Najdi forum

erozivni gastritis

Pozdravljeni!

Že pol leta imam probleme z želodčno kislino. Na gastroskopiji so mi ugotovili erozivni gastritis, test za HUT negativen. Zdravnik mi je predpisal Acipan 40 mg, ki je na začetku dokaj uspešno blažil simptome. V zadnjih 14 dneh pa se je stanje poslabšalo. Imam zelo močne bolečine vsak dan, tako da jih moram blažiti z analgetiki. Sedaj mi je napisal Nexium 2×40 mg dnevno. Danes sem vzela tretjo tableto in še ni nobenega izboljšanja. Po koliko časa bi moralo priti do izboljšanja? Ali je boljše vzeti drugo tableto pred večerjo ali tik pred spanjem? Prvo vzamem pol ure pred zajtrkom. Ali je smiselno v teh dneh, ko je zelo hudo vzeti še večjo dozo, npr. še eno tableto pred kosilom? Ali se poleg Nexiuma v primeru, da ne deluje, lahko kombinira še katero drugo zdravilo?
Ne morem verjeti, da lahko gastritis povzroča tako močne in rezistentne bolečine. Pred dvema dnevoma sem bila na urgenci, kjer so mi dali eno ampulo analgina in eno ampulo spasmexa v žilo, po čemer mi je odleglo, ampak samo do naslednjega dneva zjutraj, ko sem začela z nexiumom. Ali lahko dodam pred kosilom še večjo dozo Nexiuma ali celo Acipana, dokler Nexium ne začne delovati?

Najlepša hvala za odgovor,

Polona

Pozdravljeni!

Erozivni gastritis ponavadi ne povzroča tako hudih težav kot jih opisujete. Morda bo potrebno opraviti vsaj še UZ trebuha. Drugače pa je doza Nexiuma za erozivni gastritis 20-40 mg/d. Ponavadi je maksimalni odmerek 2×40 mg razen v posebnih primerih. Ker imate že maksimalni odmerek, višanje doze pri vas ni smiselno. Učinek je enak neglede na to ali zdravilo vzamete pred večerjo ali pred spanjem. Kombinacija Acipana in Nexiuma ni smisela, ker sta obe zdravili zaviralca protonske črpalke in delujeta na enake receptorje. Bolj smiselno je dodati H2 antagonist kot je Ranital 150 mg zvečer.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!
Lani sem bila na gastreskopiji,kjer so mi ugotovili gerb,pa da naj jemam controloc po potrebi.Imela sem ultop,gasec,controloc in nexium.Helicobator bakterija je bila negativna.Do sedaj je bila vzdržna kislina.Od letošnje jeseni se je pa vse poslabšalo.Spet sem šla k gastreologu,ker sem začela mal težje požirat hrano,pa mi je predpisal 2x na dan nexium 40mg,jemam jih že en teden,pa me je požiralnik začel peči,ko pojem tableto,pa čez cel dan me peče in občasna kislina,tako kot bi mi gorelo v požiralniku.Držim se diete,jem manjše obroke, po obroku ne ležim, bruham ne, boli me tudi ne v trebuhu.Kdaj zagrabijo te tablete.?Ali je to stranski učinek tablet ?Kaj naj naredim?

Obupana.

Maja

Spoštovani,

kot vsa zdravila iz skupine inhibitorjev protonske črpalke tudi Nexium prime v 3 dneh. Če so se pojavile take težave, je nekaj narobe. Pojdite na kontrolo in se posvetujte z zdravnikom.

Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close