Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Euthyrox zvečer

Euthyrox zvečer

Spoštovani!

Stara sem 29 let in pred dvemi leti so mi zaradi povišane vrednosti S-TSH 4, 61 mIU/L (S-T4 Prosti 12,68 pmol/U, S-T3 Prosti 4,98 pmol/U) predpisali Euthyrox 25mg . Prvotno se nisem odločila za jemanje zdravil saj sem se počutila v redu in vrednost ni bila visoka. Pred kratkim sem bila na pregledu krvi in je izvid pokazal še višjo vrednost S-TSH 5,71 mlU/L ( S-T4 Prosti: 13, 57 pmol/U, S-T3 Prosti: 5,43 pmol/U). Dva tedna nazaj sem po navodilih splošne zdravnice začela jemati predpisani odmerek Euthyrox 25 mg. Zdravnica mi ni dala napotnice za tirologa in nisem prepričana, da je ob spremenjeni vrednosti še vedno idealen odmerek zdravila. Poleg tega pa prej nisem čutila simptomov povezanih z prekomernim delovanjem ščitnice….sedaj, ko imam tablete pa se zelo slabše počutim. Od nekdaj imam visok srčni utrip tudi v mirovanju…med 90-100 (sicer nizek pritisk 60/90) sedaj pa se je bitje srca povečalo, težje diham in sem zadihana že po minuti hoje. Sem se začela res prekomerno potit (tudi v mirovanju, morem se večkrat na dan umiti in menjati majico…če grem ven se toliko spotim, da premoči še debele plašče in tako smrdijo po potu, da bi mogla vsakič ko oblečem nest v čistilnico) imam občasno vrtoglavico in težave s koncentracijo. Tej simptomi so se mi pojavili po nekaj dneh jemanja zdravila. Sedaj resno razmišljam, da bi opustila Euthyrox saj je izpitno obdobje in me zelo omejuje pri učenju. Kakšne so lahko posledice, če neham jemati Euthyrox po dvotedenski uporabi? Se bodo tej stranski učinki umirili? Zdravnica mi ni dala napotnice za tirologa, bi morala spremeniti odmerek ali vztrajati, da mi da napotnico? Verjamem v strokovnost zdravnikov in ponavadi brez ugovorov upoštevam navodila vendar me te tablete bistveno omejujejo v vsakdanjem življenju.

Na spletnih straneh sem zasledila, da v kolikor je vrednost TSH manjša od 10 ni nujno jemati zdravila. Sem vegetarijanka in sem prej jedla skoraj vsak dan res veliko soje. Sedaj le 2x na mesec, je to v redu? Sem tudi slabokrvna in bi morala jemati Ferrum Lek vendar v navodilih piše, da ni dobro in ne jemljem.

Imam res veliko vprašanj:) Še zadnje pa je ali je bolje vzeti zdravilo pred spanjem? Sem opazila študijo na to temo: http://thyroid.about.com/od/thyroiddrugstreatments/a/bedtime.htm

Se opravičujem za množico vprašanj in upam, da boste lahko na večino odgovorili:)

Lep dan želim,

Anja

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za blago (latentno) hipotirozo (premajhno delovanje ščtinnice). Priporočam opredeliti vzrok, opraviti pregled pri tirologu. Vsekakor ne drži, da jemanje Euthyroxa pri vrednostih TSH do 10 mE/l ni potrebno. Euthyrox je možno jemati tudi zvečer, če je od zadnjea obroka minilo vsaj 4 ure.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Lepo se zahvaljujem za hiter odgovor in zelo dobra novica, da lahko tudi zvečer vzamem zdravilo:)

Naročila sem se h tirologu, vendar pridem na vrsto šele marca. Ali lahko do takrat neham jemati Euthyrox 25mg? So lahko kakšne resnejše posledice v kolikor začasno prekinem z zdravljenjem?

Še enkrat se lepo zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav,

Anja

Spoštovani!

Glede na navedene vrednosti (S-TSH 4, 61 mIU/L (S-T4 Prosti 12,68 pmol/U, S-T3 Prosti 4,98 pmol/U) menim, da do pregleda pri tirologu, lahko prenehate z jemanjem Euthryox 25 ug.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close