fant alkoholik
Je tukaj kdo ki se je spopadal z partnerjevim alkoholizmom? Kako ste to prebrodili? Pri meni je ta stopnja,ko je partner zafuckal vse kar se je dalo,zanika in laze na vse konce in kraje. Kako ste opazili da je nekdo alkoholik? jaz najprej po videzu,zabuhel obraz,rdec nos in potem nerazumno govorjenje,naslednji dan pa brez spomina. in prazne obljube. kako takemu pomagat,vem da more prostovoljno na zdravljenje,ampak kot receno,oseba ne vidi problemov. se da kako drugace pomagati?naj se povem da zavraca vso pomoc,vsi smo “sovrazniki” ki hocemo pomagati,ga baje ne razumemo,itd. Jaz sem z njim seveda zakljucila,samo se to zelim pomagat.
Spoštovana obupanapunca,
žal mi je, da je partner zasvojen z alkoholom in se je vajin odnos zaradi tega končal. Morda sta se razšla pred kratkim, morda sta bila dolgo časa v zvezi in ste v fazi, ko mu želite pomagati, morda je tudi oče otrokom… Kakorkoli, zgolj ugibam in čutim, da vam ni vseeno zanj. Ne vem kako si to pomoč predstavljate, ker je zelo specifična. Alkoholizem je, podobno kot vse zasvojenosti, zelo trdovraten in zahteva resno zavzetost in odločenost vseh odraslih, ki so v to vpeti, predvsem pa osebno tistega, ki ima to težavo. Dokler se on ne bo pripravljen soočiti z alkoholom in sam s sabo, mu ne morete pomagati, saj je tipično to, kar opisujete –manipuliranje, zvračanje krivde in odgovornosti na druge, nepriznavanje težav in pitja, skrivanje, laganje, prikrivanje, obljubljanje v nedogled, skratka neka neodgovorna drža…
Zelo pomembno je, kako ste glede njegove zasvojenosti, vi osebno oz. tisti odrasli, s katerimi živi (in/ali dela), koliko ste lahko že jezni (mislim na mirno odločnost in ne na bes), koliko resno vzamete posledice in mu ne popuščate v izmikanju, manipuliranju, ne-zdravljenju…. pač pa ga z besedami in dejanji soočate z mejami (vam sprejemljivega), ga soočate z njegovo odgovornostjo za svoja dejanja in besede (ko ni pod vplivom substanc, kajti v zasvojenem stanju nič ne pride do njega – kar pa ni opravičilo in izgovor za njegovo odgovornost…)… Verjamem, da je alkoholik pri tem zelo spreten in dokler on »zmaguje«, se mu ni potrebno spremeniti oz. zdraviti. Veliko vprašanje je, če se bo (sploh) kdaj za to odločil in kaj ga mora pripeljati tako daleč, da bo morda pripravljen iti v drugo smer.
Obupanapunca, najprej pomagajte sebi in morebitnim otrokom (če so), njemu pa lahko le z jasnimi mejami vam dopustnega, razmejevanjem in vračanjem odgovornosti… oz. kolikor si bo pripravljen pomagati sam. Če imate kakršnekoli izkušnje z alkoholom oz. alkoholiki (in/ali drugimi zasvojenostmi), bodisi v ožjem ali širšem družinskem sistemu, in zdaj s takšnim partnerjem, vam osebno toplo priporočam terapevtsko podporo. Morda vam lahko pomaga tudi vključitev v kako AA skupino (kot svojci).
Vse dobro vam želim.