Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Fenilalanin!

Fenilalanin!

Danes sva z mojo punčko bili v porodnišnici na pregledu, stara je 18 dni in je bilo vse vredu, edino kri so ji še enkrat vzeli, ker je imela povišano vrednost fenilalanina. Pediater mi je povedal, da gre za presnovno motnjo in v primeru, da bo izvid še enkrat povišan, bo morala imeti posebno dieto. Kaj sploh takšna bolezen pomeni in kakšna dieta je potem predpisana???? Ker jo dojim, me zanima ali lahko jaz s svojo prehrano kako vplovam na to in ali se moram kakšni hrani izogniti????

LP Monka

Pozdravljena!

Motnja, kjer telo ni sposobno presnavljati fenilalanina se imenuje fenilketonurija. Od obeh staršev otrok dobi avtosomna recesivna gena, da se presnovna motnja izrazi. Življenje takega otroka je popolnoma normalno, le prehrana ne sme vsebovati visokobeljakovinske prehrane:materino mleko, kravje mleko, adaptirana mleka na osnovi kravjega, mesa. Dobijo se posebej za to motnjo presnove prilagojene mešanice otroške hrane. Povprašajte v lekarni.
Srečno!

***************************** Irena Ahčin, patronažna med. sestra.

Monka,
obrnite se na slovensko društvo PKU, kjer vam bodo svetovali in pomagali v vsem o zvezi s fenilketonurijo.

Najdite jih na spletni strani: http://www.pku-slovenija.com

na telefonu: +386 (3) 5669300

ali na e-naslovu: [email protected]

Srečno!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close