euthyrox in povečanje telesne teže
To je seveda odvisno od vsakega posameznika posebej, dozo je potrebno določiti le na podlagi pregleda nivoja hormonov v krvi.( ne samo TSH ampak konkretno T3 in T4)
Lahko se dogaja to, da se ti T4 ne pretvarja dovolj dobro v T3, ki je končni cilj jemanja tablet in dobrega počutja. V tem primeru bi morala jemati kombinirane tablete ali samo T3, kar pa je (kot lahko bereš po forumih) kar zakomplicirana stvar – tako pri zdravnikih, receptih kot doziranju samem. ampak so ljudje, ki tpo jemljejo in so zelo zadovoljni s počutjem.
Sedaj pa res ne vem pri čem sem? K zdravniku sem šla, ker sem se redila in se mi je v telesu zadrževala voda. Po raznih preiskavah so mi ugotovili, da mi ščitnica premalo dela. Dobila sem tablete euthyrox 50. Ker bolj verjamem v čaje kot zdravila, sem pred jemanje prišla do tega foruma. in kaj sem izvedela, da bo situacija le še slabša. Res ne vem kaj naj storim?
Lep pozdrav J.
Kaj naj storiš ?
Začni jemat tablete, ker na drug način si ne boš mogla pomagati.
Obstaja sicer varianta, da si z neko strogo dieto morda pomagaš, ampak jaz o tem ne vem dosti, poznam pa osebo, ki trdi , da si je njena nečakinja tako zazdravila (ozdravila ?) Hashimoto….. Če me kontaktiraš ti dam kontakt. To pa je tudi edini primer, za katerega sem slišala v zvezi z alternativo… Pa še to samo slišala.
Ampak preden vse izveš ali naštudiraš ali kakorkoli, lepo ubogaj zdravnika in začni jesti hormone, ker sicer bo tvoje počutje iz dvneva v dan samo slabše.
Pa še nekaj, ščitnični hormoni niso zdravila, s katerimi se pozdraviš. Gre za dobesedno in ponavadi doživljenjsko nadomeščanje hormonov, ki ti jih telo enostavno ne dela več. Tako da se ni kaj dosti ( če sploh) spraševati ali naj jih jemlješ ali ne. Treba jih je jemati.
Spoštovani, lepo prosim za link te stroge diete – tudi meni grozijo doživljenjske tablete, pa bi vseeno rada prej poskusila še s prehrano ali/in alternativo – za tablete bom tako ali tako imela še veliko časa. Hvala!
Nimam linka, ker dieta ni nikjer objavljena in je tudi ne poznam v detajle. O njej mi je govorila ena od metuljčic, če mi na ZS pustite vaš kontakt, vam lahko posredujem njen kontakt.
Pa se naprej dogovorite sami.
Iz svojih izkušenj lahko povem da edina dieta ki pomaga je telovadba!!! Tudi sama imam probleme s ščitnico, jemljem euthyrox, v zadnjih 2 letih sem se zredila za 15kg!!! Probala sem razne diete, pa ni nič pomagalo, zato sem dojela, da je edino kar mi bo pomagalo telovadba. Začela sem tečt vsak dan, vpisala sem se v fitnes, in ob vsakem tednu izgubljam od 2-3 kg in to z normalno prehrano. Nimam nobene diete, gledam da jem čim bolj zdravo in ne jem po 18 uri. Verjamem, da se redimo tudi zaradi teh tablet, ampak kriva je pa tudi slaba prehrana in nič gibanja! Zato punce spravite se gibat vsak dan, spremenite prehrano in bo tudi teža začela padat!
Ojla,
no, jaz pa opažam, da je glede Euthyroxa in verjetno kar veliko odvisno od našega “iskanja krivca” za naše povečevanje teže.
Pri meni je bilo takole: po 6 letnem jemanju Euthyrokxa sem počasi dobila gor 4 kg. Tudi jaz sem mislila, da je to pač od tablet, ker so mi vsi govorili, da se bom pač morala navaditi, da se bom zredila. In sem mislila, da je to to.
Potem sem pa malo potegnila črto ugotovila: ob familiji, službi in še študiju ob delu, sem nonstop delala in se vse večere (noči) učila. Ob tem sem pozno zvečer ob učenju tudi jedla.
Skratka – pred par meseci diplomirala, se umirila, se odločila, da vsi obroki pozno zvečer odpadejo, da tudi sicer jem zdravo – in v dveh mesecih izgubila tiste 4 kile. Nikoli nisem bila debela, tudi sedaj sem suha (171 cm, 58 kg). Moram pa vseeno priznati, da za vse pa vseeno niso krive tablete. Veliko je tudi v hrani oz. načinu prehranjevanja.
Sami moramo ugotoviti, kaj je tisto, kar nam koristi oz. kaj škodi (tudi pri hrani) in tisto pač izločimo o ali se pa v celoti prehtranjujemo zdravo (čim bolj naravno).
Vso srečo!
Zelo pozdravljam tale tvoj post in se strinjam s teboj !
