Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) EUZ proti gastroskopiji

EUZ proti gastroskopiji

Pozdravljeni,

že leto in pol po operaciji žolča se mi pojavljajo bolečine v trebuhu. Včasih me že med jedjo začne boleti želodec, a se umiri in je potem ok, spet drugič lahko normalno jem in me malo kasneje čudno tišči povsod po trebuhu(zdi se mi, da v želodcu, ne morem locirati bolečine). Prav tako me velikokrat boli okoli popka, kot bi me bolele mišice na otip(z uz trebuha bi se šredvidevam videla kila, če bi bila).
Opravili so mi UZ trebha(bp), kri na blato(bp), krvna slika(bp) in endoskopski UZ(bp, samo malo povečan žolčnik; kako to, če so mi ga odstranili??).
Sedaj pa me zanima sledeče: ali z EUZ lahko ugotovijo dispepsijo in ostale bolezni želodca, kakšna je pravzaprav razlika med EUZ in gastroskopijo. In ali imate kakšen predlog, ker mi je že prav nerodno spet se zatekati k svoji zdravnici, se počutim kot največji hipohonder že:). Naj povem še to, da blato odvajam1 x na dan do 2 x in imam normalno, včasih se mi samo pretaka tudi po črevesju…

Če imate kak predlog…

Hvala in lp,

Nikoly

Spoštovani!

Najprej, kako to, da so vam videli žolčnik, če so ga pa odstranili? Nimam odgovora, razen da žolčnika ne morejo videti, če ga pa ni! Mogoče piše na izvidu, da je žolčevod razširjen, ne žolčnik?
Drugo: EUZ je preiskava, ki se jo dela s posebnim inštrumentom, ki je podoben gastroskopu, na koncu pa ima namesto optike UZ. Ne pregleduje se neposredno površine ampak strukturo stene organa, na primer želodca. Dispepsija pa je funkcionalna bolezen, na sluznici se ničesar ne vidi, tudi z gastroskopijo ne. Pa še nekaj! Če imate težave, imate vso pravico iti k osebni zdravnici in ji povedati, da vam ni nič boljše. Lahko imate drobne kamenčke v žolčevodu, ki ga ne moremo odstraniti, saj jetra še vedno izdelujejo žolč, samo rezervoarja zanj ni več. Ko pojeste obrok, za prebavo rabite žolč. Po operaciji žolčnih kamnov ta prosto počasi priteka v dvanajstnik. Če pojeste večji obrok ali hrano, za katero se rabi za prebavo žolč, se sproži krčenje žolčevoda. Če so v njem kamenčki, to boli. Če pa kamenček zamaši izvodilo, nastane žolčni napad, četudi žolčnika ni več. To lahko povzroči zlatenico, pa tudi vnetje trebušne slinavke. Skratka, pojdite k zdravnici in raziščite, kaj je narobe.

LP! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Lp mene pa zanima.kako poteka endoskopija iz trebusne slinavke in jeter al se dela v anesteziji

New Report

Close