Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina EVTANAZIJA ZDRAVEGA PSA!

EVTANAZIJA ZDRAVEGA PSA!

V spodnjem postu (zlati prinašalec) se pametnjakovička manica2 sprašuje, če se veterinarji zavedajo, da je evtanazija zdravega psa zakonsko prepovedana itd.

Meni je žal, da je!

Ker psi, katerih lastniki so se odločili za evtanazijo, pa jih veterinar zavrne, psa ponavadi pospravijo na drug, domač-učinkovit način, al je to lovec al pa kramp po glavi.
Velikokrat veterinarji sami sporočijo lastnikovo telefonsko na društvo, ki potem sproži proces oddaje psa.
In če je društvo, takšno kot naše, ki ne premore k…….ga pesjaka za psa ali mačka, to pomeni, da tedensko miriš idiotskega lastnika in ga prepričuješ, da bo kuža kmalu oddan.

Lani je bedak želel uspavati 5 mesecev staro nemško ovčarko, oddaja psičke je trajala 2 meseca. V tem času sem trpela kot nora, ker lepotice enostavno nisem imela kam odpeljat, da bi v miru, brez tepeža in s pravilno prehrano, počakala do oddaje.
Po dveh mesecih so me poklicali primerni lastniki, ovčarka jim je umrla, po ubogo psičko je prišla cela družina. Lastnik je izjavil, a mi boste kej plačali, ker sm jo futrov in dal čipirat? Novim lastnikom sem samo rekla, naj jo odpeljejo, medtem ko sem šla na bankomat po denar. Kajti budalež ima še mamico in brata od psičke, in nisem želela izzivati njegove nejevolje, za primer, če bi se odločil oddat še katerega.

Kaj je v tem času naredila policija: sestavila zapisnik in mi neformalno povedala, da s psihičnim bolnikom ne želijo imeti opravka, za inšpektorja pa so v redu, že minimalni pogoji, čeprav se je psička tresla in plazila pred nami.

Tudi v primeru, da se naredi čudež in da veterinarska odpelje psa v zavetišče. Ja, kar naj ga pelje na Blejsko Dobravo, pa bo tudi po enem mesecu in v zakonsko predvidenem roku, uspavan, če se spet ne bo zgodil čudež in bo v kratkem roku oddan.
In za psa je bilo v tem primeru, resnično narejeno veliko!

Ja, sem za evtanazijo zdravih psov!

V Kranju (Hrastje 49) živi v hlevčku – približno 10×10 metrov zamrežen in iz dveh strani zabit ograjen prostor, pokrit, notri je slama – 10 let star mešanec, ki po besedah izredno zgovornega lastnika ni bil spuščen že 8 let.
Enostavno in pika. Ko ga je spustil iz hlevčka, ubogi pes ni vedel kaj bi. Ko sem lastnika prosila, naj ga vendarle pelje humano uspavat, se je pohvalil, da je lovec in da bo zadevo opravil sam!
Po prijavi na veterinarsko, mi je inšpektor razložil, da to pa res ni noben hud in resen primer!

In na koncu kar se tiče moje psičke. Starejša psička je najdenka, ki še po nekaj letih zaupa in se pusti božati itd. samo ožjim družinskim članom.
In ja, če bi prišlo do tega, da iz ne vem katerega xy razloga zanjo ne bi več mogla skrbeti, jo raje dam uspavat, kot pa ga bi me skrbelo, kako se bo psička imela in če se bo sploh privadila.

Lp

Irena, se mi zdi, da te znajo nekateri narobe razumeti…..seveda sem tudi jaz ZA evtanazijo ZDRAVE živali, DOKLER ta naš z zakoni sicer podprt sistem NE DELUJE.
Sicer se pa strinjam s tabo, itak.

