Spoštovani,
Star sem 39 let. Po 2 mesecih prebavnih težav (povečano odvajanje blata, vetrovi, občasno pretakanje) in posledični (pre)utrujenosti, se mi je pri in po izločanju začel pojavljati pekoč občutek , občasno srbečica in občasno manjša bolečina. V dveh primerih (1x trdo blato in 1x 12 ur neprekinjenega sedenja v avtu) sem po opravljeni veliki potrebi na toaletnem papirju zasledil sledi sveže-svetle krvi. Prav tako sem v tem času začutil/opazil tik ob zadnjični odprtini tudi majhno “štrlečo” bulico podobno kožnemu znamenju. Osebno sem na osnovi svojih težav in dejstva da zelo veliko sedim takoj pomislil na Hemeroide (imel jih je tudi oče). Zaradi vsega skupaj sem se takoj odločil za obisk zdravnika.
V vzorcu blata so v pristojnem laboratoriju izolirali bakterijo: Escherichia coli O126. Po dodatnih testiranjih so v laboratoriju ugotovili, da bakterija ni patogena in da v vzorcu ni prisotnih genov povezanih z virulenco E. Coli (eae, vtx1, vtx2, eltA, estA…). Na gastroskopiji je bilo vse OK, oziroma bolje rečeno izvidi so bili BP, z izjemo minimalno povečane kisline. Pri rezultatih krvi so delno odstopali naslednji parametri:
(H) Sedimentacija 50
(H) Trombociti 390
(H) RDW 14.4
(H) Nevtr. Segmentirani 70,2%
(L) Limfociti 18
(H) Nevtr. Segmentirani 7.04 (10na9/L)
Zdravnik mi je dal še napotnico za kolonoskopijo. Bi bilo morda smotrno prej opraviti še pregled pri proktologu? Zanima me ali je potrebno to bakterijo zdraviti, oziroma kaj je potrebno storiti (prehrana, življenski slog, prehranski dodatki…), da bi omejil njeno delovanje oziroma da bi se mi prebava ponovno uredila? V sedaj že skoraj 3 mesecih težav sem shujšal za 6kg (iz 103 na 97), pri tem pa mi je najbolj pomagala (4kg od 6kg skupnega -) tro dnevna trebušna viroza, ki sem jo dobil od otrok.
Hvala za Vaš odgovor, vesel bom vsakega Vašega mnenja oziroma nasveta.
S spoštovanjem,
Alex39
Pozdravljeni!
E.coli so bakterije, ki lahko povzročijo diareje in okužbe sečil. Okužba prebavil se kaže s krči v trebuhu,drisko, bruhanjem in vročino. Ponavadi težave minejo v 5-7 dneh. Okužbe so predvsem nevarne za otroke in starejše. Lahko je E.coli 0126 razlog za dolgotrajne driske, v tem primeru je umestno zdravljenje. Glede na povišano sedimentacijo in težave s prebavo je bolj smiselna kolonoskopija. Če ob preiskavi ne bodo našli bolezni prebavil, se zglasite še pri proktologu.
Lp,Nataša Smrekar
Spoštovani!
Omenjena bakterija je del normalne flore in je ni treba odstranjevati oziroma zdraviti. Prisotna je v blatu kot še cela vrsta drugih bakterij. Koloskopijo le opravite, je pregled celega debelega črevesa. Če se vozlički na koncu debelega črevesa ne bodo zmanjšali, ampak se bodo povečali ali boleli, je potrebno zdravljenje pri proktologu. Glede življenjskega sloga pa tole. Čimveč se gibajte, jejte večkrat na dan manjše obroke, malo soli in malo živalskih maščob, redno jejte sadje in zelenjavo. Prehranske dodatke uživajte zelo premišljeno, ne kar vse vprek, kot se proizvajalcem zapiše ali svetuje.
Lep pozdrav! M.Š.Gašperšič
Pozdravljeni,
Po dobrih 2 mesecih se vam ponovno oglašam. Kljub vašemu nasvetu naj prvo opravim kolonoskopijo, sem se zaradi zelo dolge čakalne dobe (še sedaj nisem prišel na vrsto) odločil še za predhodni obisk proktologa. Po prvem pregledu so mi postavili diagnozi: Kronična analna fisura in kronični ulcerozni proktitis. Po navodilih sem se lotil zdravljenja z Diletan čepi in Salofalk klizmami. Po 1 mesecu zdravljenja so na kontrolnem pregledu ugotovili, da se je stanje močno izboljšalo, kar sem občutil tudi osebno. Odvajanje je postalo redno, blato pa se je normaliziralo v vseh pogledih, vnetje se je umirilo, rane zacelile. Kljub dobrim novicam pa je sledila še “slaba”. Pojavili so se hemeroidi, od katerih so mi enega zaradi citiram: “povečanosti, sočnosti, pordelosti in mesnatosti” podvezali, vzorec le tega pa poslali na histološko preiskavo. Kot zaščito sem dobil tudi antibiotik Efloran. Ko bodo znani rezultati preiskave, sledi še kolonoskopija.
Vesel bom vsakega vašega dodatnega mnenja…
Hvala in lep pozdrav,
Alex39
Spoštovani!
Mislim, da je dodaten komentar skoraj odveč, saj ste deležni vsega, kar potrebujete. S koloskopijo se pogleda vse debelo črevo, da slučajno ni še kje žarišča vnetja oziroma sprememb, ki jih ulcerozni kolitis povzroči. Vsi ostati nasveti pa držijo.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič
Pozdravljeni,
Sporočam rezultate dodatnih preiskav:
Histološki izvid: Chronova bolezen
Kolonoskopija: Chronova bolezen
Kakorkoli že, sedaj vsaj poznam “nasprotnika” in razlog za vse moje težave…
Imel pa bi še eno vprašanje. Ali lahko dolgotrajno vnetje (Chronova bolezen) vpliva na delovanje ledvic, limfnega sistema (bezgavke), vranice in jeter?
Hvala in lep pozdrav,
Alex39
Pozdravljeni!
Sama Crohnova bolezen poleg črevesja lahko prizadene tudi druge organe. Pri bolnikih pogosto ugotavljamo sočasno prizadetost sklepov, kože in oči. Velikokrat so ob zagonu bolezni povečane regionalne bezgavke-v trebuhu, imeli smo tudi že bolnika s prizadeto vranico-vendar so to zelo redki primeri. Lahko so pogostejši ledvični kamni, redko tudi nefropatija (bolezen ledvic). Lahko ima bolnik tudi primarni sklerozirajoči holangitis, čeprav je ta oblika bolj značilna za bolnike z ulceroznim kolitisom. Skratka-Crohnova bolezen se lahko izraža samo na črevesju, lahko pa srečamo tudi t.i. izvenčrevesne oblike.
Lp,Nataša Smrekar