Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Evtirotično koloidno spremenjena ščitnica

Evtirotično koloidno spremenjena ščitnica

Pozdravljeni!

Ker sem zadnji dve leti vse napore prenašala z izjemno težavo:
– nespečnost
– nenadno pospešeno nabijanje srca zvečer, ko sem se ulegla v posteljo
– stalno povišana temperatura (od 37.2 do 37.8)
– stalno rahlo vneto grlo
– razdražljivost in nagnjenost k joku
– povečane bezgavke na vratu,
sem bila letos na pregledu bezgavk in ščitnice. Na pregledu ščitnice so ugotovili naslednja:
– povečan desni reženj ščitnice in sredina
– v desnem režnju so anehogeni nodusi veliki po pol cm
– TSH 3,5 m E/I.

Ker ni bilo hormonsih nepravilnosti, mi je zdravnik predpisal jodid 100 – 1 tableto na dan. Če prav razumem to ni nič hudega, kljub temu me zanima kaj pomeni diagnoza omenjena v naslovu in kaj pomenijo nodusi (tumorčki v desnem režnju ščitnice) – ali se bodo večali, izginili, iz česa se razvije rak na ščitnici, kakšno povezavo imajo povečane bezgavke in bolečine na desni strani vratu, vneto grlo in stalna povišana temperatura s ščitnico. Ali je to stanje resnično normalno, kot pravi osebna zdravnica. Meni se to ne zdi normalno, kajti zaradi teh težav sem stalno utrujena, zaradi temperature me večino časa zebe …

Če za ta stanja ni kriva ščitnica, niti povečane bezgavke kaj bi to lahko bilo. Naj povem, da imam pogosta rahla do srednja vnetja grla in povišano temperaturo že od 16 leta.

Lp, Lili

Preberite spletno stran :
http://www.skufmslovenija .org

Spoštovani!

Evtiroza pomeni normalno delovanje ščitnice. Koloidna ščitnica pa je histološka diagnoza, ki pomeni povečane ščitnične mešičke (folikle) z obilico koloida ( belajkovina med ščitničnimi celicami).
Težave, ki jih navajate najverjetneje niso v zvezi s ščitnico. Vozliči ali nodusi so zelo pogosta najdba v ščitnici. Po ocenah epidemioloških študij ima približno polovica ljudi spremembe v smislu vozličev ali cist v ščitnici. Velika večina je nenevarnih ( benignih). Pri velikosti pol centimetra ukrepanje ni potrebno, priporočamo le spremljanje in kontrolo z ultrazvokom. Ščitnica leži tik pod kožo na vratu pod adamovim jabolkom. Zato je dobro vidna in morebitno večjo rast vozliča lahko tudi sami opazite, če natančno opazujete vrat. Povečane bezgavke na vratu in mejno povečana temperatura pa lahko govorijo za okužbu, tako, da priporočam obisk pri izbranem zdravniku, ki vam bo opravil ustrezne preiskave in vas po potrebi tudi napotil na biopsijo bezgavke.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close