Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv fenilalanin, laksativni učinek

fenilalanin, laksativni učinek

Ker ne vem natanko, na kater forum naj se obrnem bom vprašala kar tukaj… Če nek prehanski izdelek – napitek vsebuje fenilalanin in in ima lakstaivni učinek…. Kaj to pomeni? Kako vpliva na telo? Hvala.

*Dir je kamjeje mjeto? Dir je biu?*

Fenilalanin je aminokislina, sestavina beljakovin hrane. Je nujno potrebna za pravilno prehrano človeka in seveda tudi živali.
Fenilalanin se v telesu s pomočjo encima (to je ferment, katalizator procesov) pretvarja v drugo aminokislino, ki se imenuje tirozin.
Včasih pa se zgodi, da se rodi otrok, ki nima potrebnega encima za pretvorbo fenilalanina. Pri tem gre za dedno motnjo. V takem primeru se fenilalanin kopiči v krvi in deluje škodljivo na možgane. Posledica tega je duševna zaostalost. Ta bolezen se imenuje fenilketonurija. Pri novorojenčkih se ta bolezen ugotavlja s presejalnimi testi.
Preprečevanje poškodbe možgan dosežemo tako, da ne vnašamo v telo hrane, ki vsebuje fenilalanin. Tak bolnik mora namesto mesa ali mleka jesti sintetično hrano.
Toliko o fenilalaninu.
Imam pa pripombo. Hrane ali pijače, ki vsebuje posamezne gradnike hrane, se je bolje izogniti, če je ni potrebno uporabljati zaradi bolezni, ki to zahteva.
Izraz ” laksativ ” pomeni odvajalo. Lahko uporabimo tudi izraz ” laksans “, ki pomeni isto, torej zdravilo za izpraznjenje črevesa. Če neka pijača, hrana ali snov deluje odvajalno, rečemo, da ima laksativni učinek.

Lep pozdrav!

Spoštovani, če sem prav razumel naslednji stavek ki ga je zapisala ga. Nada Irgolič, mag. farm., spec.;

“Imam pa pripombo. Hrane ali pijače, ki vsebuje posamezne gradnike hrane, se je bolje izogniti, če je ni potrebno uporabljati zaradi bolezni, ki to zahteva.”

to razumem, kot nasvet naj ne uživamo fenilalanina. Žal se ta aminikoislina pojavlja praktično v vseh prehranskih dodatkih, kot je npr. Biotin 3. Če že uspem najti prehranski oz. multivitaminski dodatek brez aspartama, je v njem pa vsaj fenilalanin.

Zanima me mnenje ga. Nada Irgolič, mag. farm. spec., v zvezi z uživanjem fenilalanina v prehranskih oz. multivitaminskih dodatkih pri osebah, ki sicer imajo potreben encim za pretvorbo fenilalanina.

in drugič;

ali je na trgu sploh mogoče najti ustrezne multivitaminsdke doddake, ki ne bi vsebovali aspartama in fenilalanina

Spoštovani!
Ko sem odgovarjala na poprejšnje vprašanje o fenilalaninu (24.10.2004), sem aminokislino fenilalanin opisala v zvezi s presnovno motnjo. Pri tem sem mislila na osebe, ki morajo zaradi pomanjkanja določenega encima, ki razgradi fenilalanin, celo življenje uživati strogo odmerjeno dietno hrano, ki te aminokisline ne vsebuje. Morda sem v svojem odgovoru premalo dorekla ta problem in dejstvo, ki se nanaša samo na bolnike, tako da ga ni bilo moč prav razumeti.
Fenilalanin je vsekakor sestavina vse beljakovinske hrane, tako mesa, mleka in njunih izdelkov, kot žitaric, stročnic, oreškov,… Kot vse ostale aminokisline, je tudi fenilalanin za ljudi, ki nimajo te presnovne motnje, nujno potreben. Samo ljudje z motnjo, se morajo strogo izogibati fenilalanina in upoštevati dietno prehrano. Vitamine in minerale, ki jih tudi oni nujno potrebujejo in jih ob dieti ne dobijo v zadostni količini, prejemajo v obliki dodatkov strogo odmerjene mešanice.
Da bi se o tem problemu natančneje poučili in ga lažje razumeli, Vam priporočam, da si preberete na internetu dva članka strokovnjakinje, ki je za to področje zagotovo najbolj kompetentna. To sta članka z naslovom: “Fenilketonurija – zgodba o uspešnem zdravljenju presnovne bolezni” in “Fenilketonurija in nosečnost”. Napisala ju je strokovno in zelo razumljivo Asis. mag. Mojca Žerjav – Tanšek, dr. med.
Glede Vašega vprašanja, če lahko ljudje, ki imajo encim za razgradnjo fenilalanina uživajo prehranske in multivitaminske dodatke, je moj odgovor da, če obstajajo za to razlogi.
Vsi prehranski dodatki morajo imeti na ovojnini označene sestavine, tako da lahko uporabniki izberejo tiste, ki jim ustrezajo.
Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close