Fadilu
Fadil
Meni si bil vedno malo sumljiv, mislil sem si namreč, da si kaka slovenska budala, ki se dela južnjaka. Tvoj jezik me je zabaval, izrazoslovje zanimivo, le podobo o sebi si naslikal kot stereotipno podobo južnjaka. Tako priseljence vidijo domorodci. Sumljivo mi je tudi, da svoj jezik imenuješ “čefurščino”. Jaz se o svojem materinem jeziku nebi tako izražal. Biti Slovenec ni nikakršna višja rasa. Med nami je toliko omejenih, jao…
Če si v resnici Bosanec ali Srb mrtvohladno piši v svojem jeziku. V tem res ne vidim problema. Jebeš nacionalistične izpade – ignore. Če bi se na forumu pojavil kak Anglež ali Nemec, bi mu večina takoj zlezla v rit; nihče se nebi pritoževal zaradi njegove angleščine ali nemščine – pa mi smo svetski ljudi.
Smrt omejenemu nacionalizmu!
Jaz se seveda ne strinjam. Verjetno bom edini, ki si bo to upal napisat, verjetno me boste popljuvali, pa ni važno. Ta forum je zato, da vsak pove svoje mnenje, a ne? In moje je pač tako kot je. In nisem nacionalist zaradi tega. Ne moti me samo to, kar sem že pisal, ampak vse od angleških imen gostiln, podjetij, itd, do ljubljanske spakedranščine, da ne omenjam drugi stvari. Kaj hočem, imam pač rad svoj jezik. In ta forum je slovenski in tu naj se piše v Slovenščini. A ni normalno, da se vsak, ki hoče kaj napisat temu prilagodi? Povejte mi, bi vi recimo na kakem francoskem forumu pisali v SLovenščini? Dvomim. Mogoče v Angleščini? Kar poizkusite. Ali pa poglejte si hrvaške forume. Tudi tam nastopajo Slovenci. Pišejo v SLovenščini? Ne. Torej, Slovenec se prilagaja tako na domačem kot tujem terenu. Precej značilno. in tisti ki je proti temu je seveda nacionalist, ksenofob, primitivec, umsko zaostal in ne vem kaj še. Sicer je pa tako že Cankar vse povedal in to prekleto drži!
En od takih forumov je na http://www.klik.hr, samo tu je vezan na posamezne članke.
Ne bi mogel reči, da se v celoti ne strinjam s teboj. Tudi sam ljubim svoj jezik a me to ne ovira, da ne bi, kolikor jih pač obvladam, komuniciral tudi v drugih, predvsem sosednjih jezikih (in jasno: Angleščina = zakon). Smo pač majhen narod. Tujcu se je skrajno neracionalno (razen če tu živi) učiti Slovenščine. Kje le jo bo uporabljal?
Od (kao) skrbi za jezik do jezikovnega čistunstva in nacionalizma je majhen korak. Pravzaprav so meje zabrisane.
Nikoli nisem marala nacionalistov,nasprotno zelo jih sovrazim!!
S kaksno pravico taki kraljujo” sami ” na celem svetu in so sami sebi zadosti,kar pa je drugacnega je pa ze aut.Tega ne morem razumeti.
Lepo je,da znas ceniti svoj jezik,se lepse je,ce ves da ni ta tvoj, edini.Da je ogromno jezikov,se vec ljudi,ki so rastroseni po celem svetu in nekaj najlepsega je,ce se jih sprejemas, takse kot so.Brez udrihanja po njih,najpametneje se je le umakniti,ce te te stvari prevec motijo, oziroma jih ne preneses ali celo,ce ti nacenjajo zivce. Zakaj bi se matral.,ce ti ni potrebno.
Natrosila sem nekaj ,svojega razmisljanja o tej stvari..mogoce sem zasla is teme..a vseeno..nic ne skodi.
Lep dan vsem,tudi tebi Fadil!!!
Spoštovani Papillon!
Glede na tvoje pisanje bi se najbolj strinjal s pisanjem Pike, ki ti je popolnoma prav odgovorila. Pisati o poangleščenih, ponemčenih imenih, ki da te motijo, istočasno pa svoje ime poangleščiti ni ravno združljivo.
