erozivni proktitis
Stara sem 57 let. Že nekaj časa imam težave s prebavo. Odvajam zelo malo blata in še to je kot driska. Pred 14. dnevi pa so se pojavile večje težave. Imam krče in bolečine v trebuhu, danka pa se mi je vnela in imam velike bolečine (naj omenim tudi, da sem pred časom imela težave tudi z hemeroidi). Opazila sem tudi, da je blato zelo temne barve. Bila sem na retroskopiji, kjer me niso mogli dobro pregledati (samo kakšnih 12 cm), ker nisem bila dovolj čista. Dejali so, da so vidne erozivne spremembe na sluznice, da je vse zelo ranljivo in da kaže na erozivni proktitis.
Ker ne vem kaj to pomeni, vas vljudno prosim, če mi lahko to obrazložite. Zanima me, ali je to lahko nevarno in kakšna bolezen je to ter kakšno je zdravljenje.
Hvala in lep pozdrav DARJA
Spoštovani!
Erozivni proktitis je vnetje zadnjega dela debelega črevesa, pri katerem se pojavijo razjede sluznice, ki tudi krvavijo. Vzrok je lahko okužba z bakterijami, virusi, najpogosteje pa preživalmi (ameba …), še pogosteje pa se erozivni proktitis pojavi pri kroničnih vnetnih črevesnih boleznih (Chronova bolezen, učcerozni kolitis), kjer pride do avtoimunskega vnetja sluznice. Pred začetkom zdravljenja je vsekakor potrebno ugotoviti vzrok. Pri kroničnih vnetnih črevesnih boleznih uporabljamo svečke oziroma klizme zdravil, ki delujejo protivnetno, pogosto pa tudi zdravila, ki zavirajo avtoimunsko dogajanje (imunosupresivi).
Lep pozdrav!