Niso vsega krive tablete. Zelo majhen odstotek je tistih, ki jim malo več ali malo manj tablet kroji kilograme, če pa je tablet resno premalo, je hujšanje resnično nemogoče. To je treba priznati.
Ampak kot vedno: gre za količino tablet in ne tablete same.
Pozdravljeni,
pred letom dni so mi odstranili ščitnico, jemljem Eltroxin, izmenjaje 100 in 150 mg. Tudi sama opažam močno otekanje nog in zadrževanje vode, suho kožo, lomljenje nohtov in najbolj zoprno od vsega – pridobivanje kg. Odločila sem se, da grem na samoplačniški pregled krvi, zato vas prosim za mnenje, katere preiskave naj naročim. Ali naj poleg TSH pregledam tudi T3 in T4? Na zadnji kontroli krvi sem imela TSH 4,2, kar je za osebno zdravnico ok, moje počutje je žal daleč od tega.
iskrena hvala za odgovor,
Marjetka
Kaj je bil vzrok za odstranitev ščitnice?
Če vzrok ni bil onkološke narave, se teoretično tvoj TSH lahko giba v mejah laboratorijske normale,v praksi pa se izkazuje drugače.
Velikokrat smo že tule napisali, da se po množičnih izkušnjah, deloma tudi morda že po mnenju strokovnjakov, velika večina bolnikov dobro počuti šele pri TSH 2 ali MANJ !!
Poizkusi se z zdravnico najprej dogovoriti za povečanje doze, ki bi ti TSH znižana pod 2. Prepričana sem, da bo počutje bistveno boljše.
Če greš na pregled, si poleg TSH daj preveriti še T3 in T4.
Če je T4 že na zgornji meji, imaš morda problem pretvorbe T4 v T3, če pa imaš še manevrski prostor, je očitno tvoja doza prenizka.
Živjo punce, še jaz bi prosila za pomoč…. V dveh letih sem se zredila 22kg, začela dobivati izpuščaje, zatekala v obraz..skratka, sedaj že 4 tedne jemljem euthyrox – prva dva tedna je bilo super, spuščaji so izginili, utrujenost je bila minimalna…sedaj pa se je začelo- spuščaji nazaj, na kilaži še vedno pridobivam(v štirih tednih sem se zredila še za 2 kili), začela pa se je slabost-podobna nosečniški-torej, razne vonjave itd.. Ali je možno, da se je slabost pojavila zaradi zdravljenja? Zanima me tudi po kolikem času ste ve začele izgubljati na teži in ali vam je pomagala kaka dieta ali samo zdravljenje? Že vnaprej hvala za deljenje svojih izkušenj in mnenj. LP,s
Živjo Sass!
Jaz sem sedaj pribl. 10 mesecev na Euthytoxu in sem v bistvu shujšala 5 kg kmalu po tistem, ko smo “ujeli” pravo dnevno dozo (po petih mesecih). Nato pa vse do zdaj nisem nič dala dol. Zadnji mesec se malo premika navzdol ampak precej delam za to. Vsak dan tečem (no, skoraj vsak dan, precej odvisno od vremena), res pazim kaj jem……. Kar vztrajaj! Redno jej zdravilo, pazi da res na tešče in potem vsaj pol ure nič 🙂
Darja živjo!
Najprej hvala za odgovor. Včeraj sem bila pri zdravniku, povedala, so so vsi znaki v prvem mesecu jemanja Euthyroxa izginili, sedaj pa so nazaj, zadihanost in slabost (pa pred jemanjem tega sploh nisem imela)… Je rekel, da počakamo še kak mesec, potem pa preizkava.
Upam, da mi bo uspelo. Tečem težko, ker imam probleme s koleni(sploh s trenutno težo). Razmišljam o plavanju.
Ali priporočaš kakšno dieto? Kakšne pa so izkušnje s brezglutensko dieto??
Hvala in lp,
Pozdravljeni vsi,
danes sem zašla na vašo stran ker sem hotela raziskati razliko med vobenolom in eutiroksm in končno odkrila da nisem sama z enakimi težavami.Sem mama treh otrok in med prvim in drugim sem imela dva spontana splava, in zdravniki so rekli da je kriva ščitnica in najbrž ne bom mogla več imeti otrok, pa danes ni tako sem jih premagala in imam še še dva otroka. Namreč pred dvanajstimi leti so mi popolno odstanili ščitnico evtirotično golšo. Po operaciji sem se prebudila z močnimi krči, ki so mi vili roke noge in zategovali vrat, kot da nisem normalna. Po treh dneh sem bila odpuščena iz klinike in se naslednji dan vrnila z visoko povišano temperaturo in tresenjem celega telesa. Odkrili so da mi je padel kalcij na najnižjo raven in sem prejela injekcijo kalcija, ki pa se je naslednji dan naložil po vseh sklepih in sem tulila ko sem mogla vsat in se vsesti. Potem se je vse to umirila ampak kar nekaj mesecev sem rabila, da sem prišla v mormalno stanje kot sem bila pred operacijo. Ker sem bila aktivna športnica sem poskušala vse da sem ojačala organizem. Žal pa se je po tretjem otroku vse spremenilo, to je leta 2004 in ugotavljam, da sem takrat tudi zamenjala tablete tako kot vsi in to je očitno po današnjem branju foruma očitno. Še vedno sem aktivna plesalka in svetovna prvakinja z našo plesno skupino mam, in letos potujem branit ta naslov v Rusijo, še vedno naredim špago in pri moji velokosti 158 tehtam 95 kg, kar pa ni normalno. Poskušala sem od leta 2004 pa do danes, veliko shujševalnih diet, tudi pod strokvnim nadzorom, fitnes trenerjem, bioresonanco, hipnozo in nevem še kaj pa rezultat vsega je bil odgovor GOSPA SPRIJAZNITE SE STARA STE 42 LET. Se nenažiram sem še vedno hiperaktivna in se zredim od vode. Tako to je moja zgodba ampak upanje ostaja in umre zadnje tako vem da bom nekega dne našla nekoga, ki mi bo vrjel in pomagal.
