estetska stomatologija
Poštovani,
Vidim da su doktori na forumu iz poliklinike IMED koja je meni jedna od boljih u toj branši pa bi voljela samo jednu informaciju – da li kod vas radite estetsku stomatologiju, konkretno izbjeljivanje zubi?
Hvala
[attachment=0]izbjeljivanje zubi.jpeg[/attachment]
Poštovana,
naravno da se u našoj Poliklinici svakodnevno provode zahvati estetske stomatologije kao i jedne od najpopularnijih grana dentalne medicine. Dva su osnovna načina na koja provodimo izbjeljivanje zuba; jednoposjetno izbjeljivanje u ordinaciji ZOOM lampom za koje možemo reći da je intenzivnije uz odmah vidljive rezultate po završetku zahvata te “kućno izbjeljivanje” za to predviđenim pripravcima na osnovi udlage koju pacijent nosi noću(kroz 6-8 dana) i pri čemu je educiran o načinu aplikacije sredstva za izbjeljivanje.
Ja imam više problema s zubima. Jedan zub, očnjak, mi krivo raste, a imam i sve većih problema s umnjacima koji nikako da mi do kraja izbiju van. Sve češće mi stvaraju upale i zbog toga završavam na antibioticima i čišćenjem. Što bi u mom slučaju bilo najbolje? osim što mi ti problemi stvaraju bolove, ružno izgleda i to mi sve više smeta.
Poštovana,
ukoliko Vam umnjaci zadaju tako teške i česte probleme prijedlog je svakako njihovo vađenje. Zašto? Pitanje je hoće li ikada izrasti van u cjelosti (vrlo često to bude nemoguće,naročito u donjoj čeljusti gdje ih spriječava uzlazni koštani krak dolje čeljusti) obzirom da su naše čeljusti danas puno manje a broj zuba čiji zametci nastaju u toku razvoja ostao je isti. Ukoliko su kao takvi prisutni u ustima,a uz to vrlo često ili nemaju kontakt sa umnjakom u suprotnoj čeljusti (jer nije niknuo,nema zametka ili je niknuo ali je položen jako prema obrazu zbog nedostatka mjesta za normalan smještaj) stvaraju pacijentu vise problema negoli koristi. Karijes,upala te česta antibiotska terapija redoviti su scenarij. Česta antibiotska terapija vodi mogućnosti razvoja rezistencije pa je moguće da se dogodi trenutak kada antibiotik vise neće djelovati.
Vađenje umnjaka provodi se rutinskim oralnokirurškim zahvatom koji nazivamo alveotomija. Po završetku zahvata dobijete nekoliko šavova koji se skidaju za 7 dana. Oporavak nakon vađenja je relativno brz i bezbolan,nešto bolniji kod kompliciranih alveotomija u donjoj čeljusti obzirom da je donja čeljust izgrađena od čvrste i kompaktne kosti u većoj količini za razliku od gornje čeljusti gdje prevladava nešto mekša,tzv.spužvasta kost. Bitno je operativno područje hladiti izvana uz korištenje propisanih analgetika i antibiotika.
Što se tiče visoko položene trojke,razlozi tome su višebrojni. Svakako preporučam pregled specijaliste ortodonta.
Hvala na detaljnom odgovoru. Evo javila sam vam se u 11. mjesecu, danas natrag upala donjeg desnog umnjaka. :S grozno :S a bojim se vađenja. Užasno me strah. Nadam se da ću se konačno odlučiti, više me stvarno nervira sve to. U slučaju da vadim umnjake i da mi izvadi očnjak, onda bi mi nastala praznina i to bi se ružno vidjelo. Šta da onda s tim radim? Koje mogučnosti postoje, a da nisu jako skupe?
Poštovana,
nemojte nikako vaditi očnjak. To je visokovrijedan zub jako bitan za zagriz obzirom da se preko njega odvijaju važne kretnje donje celjusti. Osim toga,da ga i izgubite pitanje je koliko ima prostora i bi li bilo moguće napraviti estetski dobro rješenje. Svakako preporucam da dodjete na pregled kako bi Vam se napravio ispravan plan terapije.
Srdačan pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.