Najdi forum

Živjo,

zasledila sem hujšanje s prekinitvenim postom. Zanima me kakšna so mnenja o tem? Kakšen interval bi bil primeren za žensko med 30-45 let? Ali lahko shujšaš samo s fastingom, brez telesne aktivnosti? Če ne, kakšna telesna aktivnost se priporoča, če se greš fasting?

Zasledila sem veliko pohval, v smislu, da telo počiva oz. izloča toksine med postom, pa tudi neprijetnih izkušenj kako so si ljudje zaradi fastinga uničili imunski sistem in metabolizem. Je dejansko kaj na tem?

Hvala za odgovor.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljena Migica558!

Prekinitveni post (IF – intermittent fasting) je prehranski pristop, ki vključuje ciklično izmenjavo obdobij posta in obdobij prehranjevanja.

Ko ne jeste hrane, telo začne uporabljati shranjene zaloge energije, kot so glikogen (shranjeni ogljikovi hidrati) in maščobe, da bi dobilo potrebno energijo. Prvič, ko se ogljikovi hidrati porabijo, telo preide na uporabo maščob. To se imenuje “ketogeneza” in rezultat so molekule, imenovane ketoni, ki jih telo uporablja kot vir energije.

Hkrati telo aktivira proces, imenovan avtofagija, ki je kot nekakšno čiščenje celic. Med avtofagijo telo odstranjuje in reciklira poškodovane ali nepotrebne delce v celicah, kar lahko pomaga pri obnavljanju in čiščenju telesa.

Začne se tudi zmanjšanje ravni inzulina, hormona, ki pomaga pri prenosu glukoze (sladkorja) v celice za energijo. Nižje ravni inzulina lahko pomagajo pri boljšem nadzoru ravni sladkorja v krvi in ​​pospešijo razgradnjo maščob.

Skupaj ti procesi lahko prinesejo koristi, kot so izguba teže, izboljšana občutljivost na inzulin in splošno čiščenje telesa.

Glede intervala med 30-45 leti ni specifičnega priporočila, saj se učinki prekinitvenega posta lahko razlikujejo od posameznika do posameznika.

Najboljši način, da začnete z metodo IF (intermittent fasting), je izbrati časovni razpored, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu in telesnim potrebam. Eden najpogostejših načinov je metoda 16/8, ki pomeni 16-urno obdobje posta, ki mu sledi 8-urno obdobje, ko jeste.

Primer: lahko se postite od večera (od 20. ure zvečer) do naslednjega dneva opoldne (12. ure), kar je skupaj 16 ur. Nato imate 8-urno okno, v katerem lahko jeste svoje obroke (od 12. ure opoldne do 20. ure zvečer).

Čeprav je mogoče shujšati s prekinitvenim postom brez telesne aktivnosti, je kombinacija zdrave prehrane in redne telesne dejavnosti običajno boljša za splošno zdravje. Priporočljivo je vključiti aerobno vadbo, kot so hoja, tek, kolesarjenje ali plavanje, ter vaje za raztezanje in moč.

Nisem  pa še slišala, da bi komu uničilo imunski sistem zaradi IF. Mogoče res ni primeren za vse, zlasti za sladkorne bolnike, ljudi z nizkim krvnim tlakom ali pa za tiste, ki imajo ali so kdaj imeli motnjo hranjenja.

Vsekakor je za preizkusiti 🙂

 

 

Kontaktni mail: [email protected] *** Spletna stran: https://www.fit-rit.si/ *** T: 051218503

New Report

Close