To si pa sijajno napisala,se 100% strinjam s tabo.Sama sem v veliko primerih ugotovila da bi ZA ŽIVAL bilo boljše če umre humano kot pa da životari v nemogočih razmerah kot prenekatere po naši ljubi Sloveniji,o delu inšpektorjev pa sploh ne bi komentirala ker se preprosto dogaja svinjarija.
Velikokrat gledam animal planet in živalsko policijo Miami al pa Deltroit-to je ukrepanje v korist živali,ne pa naše inšpekcije.Vem vsaka žival si želi živeti in ima to pravico,ampak vprašati se je treba ali si želi ŽIVETI TAKO BEDO,kot jo živi.Škoda da ne morejo govoriti in se same odločati,ljudje delajajo samomore ko ne vidijo izhoda,žival pa tega ne more in nekatere verjamem da bi rajši umrle kot pa trpele(in to ne malo) vse svoje življenje,pa čeprav so zdrave…

Za moje pojme evtanazija ni rešitev. “Revež živi v slabih pogoji, dajmo ga usmrtit”. Kot pravite, bi moral ZAKON zaživeti in inšpektorji morajo začeti opravljati svoje delo. Ne pa, da pokličeš inšpektorja, ker se po ulici že 14 dni potepa poškodovan pes, pa je odgovor “mi vam ne moremo nič pomagati; za te stvari ne kličite sem, ker se nas čisto nič ne tiče”. Mislim, da bi moralo biti tudi to v njihovi pristojnosti. Saj vendar delajo v dobro živali, pes pa bi bil koneckoncev lahko tudi stekel, a ne?

A bo inšpektor prišel in opozoril (ali kaznoval) lastnika, ki ima kup psov, ki živijo zunaj brez zavetja na kupu gnoja, ki ga zmečejo iz štale? Kakšna je šele živina v tistem hlevu, ki pušča z vseh strani?? Ne, to se jih spet ne tiče. Ker po mojem sploh ne vejo, kako ukrepati. So bolj ali manj pisarniški molji postali.

Ali je sploh v Sloveniji že kdo bil kaznovan zaradi kršenja zakona o zaščiti živali????

Irena! Se podpišem pod tvoj post!

Oprosti, ampak tvoji razlogi za uspavanje psa so zame milo rečeno butasti. Treba je delati na preventivi in preprečavati rojstvo nezaželenih kužkov/živali, ne pa jih dati uspavati, ko se jih naveličamo. Zakon je namenjen prav temu. In nenazadnje, kakšna višja sila pa smo mi, da odočamo o tem, kdaj se bo končalo življenje zdravega psička, ki se ga je lastnik naveličal? Pa uvedimo še evtanazijo ljudi – enostavno, tisti ki živijo v slabih razmerah, ne trudimo se vzpostavitev boljših, evtanazirajmo jih!

tin-ca napisal:

>
> Ali je sploh v Sloveniji že kdo bil kaznovan zaradi kršenja
> zakona o zaščiti živali????

Pa so že bili in še bodo.

Irena, popolnoma se strinjam s tvojim razmišljanjem glede evtanazije.

Osebno imam zelo pozitiven odnos do nje.
Zdrava žival?
Je zdrava žival ta, ki nima zdravstevin problemov ima pa psihične probleme.
Govorimo o zdravi živali, takrat, ko iz veterinarskega stališča nima kakšnih bolezni. Torej ni resno ogroženo njeno življenje.
Kaj pa ko je psihično bolna. Je takrat zdrava ali bolna?

Je s stališča živali govorim predvsem o psih bolje, da se mu menja nič koliko lastnikov katerim se morajo zopet prilagajat in končno se prilagodijo pa ga morajo spet zamenjati.

