evista
Draga Mimi,
Pogledal sem v Slovendski register zdravil in eviste nisem našel. zato žal o tem zdravilu ne znam povedati nič uporabnega za vas. Žal niste niti o sebi povedali nič določenega, niti starosti niti zakaj sploh jemljete kakršnakoli zdravila, od koga jih imate predpisane ipd. Kakorkoli je za opredelitev težav v prsnem košu potreben zdravniški pregled.
G. mag. Pušenjak,
zdravilo Evista (ATC klasifikacija: G03X) je v Sloveniji registrirano že nekaj mesecev in je navedeno tudi v Registru zdravil RS (št.VI) in sicer v dodatku (februar 2001). Na voljo je tudi že v lekarnah. Zdravilo vsebuje zdravilno učinkovino raloksifen, ki je selektivni modulator estrogenih receptorjev in je indiciran za preprečevanje postmenopavzalne osteoporoze. Med kardiovaskularnimi stranskimi učinki raloksifena se pogosteje pojavljajo vročinski valovi kot pri placebu. Lep pozdrav!
Draga Mateja,
Hvala za pomoč. Žal delam v veliki državni ustanovi (berite KC v LJ), v kateri vodstvo zelo varčuje in z nekajmesečno zamudo dobavlja registre zdravil (prav tako dodatke) in še to butično (nekaj izvodov), ki so praviloma poskriti po predalih izbrancev. Se priporočam še naprej. To sicer ni primerno opravičilo,… pojasnilo pač.
Draga Mimi,
po pomoči gospe Mateje, ki ima očino boljši dostop do novosti kot jaz sam, kaže, da imate predpisano eno novejših zdravil, ki delujejo zaščitno proti pretirani razgradnji kosti v menopavzi, manj učinkovito pa deluje proti simptomom mene, tako, da ni izključeno, da gre pri vas za menopavzalne težave, brez pomembne zveze s samim zdravilom. Če vas močan utrip srca preveč moti, se z ginekologom poskusite dogovoriti za pravo hormonsko nadomestno zdravljenje.