Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Fasete po 10 letih

Fasete po 10 letih

Razmišljam, da bi se na zgornji sprednji enici in dvojki dala narediti fasete, iz estetskega razloga, saj imam te zobe malo poševne. Nekje sem prebrala, da je življenska doba 10 let. A to drži?

Zanima me vaše mnenje, a je res hudo, če se zob mora zaradi tega pobrusiti?
Pa še to: a se po preteku uporabe samo zamenjajo stare fasete z novimi in kaj to pomeni dodatno za zob?
Pa še nekaj: kaj se zgodi, če se po tem času odločiš, da jih več ne boš imel (npr. da nimaš več denarja za nove).
In še: a se lahko ti zobje, na katere so nameščene fasete, normalno popravljajo, če imaš npr. karies in kaj se zgodi, če se ti pojavi parodontoza (v družini jo namreč imamo).

Hvala vam za te odgovore, ki me že dolgo mučijo.

Pozdravljeni,
trenutne raziskave kažejo, da je preživetje porcelanskih faset še boljše kot kron in mostičkov, torej imate po 10 letih še več kot 90% možnosti, da bo z njimi vse v redu. Če se pojavi karies se ga zdravi iz zadnje strani, če pa parodontoza, pa tako zobna krona pri zdravljenju ne igra vloge. Za oboje je nujno, d hodite na preglede vsaj enkrat na leto, glede na družinsko nagnjenost pa vam priporočam obisk zobnega higienika vsaj enkrat na pol leta, če vam on ne pove drugače. Finančni vložek je zelo majhen v primerjavi s tem, če si boste zaradi izgube enega samega zoba morali delati protetiko.
LP Andreja

New Report

Close