjetneje spontano za nekaj sekund. Drugih znakov povišanega intrakranialnega tlaka, ki jih opisujete, nima.
Pregled pri 1m: OG 37 cm.
Sicer razvojne mejnike (Soc nasmeh, glasovi, dobro sledi pogledu, se igra z vrtiljakom..) dosega, je vesel in zivahen, dobro napreduje na teži, ima pa nakazan ekstenzijski vzorec. V razvojno nas še niso napotili.
Partner pravi, da sem preveč panična.
1. Ali lahko počakam do pregleda pri 3 m in takrat povem pediatrinji, moram iti nujno prej?
2. Ali je ta fenomen pozen ali zgodnji znaki hidrocefalusa? Med vašimi odgovori sem našla, da pozen, med odgovori zdravnice na forumu pediatrija pa, da je zgodnji. Razlike so tudi v literaturi.
3. Ali lahko gre za refleksen odziv na svetlobo in ne hidrocefalus? Tudi to sem nekje prebrala.
4. Ali moram prilagajati starost za razvojne mejnike, glede na to da se je rodil malo prej?
Najlepša hvala za vaš čas že vnaprej.
Glede na napisano bi se kar strinjala z vašim partnerjem. In samo zato menim, da ni dobro čakati na redni pregled, ampak se naročite prej. Sicer bo vas konec od skrbi, vaša okolica pa bo ali nasršena ali pa tudi postajala zaskrbljena ob vseh “spletnih” diagnozah, ki jih boste fantku “pripopali” do tedaj.
Pogled zahajajočega sonca je povsem NESPECIFIČEN znak in je pri dojenčkih (zlasti v prvih mesecih, lahko pa do 1. leta) pogost. Še zlasti zaradi specifične oblikovanosti glave v očesnem predelu, ki lahko velikokrat tudi “zavaja” – takrat gre res tudi za zavajanje, ne le zahajanje :-).
Hidrocefalus se v tej starosti pokaže predvsem z znaki osnovnega razloga (krvavitev, okužba…), sledi prehitra rast glavice, napeta mečava, težave pri hranjenju ipd. Oči začno “zahajati”, ko zvečan tlak v lobanji moti delovanje očesnih mišic za pogled navzgor.
Starost pa korigiramo le pri nedonošenčkih, ki so rojeni več kot 4 tedne prezgodaj.
Pozdrav,