Eutirotična recidivna golša
Pozdravljeni!
Decembra leta 1996 sem zaradi slabega zdravja in bule na vratu odšla na pregled ščitnice, kjer je bila postavljena diagnoza Hipertiroza pri toksični multinodozni goši, hladen nodus ščitnice. Nato sem bila februarja leta 1998 operirana; levostranska totalna strumectomia. Do maja 1999 sem še jemala Vobenol, nato se jestanje izboljšalo, tako da sem bila vse do leta 2002 brez tablet vendar na kontroli enkrat letno. Nato mi je začela rasti golša na desni strani, tako da je današnja diagnoza Eutirotična recidivna golša po strumektomiji. Preglede imam dvakrat letno, kjer se mi je golša veno malce povečala (izvidi iz marca 2004 1,60cm x 3,73 cm; novejših izvidov nimam). Včeraj pa se mi je v eni sami uri golša kar pošteno povečala, na dotik bila boleča, nakar je počasi bolečina popustila. Imam čuden občutek v vratu, bolečine pri “zehanju” naslpoh se počutim malce slabše. Kontrolo imam v septembru, vendar bom v tem tednu poskusila pridi do zdravnika prej. Zanima pa me vaše mnenje, me je kar malce šokiralo, da se je lahko stanje poslabšalo v eni sami uri. Že marca mi je zdravnik povedal, da bo verjetno zopet potrebna operacija. Torej, zanima me, kaj bi lahko bil vzrok temu poslabšanju. Upam sicer, da se bo stanje popravilo. Stara sem 30 let. Psihičnih obremenitem že kar lep čas nimam.
Najlepša hvala za odgovor in lepo pozdravljeni….
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za recidivno golši, ki kaže tendenco rasti. Nenadno povečanje golše (v eni uri) je najpogosteje posledica nabiranja tekočine v gomolju (krvavitev, cistična tekočina), kar tudi lahko povzroči bolečino v vratu. Priporočam obisk pri tirologu, ki bo opravil ultrazvok ščitnice in po potrebi tudi evakuacijsko punkcijo s katero odstranimo tekočino. Glede na stalno postopno rast golše pa prihaja v poštev ponovna operacija ali aplikacija radiojoda s katero želimo golšo zmanjšati.
Lep pozdrav!