estrofem
Spoštovani,
za mano je nekaj IVF postopkov, tudi s klomifenom.
Zdravnik mi je predpisal tudi estrofem in sicer po punkciji, 3 x dnevno.
Zanima me, ali bi lahko poskusila z estrofemom tudi po naravni poti.
Ali bi bilo pametno jemati estrofem po O in sicer 1 tb na dan?
Če menite, da je pametno, koliko časa naj ga jemljem? Verjetno ga nima smisla jemati do testa, saj je pomoč samo pri vgnezditvi.
Prosim vas za vaše mnenje.
Lep pozdrav in hvala za nasvet.
žal res ne vem, kakšno vlogo bi naj imeli estrogeni po ovulaciji. Ni namreč logično, da bi jih bilo treba dodajati, kajti osnovno kakovost maternične sluznice determinira obdobje pred ovulacijo, po njej pa se le še spremeni v sekrecijsko obliko, za kar je pomemben progesteron. Sicer pa je situacija po punkciji identična kot po naravni ovulaciji.
Estrofem bi lahko upravičil svoj pomen pred ovulacijo, torej bi ga bilo smiselno ukiniti najkasneje ob pričetku uporabe Progesterona.
Progesteron nič ne obremenjuje telesa, pač pa ga ima smisel predpisati, če sumimo na prezgodnje propadanje rumenega telesca.
Se bom kar navezala na to temo če smem…
Berem vaše odgovore za nazaj pa mi še zmeraj ni jasno kako se lahko mnenji tako velikih strokovnjakov kot ste vi in dr.Reš tako razlikujeta.
Zanosila sem z zamrznjenčki, Estrofem moram jemati vse do nuhalne svetline (naročena sem pri vas)…
Dr.Reš pravi da je Estrofem nujen ker lahko v nasportnem primeru “izgubimo nosečnost”…Seveda me je s tem prestrašil in ga pridno jemljem naprej pa vendarle me v “ozadju” črviči misel če so te tableti res sploh smiselni (še posebej ker berem vaše mnenja)…Pa saj škoditi ne morejo, ali pač?
Torej ali jemanje Estrofema res “nima smisla” ali bi s prekinitvijo res lahko ogrozili nosečnost?
hvala in lep pozdrav
“zakaj se moje mnenje razlikuje od mnenja nekoga drugega” ne vem. Svoje mnenje sem pač utemeljil s fiziologijo, ki jo poznam in ne z “grožnjo s posledicami”. Jasno mi je, da se je težko odločiti med hruškami in jabolki oziroma strinjam se, da mnenji nista kompatibilni, pravzaprav sploh nista primerljivi, kajti “grožnja s posledicami” ni razlaga, zakaj je zdravilo smiselno. Morda je pa jemanje estrogena smiselno, le da jaz takega pomanjkanja iz fiziologije nosečnosti ne poznam niti ne vem, kakšno bi naj estrogen imel vlogo pri ohranjanju nosečnosti. Če vas razlogi zanimajo, boste morali po njih vprašati vašega zdravnika, ki je Estradiol predpisal.
Sem pa malce preveril stanje znanosti na tem področju in res našel en članek iz leta 2000, ki omenja prednost nadomeščanja obojega, torej progesterona in estadiola v lutealni fazi (torej po ovulaciji) pri mlajših od 35 let. Svoje mnenje, da je to povsem brez pomena torej vzemite z rezervo, je pa res, da se praviloma neko ugotovitev v enem ali celo nekaj člankih še ne more vzeti kot suho zlato in jih kar brez zadržkov pretopiti v vsakdanjo prakso. Link do članka vam dodajam spodaj:
http://www.earlypregnancy.org/EPBM/EPBM%20IV/Vol.%20IV,%20Num%201/EPBM1136.htm
Jemanja Estrofema torej zagotovo ne bo škodilo, do kdaj ga je smiselno jemati, pa ne vem.