Lastnik pripelje psa na evtanazijo, ker je postal agresiven do njih. Je vzrok agresije neprimerna vzgoja, napačna paritvena kombinacija ali pa skup vsega tega…..
Veterinar se odloči, da bo psa kao uspaval (toliko, da lastniki vidijo, da je zaspal in bo poklical na pomoč ljubitelje živali).
Kaj ima pes od tega? Najprej je eno leto živel pri eni družini se jo je navadil in celo “spravil v red”, potem je mesec, dva, tri pri kar nekaj ljudeh, ker je več ali manj vsepovsod gužva in ga ne more imeti vseskozi en. Ali pa ga je prvi hotel prevzgojiti in popraviti napake pri vzgoji, mu zmanjka idej, da da drugemu,…..
Ali pa ga dajo v zavetišče, v razmere ki jih niti pod razno ni vajen, kjer se mu popolnoma spremeni življenjski ritem (kar se mu seveda tudi pri dobrih ljudeh).
Ok končno posije sonce in se najde nekdo, ki bi ga vzel….Spet se mu življenjski ritem popolnoma podre, spet se prilagaja……

Kako to vpliva na njegovo psiho?

Je še bolj psihično bolan kot je bil pred 3 meseci, ko so se lastniki odločili, da ga evtanizirajo?

Ne vem no….

osebno vem samo to, da v primeru, da se meni kaj zgodi, za moje živali skrbi brat, če se obema kaj zgodi, jih veterinar pride uspavat.
Zakaj bom evtanizirala zdrave živali?
Zato, ker nikjer ne bosta obe skupaj spali v postelji z človekom, ker nikjer ne bosta imeli ritma, ki sta ga navajeni celo življenje, ker nihče ne bo vedel kaj mora narediti, ko začne deževati, kaj ko……, kaj ko…… In psici bosta kaj kmalu psihično in zaradi tega tudi fizično zbolele.
Je bolje čakati na to ali je bolje humano uspavati prej?
Osebno…prej!

tina, to DELAMO…..
se ti razlogi ne bi zdeli več tako zelo butasti, če bi za kak dan ali dva prevzela dežurstvo na telefonu…se mi zdi. pa šla kdaj pa kdaj pogledat kakšno prijavo. pa se zabijala z glavo v zid in dosegla NIČ, razen trajnega pomanjkanja spanja…

Meni se pa zdi evtanazija zdrave živali tako skrajen korak, da velja prej poizkusiti vse drugo. Tudi prehajanje iz rok v roke, tudi zavetišče. Res je, nima veliko ljudi volje, znanja in možnosti, da bi se lotilo prevzgoje npr. agresivnega psa, toda že v naprej reči, da to pač ne bo šlo – zakaj ne? Morda bo pa prav tisti pes imel srečno tačko, dokler je živ, ima vsaj minimalno možnost za to. Smrt je pa za vedno …
Pa če pogledam svojega muca – osem let je preživel s staro gospo, ki je večinoma ležala. Zagotovo se ni z lahkoto navadil na moj bolj poskočen način življenja, na človeka, ki ga ni še nikoli videl, na nove vonje, na novo okolje, da o psu sploh ne govorim. Pa bi bilo bolje, da ga ne bi bilo, kot da mu očke zažarijo kot reflektorji, kadar mu piško režem, da se ni bi čohal za ušescem, kako se naj maček pravzaprav igra s psom (hi hi, igrata se kot dva nerodna nosoroga …)? Mislim, da ne. In kaj bi bilo z mojima falotoma, če bi jaz umrla? Nič posebnega, vzela bi ju prijateljica in sem trdno prepričana, da bi se prenavadila in bi jima bilo pri njej sicer drugače, vendar prav tako dobro kot pri meni – jasno, saj zato sem pa z njo zmenjena za tak primer.
Ne, evtanazija ni rešitev – je samo izhod v skrajni sili, ko odpovedo vse organizirane oblike in zakoni in kar je še takega. Ker je pač posameznikov, ki bi se lahko pobrigali za vse zavržene in trpinčene živali, mnogo, mnogo premalo. Ker se ne da pomagati vsem, ker je človeške zlobe in neumnosti preveč …
Tema je pa prav primerna za 1. november! Ali tudi v prižgete svečko za vaše živalce, ki jih ni več? Jaz jo, samo povem tega rajši nikomur …
Lp, Breda

saj….vedno poskusimo vse drugo…vsaj zase vem…in tudi tvoj mačkon bi danes zagotovo bil živ, pa četudi pri meni, pa četudi bi trajalo še mnogo dlje kot pri tebi, da bi prišel k sebi..
le včasih…res ne gre drugače.

