Fenistil kapljice
Ker ima moja skoraj 6 mesečna deklica atopijski dermatitis (in ker se ji je stanje zopet poslabšalo), ji je pediatrinja predpisala kapljice Fenistil, in sicer 3 x 6 kapljic (z Aflodermom pravi, da naj raje več ne mažemo, čeprav se koža vedno popravi, vsaj za nekaj dni). Ker sem pa jaz ena izmed tistih mamic, ki so do zdravil zelo nezaupljive, sem malo prebrala navodila, in tam piše, da naj bi otroku dal 0,1 mg kapljic/kg telesne teže. In če to preračunam, pride nekje 12-13 kapljic dnevno za cca 7 – 7,5 kg težko deklico. Zdaj pa sem v dilemi, ali naj ji vseeno dajem 3 x 6 kapljic, ali pa manj? Brala sem tudi o možnih stranskih učinkih (po jemanju fenistil kapljic), pa me zanima, kolikšna je verjetnost, da bi se ti stranski učinki pojavili tudi pa moji hčeri. (Me je kar malo strah, saj pravim, ne zaupam zdravilom).
Kaj pravite.
Pa še to. Omenjala je tudi, da bi mogoče mojo hčero poslali k alergologu, pa me zanima, kako to izgleda. Ali gremo z njo tam, ali pa se ob 6 mesecih ko se tako ali tako da v pregled kri pač malo več vzame, pa se z napotnico pošlje na preiskave?
Hvala za odgovore.
Pozdravljeni, it,
ja, to res piše. Deklica potrebuje 0,75 mg zdravila dnevno. Če preračunamo, da 1 ml vsebuje 20 kapljic, potrebuje vaša deklica torej 15 kapljic dnevno oz. 3x dnevno 5 kapljic.
Če ste napoteni k alergologu, potem mora otrok fizično tja, medicina ni tehnični pregled. Potrebujemo mamico in otroka, za pogovor, razgovor. Iz krvi se ne da razbrati, kakšna je družinska nagnjenost k alegijam, kako je potekal razvoj, kdaj ste opazili prve znake alergije …
lp
Tanč
Mogoče nekaj iz naših izkušenj.
Od 3.-tjega meseca starosti sinčka smo imeli podobne zdravstvene težave – srbeči kožni ekcemi, AD torej. Fenistil kapljice nam niso izboljšale kožnega stanja, sina pa tudi ni kaj več manj srbelo. Mislim, da morate odkriti kaj povzroča te kožne reakcije. Pri nas sta kriva alergija na mleko in jajca.
Ne vem, mogoče poizkusite še pred testiranjem na alergološki kliniki uvesti strogo mlečno dieto pri otročku in sebi, če še dojite. Mogoče bo potem boljše, če pa ne, bo pa vsaj koristen podatek za alergologa.
O dieti pri alergiji na kravje mleko, jajca,… pa je v starejših temah Tanč že veliko napisala. Se splača pobrskat!
lep pozdrav in lepo kožo vam želim,
mojcapec
Na deklaraciji piše samo, da je Eucerin 3% urea losjon primeren za otroke, ni pa označene starosti. Kolikor pa se da razbrati, je izdelek zelo v redu.
lp
Tanč
Pozdravljeni!
Imam 3mesece starega sinčka.
27.7. so mu je naredilo nekaj pikic za ušesi in pod bradico, naslednji dan so se razširile po ličkih.
V nedeljo 29.4 je bila koža na obrazu živo rdeča topla in hrapava, pikice so bile prisotne še po prsnem košu, rokicah,
nekaj jih je bilo na hrbtu, pregibi so bili rdeči, koža na nogah pa hrapava. Zato sva se odločila, da ga peljeva u dežurno ambulanto.
Se ne dojiva.
Postavil je diagnozo: atropijski dermatitis. Predlagali spremembo mleka-hipoalergeno formulo in mazanje s hladilnim mazilom.
Kupila sva mleko od novalaca allernova in po nasvetu farmacevtke kremo A-DERMA za mazanje celega telesa.
Mleko je pil le, če je bil zelo lačen in še to le 40-60ml… tako, da sva mu potem naprej dajala Hiipovo mleko, ki ga pije od kar se ne dojiva, cca. 4 tedne.
7.7.2014 so naju naročil k pediatru. Za mazanje nam je napisala hladilno mazilo, mazilo za suho kožo in kapljice fenistil, da jih dobi, če se pikice zopet pojavijo. Dr. je sklepala, da gre za čiščenje kože. Na dan obiska je bil fantek brez pikic. Za kar mislim, da je zaslužna krema A-DERMA, ki nam jo je odsvetovala.
Pikice so se pojavile in mazanje s kremo za suho kožo se mi zdi, da je stvar še poslabšalo. Po 4dneh uživanja kapljic fenistil in mazanja po ličkih s kremo A-DERMA se je stanje izboljšalo. Pikice v celoti še niso izginile.
Če s kapljicam preneham se pikice spet pojavijo. Dobi po 6 kapljic 3krat dnevno.
Od kar ima te pikice mu smrdi urin.
Zanima me, če tako majhnega otroka res ni možno testirati na alergijo..
In če je to ok pač dajajte mu kapljice pri tako majhnih lahko le tipamo zakaj gre 🙁
In, če krema A-DERM res ni primerna za dojenčke?
Hvala za odg in lep pozdrav.
Seevda je možno testiranje, res pa je, da so testi pogosto negativni, kar pa ne izključuje alergije.
Če je koža sveže vneta in otroka srbi, je ptorebno mazanje s kortikosteroidnim mazilom za nekaj dni in ko se stanje popravi, nadaljevati z negovalnimi mazili.
Linija Baby A derme je primerna za dojenčke:
http://www.aderma.com/en/my-baby/gently-cleansing