Najdi forum

Evolucomab

Pozdravljen, v januarju mi je kardiolog ugotovil 30%obloge na vratnih žilah. Pred dvemi leti jih ni bilo. Na redne preglede hodim, ker sem pred leti imela občutek hitrega bitja srca, a Uz, obremenitveni test in holter ni pokazal nič narobe, ker pa imam hipotiorizem, se je kardiolog odločil za kontrole na eno leto. Zaradi oblog mi je predlagal kontrolo holesterola, v letu 2022 je bil ok, v referenčni ambulanti so mi rekli da lahko pridem na pregled, čez 5 let, ker so vsi rezultati super. Zdaj pa so mi ugotovil povišan slab holesterol, trenutno je 3,3. Najprej so mi predpisali Ezoleta, ker ne smem uživati zdravil z laktozo. Po treh mesecih jemanja se holesterol ni znižal na 2,5, kolikor naj bi ga imela zaradi oblog. Zdaj so mi za december dodelili aplikacijo zdravila Evolucomab enkrat na mesec. Zanima me če imate kakšne izkušnje s tem zdravilom saj na spletu ne najdem nič, zdravnica mi o stranskih učinkih ne pove nič. Stara sem 57 let višine 170, teža 65kg, vsak dan prehodim 10000 korakov, enkrat na teden obiskujem vadbo. V januarju sem naročena na operacijo kolka.

Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem

Pozabila sem dodati da sem po Ezoleti imela težave z zaprtjem. Prehranjujem se zdravo brez predelane in konzervirane hrane, alkohola, cigaret, sladic. Od dodatkov uživam omega 3 kapsule in č vitamin, zdravila za ščitnico. Izvidi ščitnice so ok. Poleti sem tri mesece držala se bolj strogo dieto, predvsem zelenjavo iz domačega vrta, oljcno olje, od mesa piščanec na žaru, dosti gibanja, a je bil v septembru slab holesterol višji, celo 4,3, dober pa nižji in trigliceridi višji. Zdaj uživam dosti lanenih in chia seme in oreščkov, ter kupila sem biostatine tako da je enem mesecu padel na 3,3

Spoštovana

Evolokumab je zdravilo, ki spada v razred zdravil, znanih kot zaviralci PCSK9. Uporablja se predvsem za znižanje ravni holesterola lipoproteinov nizke gostote (LDL), ki se pogosto imenuje “slab” holesterol, v krvi.  Evolokumab učinkovito znižuje raven holesterola LDL ter tako zmanjšuje srčno-žilna tveganja, povezana z visokim holesterolom. Njegovo dajanje zahteva ustrezno usposabljanje za samoinjiciranje in za bolnike je ključnega pomena, da se pred začetkom zdravljenja pogovorijo z zdravstvenim delavcem o svoji anamnezi. Kot vsako drugo zdravilo, tudi evolokumab lahko ima nezaželene stranske učinke, ki  so navedeni v navodilih za uporabo zdravila. Raven LDL od 3,3 mmol/l še vedno ni kritična, seveda pa je zaželena raven pod 2,5 mmol/l. Še naprej vzdržujte zdravo prehranjevanje in fizične aktivnosti ne glede na jemanje zdravil.

LP

Hvala za pojasnilo, ker je to novo zdravilo me je malo skrbelo glede vpliva na telo pri dolgoletne jemanju. Tudi me zmedlo, ker mi je zdravnica na medicini dela napolnila glavo, da pri teh izvidih sploh ne rabim nobenih zdravil, oziroma naj jemljem le aspirin protect.

New Report

Close