Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Exelon transdermalni obliž

Exelon transdermalni obliž

Spoštovani!

Mami, katera je dopolnila 55 let je bila ugotovljena diagnoza začetek blage alzheimerjeve bolezni, ter je za blažitev le-te dobila obliže exelon 4,6mg/24h Njen nevrolog je mnenja, da ji pomagajo in jih dobro prenaša, zato ji je celo povečal dozo in sicer ji je predpisal exelon 9,5mg/24h. Rada bi vprašala, če ji ti transdermalni obliži lahko škodujejo oz. škodijo dolgoročno v primeru, da je bila diagnoza napačno postavljena?!

Za odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Pozdravljena!
Vsega spoštovanja je vredna Vaša skrb za mamo in zelo rada bi Vam z odgovorom odgnala strah.
Mnenja sem, da zdravnik nevrolog ni zgrešil diagnoze, ker bolezen sodi v njegovo specialno področje in izkušenj s to boleznijo ima zagotovo več, kot zdravniki splošne medicine.
Glede zdravila Exelon, ki mu je dala dovoljenje za promet Evropska agencija za zdravila (EMEA) v Londonu, katere domena so vsa nova zdravila, ki zahtevajo oceno vrhunskih strokovnjakov iz vseh držav članic Evropske unije, pa lahko povem le to, kar sem našla v različnih bazah podatkov o zdravilu. Zdravilo se predpisuje ob blagi do zmerni Alzheimerjevi demenci in to na način, ki ga je Vaši mami predpisal zdravnik. V začetku se predpiše manjši odmerek, ki pa se ob dobrem prenašanju lahko po določenem času zviša na 9,5 mg/dan. V nekaterih informacijah se navaja kot neželeni učinek zdravila navzea in bruhanje. V glavnem pa velja, da je potrebno pri določenih neželenih učinkih, če le ti ostanejo po začetku jemanja, ali pa se celo poslabšajo, takoj nazaj k zdravniku.
Takšni učinki so: driska, omotičnost, zaspanost, hujšanje, zmanjšanje apetita, nenavadno potenje, oslabelost, bolečine v prsih, otekanje, duševne spremembe razpoloženja, počasen srčni utrip, boleče uriniranje in črno blato.
Iz teh podatkov sklepam, da se neželeni učinki pokažejo takoj in da ni zakasnelih posledic. Vsekakor je diagnoza resna in je dobro, da se je pričelo zdravljenje takoj.
Bodite pozorni na neželene učinke, ki sem jih naštela in morebiti tudi na katerega, ki ga nisem in se v takem primeru nemudoma posvetujte z Vašim nevrologom.
Vaši mami želim najboljši uspeh zdravljenja, Vas pa lepo pozdravljam!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close