FARMACIJA
Lep pozdrav, verjetno se vam bo zdelo moje vprašanje malo čudno, a vendar mislim , da mi boste naj znali kar se da dobro odgovoriti.Sem dijak 4.letnika gim, in sedaj ko se je potrebno odločiti kam nadaljevati svojo poklicno me zanima predvsem vaš poklic. Torej želim si študirati farmacijo. Od vas pa bi rad zvedel ali ima to smisel oz. kako je v tem poklicu kakšne vse možnosti imaš itn. kje vse se lahko zaposliš skratka od človeka, ki je šel skozi ta študi, bi rad slišal kako je z vsem tem. Upam, da nisem preveč vsiljiv.
HVALA VAM ZA ODG.ž
JAN
Spoštovani Tjaž!
Vaše vprašanje ni čudno, čeprav menim, da ste do 4. letnika gimnazije že kar nekaj slišali o farmaciji. Vprašanje, koliko ima smisel študirati farmacijo, je seveda odvisno od Vas samih. Vprašati se morate koliko Vas zanimajo zdravila, ali Vas zanima kemija, ste v gimnaziji uspešni v tem predmetu, ste natančni in zanesljivi, imate potrpljenje pri reševanju težjih problemov, Vas zanima medicina, Vas ne moti obsežen študijski program, radi študirate, ste pripravljeni po končanem študiju nenehno slediti tehnološkim novostim in razvoju znanosti in predvsem se vprašajte, če imate radi ljudi, katerim bodo namenjena Vaša prizadevanja.
Sedaj pa še malo drugače. Nisem Vas hotela prestrašiti, temveč samo opozoriti, da si tega študija in poklica kasneje ne bi predstavljali kot nekaj kar ponazarja lahkost bivanja. Kljub vsemu je biti farmacevt zelo zanimivo in lepo. Ker študij vsebinsko sega na več področji, imate potem tudi več možnosti zaposlitve, odvisno od tega, kaj Vas bo posebej zanimalo in kaj Vam bo “ležalo”. Lahko se razvijete v farmacevta, ki bo neposredno proizvajal zdravila ( tehnološka smer), lahko postanete analitik, lahko ste lekarniški farmacevt, lahko se zaposlite v kliničnem laboratoriju za biokemične preiskave, lahko ste aktivni pri znanstveno-raziskovalnem delu, pri pedagoškem delu, ali pa ste dejavni na komercialnem področju pri zastopanju določenih firm.
Torej možnosti je veliko, časa za odločanje pa ne toliko. Zato se kar hitro povprašajte o vsem tem in še na Farmacevtsko fakulteto se podajte.
In še moje osebno mnenje, poklic je lep in nikoli mi ni bilo žal, da sem se tako odločila.
Lepo Vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.