eterična olja
masaža mi je v veliko veselje in jo za lastno sprostitev rada izvajam na vseh družinskih članih. v nosilno olje večkrat dodam tudi eterična olja, najraje sivkino, geranijino in ylang-ylang. mojemu partnerju je všeč vonj agrumov, vendar sem nekje prebrala, da lahko ta eterična olja dražijo kožo in me zanima, ali to drži? obenem bi še vprašala, če je cena res edino zagotovilo za kakovost eteričnega olja, ali se jo da mogoče kako ugotoviti? najlepša hvala za odgovore!
Draži lahko vsako eterično olje, če smo alergični na kakšno sestavino iz rastline, zato jih pač uporabljamo na začetku pazljivo in dodamo le nekaj kapljic v nosilno hladno stiskano rastlinsko olje. Tudi mešanje različnih eteričnih olj je lahko vprašljivo, zato moramo biti pazljivi.
Eterična olja se izločajo iz žlez, vodov, celic v enem ali več delih rastline in iz drevesnih sokov ali tkiv dreves. Olja so navzoča v koreninah, v deblu, skorji, zelenju, cvetovih rastline in pomembno je, na kakšnem področju rastejo in kdaj nabiramo posamezne dele. Če agrumi niso zrasli v naravnem okolju in so bili obdelovani s kakšnimi kemikalijami, obstaja več možnosti, da bo eterično olje povzročalo težave na koži.
Cena je dostikrat zagotovilo, da kupujemo kvalitetno olje. Vsekakor mora biti v temni steklenički, ker so občutljiva na svetlobo. V načelu je njihov rok trajanja 18-24 mesecev. Kupujte olja v trgovinah z zdravo bio hrano, tam je več možnosti, da so poiskali proizvajalca, ki nabira rastline v neokrnjeni naravi, na na nasadih.
Eterična olja niso mastna, oljnata, kot jih označuje ime. Večina jih ne pušča oljnatega madeža, kot npr. olja iz žit, zato je to lahko tudi preizkus kvalitete.
Kanite kapljico ali dve et. olja na bel list papirja, pustite nekaj ur in nato poglejte, če opazite madež. Če ga ni, je et. olje zelo kvalitetno. Za preizkus kanite zraven še kapljico mandljevega , olivnega ali sončničnega olja. Morala bi biti bistvene razlika.
Vsekakor je kvaliteta et. olja pomembna, saj te sestavine prodrejo globje v tkivo telesa kot npr.mineralna olja in razni losjoni za telo, ki ostanejo na površini.
Še veliko užitkov ob masaži vam želim!
Še nekaj sem pozabila: pri eteričnih oljih iz agrumov moramo vedeti, da povečujejo občutljivost kože na sončno svetlobo, zato se ob uporabi teh olj izogibajte sončnim žarkom, sicer se vam lahko na koži pojavijo rjave pege (npr. pri pomarančnem ali limoninem et. olju).
Sicer pa se blago mandarinino olje lahko uporablja (v nosilnih oljih seveda) tudi pri majhnih otrocih in nosečnicah, vendar le, če ste prepričani, da je pristno in pridobljeno iz neškropljenih sadežev.
najlepša hvala za Vaš izčrpni odgovor! veliko prijetnih dotikov Vam želim!
Forum je zaprt za komentiranje.