Fantki in kožica
Imam skoraj 3 mesece starega fantka. Nekaj me zanima – ponekod v knjigah piše, da ne smeš poskušati povleči kožice na dojenčkovem “lulčku” dol in je tudi nikoli ne vlečem. Patronažna oz. babca pa mi je rekla naj jo pokličem, ko bo star 4 mesece, da mu bo potegnila kožico čez glavico. Tudi prijateljica pravi, da je ona svojemu otroku vsakič pri previjanju na hitro potegnila kožico navzdol. Meni pa se zdi, da moraš to početi, če ima podedovano pretesno ali zaraslo kožico, a ne? Kaj zdaj, naj se kožica vleče ali ne, pri nas in pri partnerju v družini ni nihče imel problemov s kožico.
Pri nas je pediatrinja sinu pri 18 mesecih potegnila dol kožico in v naslednjem tednu je prejokal več, kot prej v pol leta… naročila mi je, naj mu sama to počnem in mu očistim pod kožico ob vsakem kopanju, vendar tega nisem zmogla..
Kasneje sem nekje prebrala, da pediatri sploh nimajo enotnega mnenja o tem, ali je to potrebno, znan slovenski urolog pa je celo mnenja, da je to povsem nepotrebno delati, ker se zadeva sama uredi do 12 leta.. razen če so tako ali takonagnjeni k zaraščeni kožici, kar se popravi z operacijo..
Glede na bolečine, ki jih je doživljal sin, sem definitivno odločena, da pri drugem tega posega ne bom dovolila..
Helena
Pozdravljena,
Naj povem, da sem mamica 14-mesečnega Rok-a in do sedaj nama premik kožice ne uspeva najbolje, ker mi otrok enostavno ne pusti, da se ga dotikam, ker ga očitno boli. Pediatrinja pa mi je rekla, da se po tretjem letu opravi operativni poseg, če se stanje ne izboljša.
Pomagala ravno nisem, vendar je dobro izmenjati izkušnje.
Pozdrav!
Lidija
Tjaša je pisal/pisala:
>
> Imam skoraj 3 mesece starega fantka. Nekaj me zanima –
> ponekod v knjigah piše, da ne smeš poskušati povleči kožice
> na dojenčkovem “lulčku” dol in je tudi nikoli ne vlečem.
> Patronažna oz. babca pa mi je rekla naj jo pokličem, ko bo
> star 4 mesece, da mu bo potegnila kožico čez glavico. Tudi
> prijateljica pravi, da je ona svojemu otroku vsakič pri
> previjanju na hitro potegnila kožico navzdol. Meni pa se zdi,
> da moraš to početi, če ima podedovano pretesno ali zaraslo
> kožico, a ne? Kaj zdaj, naj se kožica vleče ali ne, pri nas
> in pri partnerju v družini ni nihče imel problemov s kožico.
Tudi jaz se strinjam z Heleno. Imam sina, kateremu nisem nikoli na silo potegnila gor kožice, enkrat pri 4 letih pa je sam, na našo pobudo potegnil gor kožico. Seveda pa je druga plat ta, če je konec oz. kožica ob lulčku rdeča. Takrat pa je treba na pregled k zdravniku ali pa namazati z bivacynom. Nič ne delati na silo. Ker si zdravniki niti tu in niti pri zdravljenju vodenih koz (kopanje ali ne) nimajo enotnega mnenja.
Pa lep pozdrav
Sama sem prebrala nekaj tuje literature na to temo, kjer piše, da je popolnoma nepotrebno in celo škodljivo, da fantku vlečemo kožico. Dejstvo je, da generacije nazaj v Sloveniji tega nismo počeli in smo zaupali naravi, da je to uredila do pubertete.Proces vlečenja kožice in obrezovanja fantkov izhaja iz muslimanskega sveta, od tam je prišel v Ameriko, iz Amerike pa je veter zapihal tudi k nam.
Normalno je, da se pri majhnih fantkih kožica na lulčku ne da povleči nazaj do konca. To je namreč njena zaščitna funkcija, fantka varuje pred infekcijami.Ko pa pride v puberteto se kožica naravno sama loči, starost, kdaj se to zgodi, pa je odvisna od vsakega posameznika.
Mislim, da je vlečenje fantkove kožice ali celo obrezovanje fantkov grobo poseganje v otrokovo intimnost in je končno tudi kršenje človekovih pravic. Sama ne dovolim, da bi mojemu sinu pediatri ali kdorkoli vlekel kožico. Če že kdo, lahko to stori samo on sam, saj je telo njegovo.