fant kadi
Hello, Teja!
Sem medicinka in o tem nekaj malega vem – načeloma kajenje česarkoli (vse kar proizvaja dim) v zadostni količini škoduje vsem “vdihovalcem” – tako aktivnim(fant) kot pasivnim (ti in tvoj potencialni zarodek). Ampak povdarek v tem stavku je na besedah “zadostni količini” – če fant res pokadi samo en džoint na dan, verjemi, da več kancerogenov in teratogenov dobiš na poti v trgovino in nazaj. Druga zgodba je pa seveda, če bi bilo tega več – nevarnost je v tem primeru tako na tvoji (oz. vajini z zarodkom) kot na fantovi strani:
– če bi se ti (noseča) npr. veliko zadrževala v zakajenih prostorih, bi povečala verjetnost za alergijo in pljučne bolezni pri otroku, če pa bi celo sama kadila, bi precej narasla verjetnost slabe rasti ploda, spontanega splava in prezgodnjega poroda;
– pa še en podatek za fanta: baje dolgoletno pretirano in redno kajenje trave poveča verjetnost moške neplodnosti ali zmanjšane plodnosti.
Upam, da mi ni uspelo vaju prestrašit – če nista zagrizena travarja oz. kadilca, če je stvar res občasna in minimalna, se nimata česa bat – ne težav z zanositvijo, ne z donositvijo in porodom.
Pa veliko sreče in veselja v 05!
LP, Kaja
Lep pozdrav!
Iz medicinskega stališča menim, da je moja predhodnjica lepo povedala kakšen je vpliv kajenja na človeško telo ter zarodek.
Stvar, ki mene bolj skrbi je dejansko uživanje marihuane. Ali vaš prijatelj res ne more zvečer zaspati, če ne pokadi cigareto s travo? Če je res potem lahko govorimo tudi o zasvojenosti vašega partnerja. Menim, da odgovornosti do življenja ne moremo gledati samo skozi oči medicine ampak tudi socialne inteligence. Zelo pomembno se mi zdi, da bi se s partnerjem pogovorila o odgovornem načinu življenja s katerim bosta dajala zgled svojim otrokom. Težko je govoriti o moralnih in etičnih načelih, če jih ne živiš. Fant bi moral v odgovornosti do vas in otroka prenehati kaditi marihuano. Gre za psihično odvisnost in to vsekakor ni normalno početje, čeprav si to nekateri tako razlagajo. Tukaj gre za beg pred nečem. Ta človek, ki zvečer zaspi poleg vas “zadet” sploh ni on ampak nekdo, ki deluje pod vplivom THCja. Ali to pomeni, da vas brez tega ne more ljubiti. Kaj, če zaradi svojega početja izgubi službo? Kaj, če zaradi svojega početja izgubi vozniški izpit? Ali je ta človek res tako odgovoren kot se zdi na prvi pogle. Razmislite in se pogovorite.