Pika
Pika, ne vem, kaj naj napišem, dobila sem občutek, da imaš kar veliko energije in nobenih drugih težav ne omenjaš, kot težave s težo, glede tega pa jaz lastnih izkušenj nimam, zato se običajno v take stvari ne vtikam. Čeprav bi bilo bolje, če bi zdaj izgubila kakšna 2 ali 3 kg.
Niti ne omenjaš, če si kaj poskusila z višjim odmerkom ščitničnih hormonov. Konec koncev bi lahko imela probleme tudi s kakšnim drugim hormonom, npr. lahko bi imela dominanten estrogen oz. prenizek progesteron. Ampak seveda samo ugibam. Kaj pa paleolitsko dieto si že poskusila? Oz. kakšno hrano si želiš, če pozabiš na vse diete ali priporočila?
Pozdravljeni,
ne vem, če bo komu v pomoč, moja žena ima tudi probleme s ščitnico (evtirotična difuzna golša). Pred leti je jemala Vobenol tablete (eno na dan) nato ji je zdravnica svetovala naj dobi iz tujine (samoplačniško seveda) tablete Jodetten Henning katere jemlje že 16 let po 1 tableto na teden.
Tablete naročiva ali kupiva v Nemčiji, veliko pakiranje 28 tablet je za pol leta, cena cca. 11€.
Pred nakupom tablet se posvetujte s svojim zdravnikom.
Lep pozdrav,
Roman
Nekaj mi ni tukaj jasno pri vašem komentarju?Ali je to komentar farmacije ali osebna izkušnja Vsekakor se ne morem strinjat z oceno,glede na to kako se BOLNIKOV pritožujejo,da napišete da pač nimajo druge izbire.Poglejte samo koliko je takih pacijentov ki jim tak način doziranja ne paše.Nemogoče je namreč da se ne da na tem področju ,ki se ga da mimogrede zdraviti uspešno že več let, ni spremenilo čisto nič(EUTHYROX)V katerem imenu torej pišete-BOLNIKOV ALI FARMACIJE!!!
Pa mi odgovori na to dragi intelektualec?V naši hiši jemo vsi isto,ampak pred operacijo ščitnice je bila moja žena težka 70 kg -sedaj 90??? Pa mi povej kako je to možno v roku enega leta.Očitno bo treba na teh naši medicinskih fakultetah nekaj hudo spremenit!!
Tablete niso ničesar krive !
Lahko je napačna doza (previsok TSH, ki mora biti nizek- 2 ali manj po izkušnjah društva) ali pa gre za katerega od kar nekaj vzrokov zaradi katerega se T4 ne pretvarja v dovolj veliki količini v T3 (ki ga telo potrebuje). Tu pa naj bi seveda nastopil zdravnik….. pa vemo kako to ponavadi izgleda….
V društvu se trudimo da se tu kaj premakne. Če kdo misli, da premalo, ga z veseljem sprejmemo med aktivne člane, morda nam pomaga doseči več…. 🙂
Pa še to- ne razumem čisto zgornjih vprašanj. Jasno je, da se tu pogovarjamo in trudimo samo bolniki na podlagi lastnih izkušenj. Kdor želi strokovno mnenje naj se obrne na forum Hormonske motnje.
Pozdravljene!
Res ni ničesar drugega na voljo? Ojoj, groza 🙁 Jaz sem sicer rodila pred enim letom, ampak sem razočarana nad sabo. V nosečnosti pridobila 7kg in jih takoj po porodu 8kg izgubila…Eno leto po porodu pa imam 15kg več!!!!!!!!!!!!!! Sicer sem na Euthyroxu šele 3mesece, ampak res, tole ne pelje nikamor… Kakšna pa bom pri svojih 161cm???? Naj omenim, da je bil TSH ob prvem testiranju 16,09, potem je padel na 4,2, protitelesa pa zelo povišana 🙁 Oh joj!
Pozdravček,
SlKaPa
Forum je zaprt za komentiranje.