Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo evo mene..

evo mene..

Da se še jaz oglasim.
Pregledali so mi kri – na mojo zahtevo- in je THS 8,5, T3 in t4 v mejah,
pa me vpraša splošna zdravnica, ali sem imela kakšne težave zaradi ščitnice, jaz pa rečem(trapa), da ne.
Saj nisem vedela, da večina težav in slabega počutja izvira iz premajhnega delovanja ščitnice: strašna utrujenost, bolečine v sklepih, zadihanost ob naporu, izpadanje las, suha koža, nočno potenje(pa sem že v meni) občutek mrazenja, povišan holesterol… vse to sem pač pripisovala hudemu vsakdanjemu tempu, stresu…. No sedaj vsaj vem, zakaj se počutim tako, kot se!
No in sem dobila napotnico. Grem na Polikliniko v Lj., pa so me napotili nazaj do splošne zdravnice, ker mi ni dala s seboj izvida laboratorijske preiskave krvi.
Mi je bilo pa všeč, da me je tam v ambulanti za bolezni ščitnice sprejela dr. Zaletelova (in me pač tudi zaenkrat odslovila), ampak je opazila, da imam otekline okrog oči.Ker sem rekla, da imam take oči že dolgo, tega ni več komentirala.Je pa rekla, da je vrednost THS 8.5 že II.stopnja(‘?)
V glavnem sedaj bom šla nazaj z napotnico in izvidi, da me naročijo za pregled.
Na kaj naj bom pozorna, kaj naj zahtevam oz. prosim, kako poteka prvi pregled?
Lepo prosim za odgovor

Zadeva je (vsaj pred kakim letom) potekala tako:
oddaš napotnico in počakaš, da jo pregleda nekdo (zdravnik), ki se odloči ali si ‘nujen’ primer ali te naročijo drugič. Mene so s TSH okrog 9 sprejeli takoj.
Greš k zdravniku (jaz sem čakala za sprejem napotnice cca 20 min, na sprejem pri zdravniku pa cca 1 uro), naredijo ultrazvok in po pogovoru in glede na izvide krvi določi preliminarno diagnozo. Na tej točki je tudi čas za vsa vprašanja ki jih imaš (svetujem, da jih pripraviš – jaz sem spraševala o prognozi, kaj to pomeni za prehrano, kaj to pomeni za druga zdravila, … si je zdravnica kar vzela čas, ni nikamor preganjala). Potem te napotijo na ponovni odvzem krvi, ki je običajno ‘širši’ (še protitelesa). Po kakem tednu pridejo na dom izvidi (krvi in ultrazvoka) z dokončno diagnozo in priporočeno terapijo. Terapijo in nadaljno kontrolo prevzame osebni zdravnik.

No, dobila sem izvide, ki so sledeči:
TSH:3,992
FT4:12,7
FT3: 4,51
anti Tg. 25,8
anti TPO:1238 ! ! !

Torej, vse drugo je v mejah normale, le anti TPO moćno povišan. Kaj to sploh je?

Dobila sem diagnozo:kronični limfocitni tiroiditis(hašimoto) in terapijo 25mg Euthyroxa dnevno

Zanima me, kaj pomeni ta anti TPO?

Hvala Bogu, da so ti dali zdravila. Bravo, dr. Zaletel. Bojim se namreč, da bo te s tako vrednostjo marsikje odslovili z razlago, da je vse v mejah normale in OK, ti pa bi bila kot zombi z vsemi simptomi.

Tisti TSH je čisto na zgornji meji in glede na to, da imaš povišana tudi protitelesa pomeni, da imaš hipotirozo (kot je razvidno tudi iz diagnoze). Protitelesa pomenijo, da gre za avtoimunsko obolenje, kjer se je v bistvu lastno telo obrnilo proti tvoji ščitnici in jo uničuje.

Glede na to, da si na zdravilih, se bo tudi počutje v cca. 6 tednih precej popravilo.

Sicer pa bo 23. marca v Ljubljani vseslovensko srečanje društva, na katerem bodo sodelovali tudi tirologi. Vabilo in ostalo bo gotovo objavljeno na tej strani in na strani društva za pomoč pri obolenjih ščitnice Metuljčica, lepo vabljena, saj boš tam gotovo dobila odgovore na vsa vprašanja.

Pa lep pozdrav in – vse bo OK,.
Sabrina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close