Pravzaprav nisem mislila nate, Daisy (oz. na društvo), ja, vem, da poskusiš vse prej – saj če ne bi, jaz do prvega “zmenka na slepo” s svojim prismodkom sploh prišla ne bi bila, mar ne? Mislila sem na to, da evtanazija fizično zdrave živali nikoli ni nekaj pozitivnega, ampak vedno priznanje nemoči – zdaj se pa res ne da nič več narediti, ni več nobenega drugega izhoda. Ja, se zgodi, zgodi se pa večkrat, kot bi se, če bi zakoni tudi “živeli”, ne bili samo na papirju … Sama veš bolje kot jaz! Mislila sem na Irenine besede, da celo v primeru, da vet. inšpekcija pošlje psa v zavetišče, bo v določenem roku uspavan … (ne znam narediti citata) – tu se mi pa zdi, da je misel na evtanazijo prehitra, ker ni nikjer rečeno, da žival v tistem določenem roku ne bo našla novega doma – z evtanazijo ji pa to možnost odvzameš. Ne uspe vsem, toda v naprej trditi, da prav ta ne sme poskusiti, se mi pa ne zdi v redu.
Lp, Breda

Meni se bo vsak razlog zdel, ko gre za evtanazijo zdrave živali, butast. Tako je pač moje mnenje in različna mnenja so dovoljena.

In še nekaj. Kolikor sem jaz razumela prvi post, gre za to, da če pač ne bi bilo primernih lastnikov oz bi bili ti slabi, naj se žival uspava. Nič lažjega, kajne?
Sicer pa spoštujem in cenim vse tiste, ki se trudite živalim zagotoviti dober dom in preprečiti njihovo mučenje, se pa strinjam z bradačko – evtanazija ne sme postati nekakšna preventiva.

Hja, če bi vsakemu lastniku, ki uspava zdravo žival v prihodnje preprečili / prepovedali lastništvo živali, bi se z evtaniziranjem zdravih živali v nekaterih primerih morda strinjala. Zdajšnja praksa pa je taka, da isti človek lahko evtanizira / pobija kolikor hoče. Dober primer je Piki (kuža, ki se ga trudim oddati skupaj z marmi). Njegovi bivši lastniki so v 15-ih letih zamenjali toliko psov, da se vseh sploh ne morem spomniti. Večina jih pri njih preživi le par mesecev, potem pa gredo ali pod strel ali pa jih s sekiro lopnejo po glavi. Pa ne mislite, da zato, ker se zdravih živali ne sme evtanizirati, pač pa zato, ker je to zastonj, pa še “naredijo” lahko točno v tistem trenutku, ko se za to odločijo. Trenutno imajo še vedno enega psa in dve psici – da ne bo zmanjkalo mladičev, ki nadomeščajo igrače njihovim otrokom. Kaj se zgodi z igračami, ko niso več zanimive, pa tako vemo.

Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

saj…stvar je v NEDELOVANJU celotnega sistema….
Pirc in njegovo “zavetišče” je pa zgodba zase, verjemite.

Ja, tu imaš povsdem prav, Yo. Meni je uspelo “ponucati” 5 mačk (dve hkrati) in 3 pse (od tega sta en maček in en pes še “v uporabi” – upam, da še zeloooo dolgo), pa imam živali od otroštva in grem proti petdesetim … Nekateri jih pa menjavajo kot spodnje hlače! Ko bi se vsaj takim dalo preprečiti jemanje (ali “pridelovanje”) vedno novih in novih živali! Bi bilo takoj manj evtanazij in sekir pa več prostora v zavetiščih …
Lp, Breda

New Report

Close