FemCap
Brala sem o kontracepciji FemCap in se mi zdi izvrstna rešitev, saj ne želim uporabljati hormonske kontracepcije, moj fant pa ima težavo z uporabo kondomov.
Ampak, glede na dosedanje spolne izkušnje, se mi pojavlja vprašanje, če je res primerna zame. Med spolnim odnosom namreč fant ne sme do konca poriniti penis vame, saj čutim topo bolečino v področju MV. Predvidevam, da imam nekoliko krajšo vagino, kajti drugače si ne znam razlagat, zakaj tale bolečina, če gre do konca. Zdaj me seveda zanima, kako bi bilo, če imam pred MV še FemCap- potemtakem bi bolečino čutila še prej in še močneje ali kako?
Dvomim , da imate prekratko nožnico, ta je zelo raztegljiva in prilagodljiva. Raje bi vam priporočila pregled pri ginekologu, saj gre morda za kak drug razlog za bolečine npr endometriozo ali posledice prebolelega vnetja jajčnikov. Vse skupaj pa je lahko povezano s položajem pri spolnem odnosu, pri nekaterih položajih pride penis res bolj globoko in raztezanje vezi ob maternici lahko čutite kot bolečino. Zadošča sprememba položaja.
Da kar nadaljujem v tej temi, ki sem jo odprla pred več kot mesecem dni.
Sem bila pri ginekologinji in je vse b.p.
Zdaj sem dobila femcap ter jo prvič preizkusila. Že pri prvem vstavljanju je bilo vse ok ter je šlo čisto na easy. Pri spolnem odnosu je nisem čutila in fant tudi ne. Sva jo sprobala sicer šele 1x, tako da ne morem še povedat, če je res kul ali ne 🙂
Imam pa 2 vprašanji, ker nikjer nisem zasledila, da bi kaj o tem pisalo:
1. v knjižici piše, da jo lahko imaš vstavljeno do 42 ur, nikjer pa ne piše, koliko časa mora preteči med tem, ko jo vzameš ven ter ponovno vstaviš? Je tudi omejitev?
2. imela sem jo vstavljeno nekje okoli 19 ur. Ko sem jo dala ven, me je presenetila rumeno- rjavkasto-rdečkasta usedlina v tisti vdolbini, ki prekriva MV. Naj povem, da je bila popolnoma brez vonja, zato predvidevam, da ne gre za vnetje, ali pač? Razmišljala sem, da je mogoče pri vstavljanju prišlo do mikropoškodb in zato tista usedlina. Ali pa je kriv spermicid, ki se ga prej nanese v izbolinico ter je ta ranil moj MV. Kaj menite, za kaj bi lahko tole šlo? Me je kar presenetilo… Izcedek sem pričakovala, a ne takšne barve.
Najkrajši čas, ki mora preteči preden odstranite kapico bo 6 ur po spolnem odnosu. Če jih sledi več zapored, je treba vsakič znova v nožnico dodati spermicid, vmes pa kapice ni treba odstranjevati. Če pustite kapico dolgo v nožnici, se v njej nabere običajen izloček žlez, ki so v kanalu matreničnega vratu in ta je rumenskaste barve ali čisto prozoren, odvisno od faze ciklusa. Nekaj pa seveda ostaja v vdolbini tudi spermicida.