Kar se tiče našega jezika in njegove uporabe v tujini, verjetno se sam zavedaš, da je to pač utopija, ker smo premajhni.
Sam osebno sem mnenja, da če si v tujini in znaš govoriti jezik države v kateri se nahajaš ter ga uporabljaš, pa v razgovoru poveš, da si iz Slovenije, boš v sogovorniku vsekakor sprožil en pozitiven dražljaj in s tem morda malenkost pripomogel k luči spoznavanja Slovenije v svetu. Vsekakor to ni poniževanje samega sebe. Sam kar dosti potujem po Evropi in bolj redkokdaj naletim na ljudi, ki takoj vedo, kje je Slovenija.
Kar se Fadila tiče, mislim, da je lahko ravnotako Slovenec, kot ti in jaz ( pardon, oprosti, v mojem priimku je ič, malo daljnje koleno je iz Črne gore, sam osebno sem pač mnenja, da se lahko, ker je oče bil rojen med izgnanstvom babice med drugo svetovno vojno spodaj, nato pa živel sam z njo, ki je Slovenka v Sloveniji, prištevam med Slovence ), ali pa iz katere od bivših jugoslovanskih republik, čeprav sam sebe v tem primeru ne bi imenoval čefur. Mimogrede,sem iz Štajerske in če ne bi bilo Magnifica, v življenju ne bi slišal te besede, pri nas je ni. Ni pa mi bilo vseeno, ko sem med desetdnevno vojno na poštnem nabiralniku in zvoncu imel s sprejem počečkan priimek, jaz, oče in svak pa smo bili v TO.
Ti zase lahko rečeš, da nisi nacionalist, jaz pa mislim, da ravno daleč od tega nisi, saj kot poje Balašević v eni pesmi: …princip je isti, sve su ostalo nijanse,…
V bistvu se Fadil pač šali na njegov način, če ti ni všeč, ga pač ne prečitaj in to je to.
Papillone opet ti imaš nešto protiv mene, ovako iza leđa.Pa vidim, da tebi ide sve na živce.I ljubljanska priča, moja priča i engleski…Mislim, da to nešto s tobom ne valja.Rekao sam ti več prošli put, da znam, da ni tebi nije lako ako si sa Štajerskog. Objasnio sam več, da mi je lakše pisati u mom jeziku, nego, da se mučim sa mešanjem rječi.Tako mi ide brže.Ako ti je teško čitat moje pjesme, niko te ne tera.Idi malo gore na Pohorje, uzmi sa sobom po koje pivo ( laško ) i odmori malo.
piki sem že razložil in še tebi bom enkrat. Tokrat zadnjič.
Papillon ni ime, ki bi ga jaz poangleščil iz več razlogov:
Kot prvo, papillon je francoska beseda in pomeni metulja. In svojega imena nisem poangleščil (pofrancoščil), ker metulj ni moje ime. Razumeš? Nisem si izbral nicka metulj in ga potem preimenoval v Papillon, ker se tako bolje sliši. Ta nick sem si izbral po glavnem junaku iz istoimenske knjige Papillon, ki jo je napisal francoski bivši jetnik Henry Charierre. On je resnična oseba, ki je opisoval resnične dogodke in njegov nadimek, po katerem so ga poznali je bil Papillon. In ta nadimek sem si jaz izbral. Preprosto, a ne? Vem, da je knjiga prevedena, vem, da je v slovenščini metulj, ampak oni tip je bil Francoz in klicali so ga Papillon in ne metulj. Je zdaj kaj bolj jasno? Moj nick ne asocira na metulja kot žuželko ampak na Papillona kot osebo, ki je v resnici živel. Ne bom razlagal zakaj sem si ta nadimek izbral, sem pa v njegovem karakterju našel lastnosti, ki so tudi meni lastne in to so vztrajnost, ponos in volja do (svobodnega) življenja.
In še enkrat. Nisem nacionalist in tega nisem dolžan nikomur tu dokazovat, dovolj je, da povem svoje mnenje.