Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo euthyrox in povečanje telesne teže

euthyrox in povečanje telesne teže

Pozdravljene
Stara sem 22 let, leto in pol nazaj sem bila zdravljena z radiojodom, po približno treh mesecih pa so ugotovili, da je nastopila hipotiroza in sem začela jemati euthyrox, 100 mikrogramov. Tudi jaz sem se po terapiji precej zredila (10kg v enem mesecu!!, pa še 5 v naslednjih treh in še kar je teža rastla) in ko sem začela jemati zdravila, sem se re kar redila, čeprav nisem jedla že skoraj nič. Bila sem popolnoma brez energije, lotevala se me je depresija, nisem si bila všeč, počutla sem se obupno.
Potem pa sem nekje prebrala, da je primerna ‘dieta’ za ljudi s težavami s ščitnico taka, ki močno omejuje procesirano hrano, meso ter mlečne izdelke in sol (ki zadržuje vodo). Začela sem jesti veliko več sadja in zelenjave, stročnic, žit.. in začela paziti, da ne jem preveč maščob. Zadnjih 6 mesecev se bolj ali manj držim takega načina prehranjevanja (vsi vemo kako občano paše tortica in čokolada, pa pica 😀 ) in imam 18kg manj, pa še vedno zgubljam kilce, zmanjšano dozo zdravil in ne zadržujem več vode (ponavadi sem imela zabuhel obraz). Pa pojem precej več, kot sem upala prej, ker se zdrave hrane in zelenjave težko prenaješ.
To je pomagalo meni, upam, da bo še kateri, če bo probala. Drage moje, ne pustit da ta zoprna bolezen narekuje vaše življenje in se ne sprijaznite se s tem, da imate bolno ščitnico in se pač redite. Dejstvo je, da čudežne tablete ni, in da tudi višja doza Euthyroxa težav s težo ne bo rešila, samo porušila bo hormonsko ravnovesje v telesu. Jejte zdravo in migajte, predvsem pa se imejte rade, tudi če imate par kilc preveč 🙂

Pikapoka,
Pogostejše kontrole krvnih vrednosti – hormonov so obvezne, še sploh pri hormonih.
Žal je tako, da na nuklearni tirologi pregledajo pacientsa le prvič, ko postavijo disagnozo, potem pa če ni res velikih problemov pacienta prepustijo splošnemu zdravniku, ki pa ima možnost telefonskega posdveta s tirologi kadar je v dvomih.
Vsekakor mora splošni zdravnik horemone kontročirati, še sploh če so težave.
Sicer obstaja možnost samoplačniškega pregleda irvi v Adrialabu ali kje drugje.

Več info o prehrani in ostalih možnostih bi dobila na FB v skupini Hormonček.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

One Of Us,
Tablete nimajo stranskega učinka izpadanja las pač pa gre za nepravilno dozo tablet, prenizka ali previsoka količina povzroča “stranske” učinke. Če so tvoji koristni učinki izbledeli, gre verjetno za to, da ti napredovanje bolezni uničuje ščitnico in je hormonov premalo. Verjetnio potrebuješ večjo dozo, kaj šele da bi jih nehala jemat- potem bodo težave le še večje.
TSH mora biti za boljše počutje 2 ali manj. To je lahko problem, kajti zdravniki so hitro zadovoljni če je vsaj tik pod zgornjo mejio (4,5) kar je ponavadi za pacienovo počutje in stranske učinke bolezni katastrofa !!
Tirologi te načeloma pregledajo le prvič, ko postavijo disagnozo, potem pa si prepuščen osebnemu zdravniku. Če nima posluha, si greš pregledat kri nekam samoplačniško…

Glede las … če nimap uravnovešrenih hormonov nmič kaj ne pomaga. Vsi losjponi in šamponi so larifari, vsak pošten frizer ti pove, da je koristna le masažsa (spodbujanje prekrvavitve in sd tem prehrane koreninic).
Lahko je učinkovita le “prehrana las” – recimo Fitoval kapsule – ampak najmanj 3 mesece. Šampon pa nevtralen, da ne draži lasišča..

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Pozdravljene.

Tudi sama sem se pri svojih rosnih 25-ih začela nenormalno rediti……zatečene noge, zelo zatečen obraz, napihnjen trebuh,…. kljub temu da sem cel čas pazila na prehrano in se redno gibala.
In tisti grozen občutek, ko te vsi gledajo v trebuh in sprašujejo ali si noseč…..
“ne…..samo zredila sem se.”
🙁
Cel čas sem bila utrujena, spala sem po 12-15 ur na dan. Bila sem brez volje in depresivna.

Ker so vsi znaki kazali na ščitnico, in ker jo ima tudi mama, sem obiskala zdravnico in predlagala naj me pošlje na kontrolo za ščitnico.
Rekla mi je da sem lena, se prenajedam in da samo iščem izgovore v ščitnici…..
🙁
Namesto kontrole za ščitnico, mi je predpisala obisk fitnesa.

V enem letu sem se kljub zdravi prehrani in rednemu gibanju zredila za 22 kg.
Ponovno obiskala osebno zdravnico in končno me je poslala na pregled ščitnice.
Izkazalo se je, da jo imam.
Vesela sem bila, da bom končno dobila ‘čudežne tabletke’, ki bodo končno uredile moje težave (utrujenost, zadrževanje vode, rejenje, pritisk,…..)

Prvi teden jemanja tabletk je bilo počutje grozno. Strašni glavoboli, utrujenost, slabost….
Pozem se je stanje umirilo. Ampak zatečena sem še bolj kot prej. Predvsem v obraz (podbradek).
Ko primerjam lansko sliko in letošnjo, mi gre kar na jok, saj sem skoraj neprepoznavna.
🙁

Tolažim se s tem, da telo potrebuje nekaj časa preden se bo privadilo na tablete…..
Prvo kontrolo imam čez 2 meseca.

Hvala, ker sem se vam lahko zaupala. Zdaj mi je lažje.

mikkena_86, ali lahko napišeš, če je bilo kaj bolje oz. kakšno je zdaj tvoje stanje?

Pozdravljeni,

tudi sama sem na euthyroxu 100 mikrogramov. Opažam postopno povečanje telesne teže, slabo počutje, utrujenost in zaspanosti. Poleg vsega imam tudi cel kup drugih zdravstvenih težav, od lakularnega možganskega udara, tenzijski glavoboli, ginekološka operacija, kjer so mi odstranili vsa rodila, kalcinacijo desne rame, pojavljajo se mi tudi bolečine v levi rami, okvaro sluham nenormalno utrujenost. Poleg vsega še smrčim. Bila sem tudi v ambulanti za motnje spanja, kjer mi dohtarca teži z nekim aparatom za spanje, ki baje odpravi vse težave. Ima kdo izkušnje s tem?

Pri bolezni scitnice ni pametno uzivat prevec tekocine,mozno je da se redis zarad nepravilne izhrana,ne recem da pojes prevec ampak ne uzivas prave stvari

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close