Najdi forum

Pozdravljeni,

star sem 36 let, visok 198 cm, težak 98 kg. Telovadim zelo malo (če štejem dvigovanje in nošenje 2 in 4 letnega otroka), imam sedeče delo (pisarna, avto), občasno stoječe v trgovini.
Pred dvema letoma sem imel težave s križem, po MRI je šlo za manjšo levostransko hernijo. Po dveh mesecih so se bolečine umirile in do letos februarja nisem imel bistvenih težav s hrbtenico.
V februarju sem imel en zelo naporen dan (8 ur v avtu + nočno delo na nogah). Običajno ne dvigujem težjih breme, tisti dan pa sem dvignil naenkrat okoli 50kg. Občutil nisem nič posebnega, po koncu sem se vsedel v avto, ko sem želel po 1km izstopiti, pa sem začutil izredno ostro bolečin levo v ledvenem delu.Po 10 min sem se uspel v mukah potegniti iz vozila. Hodil sem lahko brez bolečin, prišel do postelje, se spet z bolečino ulegel in praktično dva dni nisem vstal, ker je bil boleč vsak premik. Neboleče je bilo ležanje in kratkotrajno stanje ali krajša hoja. Vsedanje, vstajanje zelo zelo boleče.
Po 5 dneh sem bil kot nov in brez težav še dva meseca. Spet naporen dan, spet dvig podobne teže, tokrat zbodljaj. Proti koncu dneva vedno večje zategovanje v hrbtenici, zvečer enake bolečine kot februarja, malenkost manj močne. Po tem se bolečine spet omilijo, da ni težava vstajanje in vsedanje.
Vendar od takrat težko sedim dlje časa, pojavijo se bolečine na levi okoli vdolbinice v ledvenem delu, čeprav ne tako močne. Pred kratkim naredim MRI LS, ki pokaže manjše centralne protruzije diskov l4-l5, in l5-s1 ter rahlo zožanje foramna l4-l5 desno. Začetna osteohondroza, znižana omenjena diska. Relativno izravnana lordoza. Mnenje: zmerne deg. spremembe hrbtenice. Fizioterapevt in ortoped sta mnenja, da je problem fasetni sklep l5-s1. V nogo ne čutim posebnih bolečin, morda rahlo na levi strani meč leve noge, manjša bolečina pri zbodljaju v levi ritnici.

Kaj mi sedaj povrzoči ostro bolečino v okolici vdolbinice, vedno na levi: dvig otroka in recimo nošenje po stopnicah (15kg), nagib na levo (ko stojim, z desno roko preko glave), ležanje na hrbtu in kolena pokrčena – gib medenice naprej ali nazaj, vsak poskok vozila med vožnjo, kjer mi rahlo raztegne hrbtenico in se nazaj posede (takrat zaboli). Vsakič se čuti, kot bi se nekaj medseboj dotaknilo v hrbtenici.
Če mi uspe imam lahko dan ali dva brez bolečine, vendar to pomeni nič dvigovanja in izredno pazljivost gibanja, predvsem pri sedenju. Zanimivo sem lahko prekolesaril 35 km na gorskem kolesu brez te bolečine (zaradi neutrjenosti sicer boleče mišice na hrbtu).

Že dva meseca delam vajem za stabilizacijske mišice, večkrat dnevno se raztegujem, vendar se teh zbadajoči bolečini ne morem izognit. Vedno se najde gib, ki jo spet povzroči. Tablet ne jemljem nobenih, včasih se namažem s finalgonom.

Ali so to res fasetni sklepi, kaj se da naredit? Nasvet “normalno preživet dan” tukajle ne gre, ker je samo vprašanje, kdaj spet useka. . Trenutno ne upam nikamor z avtom, ker je ta zbodljaj zelo močan in me skrbi ali bom sploh lahko šel na letni dopust edini teden v letu, ki ga imam.

Hvala za nasvet.

Boštjan

Fasetni sklep običajno povzroča močno kronično bolečino v določeni točki, zato mislim, da gre pri vas prej za kronično lumbalgijo, ki je povezana s prisotnostjo hernije L4-L5 in L5-S1.
Mislim, da sami s telovadbo ne boste uspeli pozdraviti, potrebna je zunanja pomoč in v takih primerih je manualna terapija najbolj učinkovita metoda.
Svetujem vam torej pregled in terapijo pri nas[/url], šele nato vam bomo predpisali ustrezne vaje za krepitev mišic.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,

hvala, pridem, upam, da imate v LJ kaj prosto že v naslednjih dneh.

Boštjan

New Report

Close