Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija extremi v srčnem utripu

extremi v srčnem utripu

Pozdravljeni

Načeloma imam precej nizek pritisk (90/60) in pogosto tudi srčni utrip, tudi pod 50. Kadar pa npr. tečem ali hodim v klanec, se mi utrip vedno hitro poveča in to tudi čez 190. Če se trudim teči počasi, hitro itak ne morem, potem je okoli 180, a se moram res truditi počasi teči. Zanima me, ali je razlog za skrb?

Imam tudi diagnosticirano astmo, z zdravili in nimam hujših težav. Stara sem pa 47 let, 61 kg in se veliko gibljem, tako da kondicija ne bi smela biti problem, vendar kljub rednemu gibanju že pri manjšem klancu se zelo zadiham in srce zelo pohiti.

Vnaprej hvala za vaše mnenje.

Polona

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovana,

Vaše simptome bi lahko pripisali stanju, ki se imenuje paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (PSVT) ali astma ob naporu.

Paroksizmalna supraventrikularna tahikardija (PSVT) je nenormalen srčni ritem, ki izvira iz nad ventrikli, običajno v atriju ali atrioventrikularnem (AV) vozlu. To stanje lahko povzroči hitro, enakomerno bitje srca 100-250 utripov na minuto. Epizode PSVT lahko sprožijo fizična aktivnost, stres ali nekatera zdravila. Med temi epizodami vaše srce morda ne bo učinkovito črpalo krvi, kar vodi do simptomov, kot sta zasoplost in utrujenost. Astma ob naporu, znana tudi kot bronhokonstrikcija, povzročena z vadbo (EIB), je pogosta bolezen, za katero je značilno poslabšanje simptomov astme med telesno aktivnostjo ali po njej. Simptomi vključujejo težko dihanje, tiščanje v prsih in piskajoče dihanje. Natančen vzrok EIB ni popolnoma pojasnjen, vendar se domneva, da je povezan s povečanim uporom v dihalnih poteh zaradi bronhokonstrikcije med fizičnim naporom. Glede na vaš nizek krvni tlak in srčni utrip v mirovanju je bistveno, da izključite druga osnovna stanja, ki bi lahko prispevala k vašim simptomom. Ta stanja vključujejo ortostatsko hipotenzijo, nevralno posredovano sinkopo in druge srčne aritmije. Na podlagi vaših simptomov in anamneze je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom  za nadaljnjo oceno in ustrezne diagnostične teste.

LP

spoštovani,

najlepša vam hvala za vaš odgovor, ki me je kar malce zaskrbel. zanima me, ali je to stanje med nujnejšimi ali lahko pregled opravim v roku leta dni?

Hvala. Polona

Spoštovana

Moj odgovor je zgolj ugibanje, kajti za dokončno diagnozo bi rabili določene diagnostične preiskave. Ena od teh je npr. 24 urni holter, pri kateri vam majhen aparat v domačem okolju med vsakodnevnimi opravili snema EKG. Analiza zapisa omogoča vpogled v el. prevodnost srca in ev. nepravilnosti.  Ni razloga za paniko, ni pa treba odlašati s pregledom. Odvisno je od vašega splošnega počutja. Če vas to moti in če ste zaskrbljeni, potem je moj nasvet da ne odlašate, nikakor pa ne gori voda.

LP

Najlepša vam hvala za vašo prijaznost.

lp Polona

New Report

Close