Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje EVTIROTIČNA NODOZNA GOLŠA

EVTIROTIČNA NODOZNA GOLŠA

Pozdravljeni. Moja diagnoza je evtirotična nodozna golša – vozlički niso maligni, rastejo dokaj hitro. edina možnost je operacija. Drugače ščitnice normalno deluje.
a imate mogoče kakšne izkušnje z rezultati homeopatije, akupunkture ali kakšne druge alternativne medicine v tem primeru? Hvala in lp.

Spoštovani!

Evtirotična nodozna golša je bolezen ščitnice pri kateri se v žlezi tvorijo vozliči (gomolji ali nodusi), delovanje žleze pa je normalno. Gre za klone celic, ki so spremenjeni (mutirani) in delujejo nekoliko drugače kot zdravo ščitnično tkivo. Bolezen je v pretežni meri genetsko pogojena. Zdravljenje z zdravili dolgoročno ni učinkovito, enako velja tudi za homeopatijo, akupunkturo in druge alternativne metode. Kadar golša raste in povzroča težave je najprimernejši način kirurška odstranitev ščitnice. Alternativna možnost je poizkus zmanjšati velikost golše z aplikacijo terapevtske aktivnosti radiojoda.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljen. hvala za odgovore. Zanime me še kaj pomeni zdravljenje z 1. injekcijami etanola ali 2. lasersko fotokoagulacijo vozličev (glede na to kaj sem brala delajo fotokoagulacijo samo v tujini)?
Glede na to, da drugih težav nimam me zanima pri kakšni velikosti vozličkov je potrebna odstranitev ščitnice? Največji vozliček je velik 1,9cm – je to velik, srednji ali majhen?
Če prav razumem rasti golše ni mogoče ustaviti. A lahko s takšno ščitnico (torej z vozlički) tudi zanosim? Je boljše iti pred zanositvijo na zdravljenje z jodom?
Imam sina starega 3 leta. kdaj mora iti na pregled glede na dednost?

Hvala za odgovore.

Spoštovani!

Nekatere gomolje v ščitnici je možno zdraviti (zmanjšati velikost) z injekcijami etanola v gomolj. Etanol povzroči odmertje celic v gomolju, zmanjša se tusi velikost. Postopek je boleč uspeh pa relativno mahen zato poseg izvajajo le zelo redki centri v sosednji Italiji. Laserska fotokoagulacija je neboleč poseg pri katerem gomolj koagulirajo (zaradi temperature se celice skrčijo) s pomočjo laserskih žarkov. Posega v Sloveniji ne izvajamo. Gomolj 1,9 cm je relativno majhen. Za nosečnost zaradi evtirotične nodozne golše ni zadržkov. Golša se ne deduje direktno, zato pregled otrok ni potreben.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Pozdravljeni!
Pred leti sem jemala Vobenol in sem morala redno hoditi na kontrole na pol leta.Potem je šel moj zdravnik v pokoj in novi zdravnik mi je rekel, da je z mojo ščitnico vse v redu, da mi ni treba več jemati zdravil (to je bilo pred približno 12 leti). Lani je osebna zdravnica pri očetu (star je 84 let) ugotovila povečan TSH. Napotila ga je k tirologu.Po pregledu ga je vprašal, če ima katero hčerko.Po odgovoru da ima 3, je zahteval, da pridemo vse na kontrolo, ker se bolezen deduje po očetu.Sestri imata ena cisto, druga 3 vozličke, jaz pa imam povečan TSH kot oče 5,83 in več večjih vozličkov.Na kontroli čez pol leta me je zdravnik napotil še na scintigrafijo, ker so sedaj vozlički drugačne oblike, kot so bili pred pol leta.Zanima me,ker sem brala, da pri večanju vozličev le te odstanijo,če to čaka tudi mene.Zaenkrat se povečana golša ne vidi,takrat ko sem jemala pa Vobenol, je bila moja golša že na pogled povečana.Ali bi do tega prišlo tudi v primeru, če ne bi zdravljenja prekinila, saj mi je moj prvi zdavnik rekel, da bom morala zdravila za ščitnico jemati do konca življenja? Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Genetski dejavniki so pomembni za pojav in rast gomoljaste golše. Nekoliko nenavaden je zvišan TSH. Navdno je pri gomoljasti golši TSH normalen ali celo blago znižan. Morda ga dodatno tudi za avtoimunsko vnetje v ščitnici. Glede na mejno zvišano vrednost TSH bi pri vas morda prišlo v poštev jemanje l-tiroksina (Euthyrox). Vsekakor je potrebno spremljanje in kontrola pri tirologu.

Lp

New Report

Close