eritrociti v urinu
Spoštovani! Pred dvema mesecema sem imela pregled, na katerem so mi ugotovili 20-40 eritrocitov v sedimentu urina (enoto sem pozabila, izvida nimam več) – vse ostalo sem imela normalno, levkociti niso bili povišani, bakterij ni bilo. Izvid sem dobila po kakšnem mesecu z navodilom, da se posvetujem z osebnim zdravnikom – kar sem storila, vendar mi je zdravnica rekla, da naj me ne skrbi in da to ni nilč takega. Naredila mi je še enkrat hitro kontrolo, spet so bili ugotovljeni eritrociti (za en ali dva križa), drugega nič. Dala mi je navodila, naj pijem brusnični čaj in da je to zaradi “peska v ledvicah”. Ker sem jo prosila za več pojasnil, mi je potem predpisala še primotren, čeprav nimam nobenih znakov vnetja.
Prosim vas za drugo mnenje, je kri v urinu res normalna, koliko časa naj pijem brusnični čaj, preden se spet oglasim na kontrolo – v bistvu mi to sploh ni bilo naročeno.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
To je ta nesreča izvajanja laboratorijskih testov ob presejalnih pregledih, ki so bolj ali manj namenjeni sami sebi. Povzročajo cel kup problemov.
V večini primerov je sled krvi v urinu brez kakršnega koli bolezensekga ozadja. Zaradi nekaj izjem pa nas to vznemirja. Torej, če bi želeli zmanjšati verjetnost, da bi šlo za kamne, benigne ali maligne tumorje ledvic ali mehurja, bi bilo smotrno narediti UZ sečil. Sicer se s pomiritivjo vaše zdravnice strinjam, ne vidim pa pomena jemanja antibiotikov, prav tako mi ni povsem razumljivo preprečevanje infekcije z brusnicami.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni
Popolnoma se strinjam z dr. Kersnikom. Osebno jaz imam vseskozi prisotno kri v urinu in se nikoli ne sekiram zakaj in kako. Imela sem tudi UZ. na kar je čisto vse bp. Ko grem v labaratorij in, ko moja zdravnica vidi prisotnost krvi mi pač pove, da to je moja stalnica in pač tako je. Nič ne skrbeti zato, ker to je vse ok, da se vam ne rabi tako skrbeti. Pri meni se to dogaja že več kot pet let pa sem še vedno živa hvala bogu. Brez skrbi. Tudi jaz ne vidim vzroka, da bi jemali Primotren. Moj urolog, ki je sedaj minister za zdravstvo, dr. Gantar se je resnično trudil in mi je pisal ne vem koliko različnih antibiotikov, da vidimo zakaj je ta kri prisotna in nikoli ni nič pomagalo in tako je tudi ostalo. Pa koliko krat sem sama povedala mojemu urologu, da ne rabi tako skrbeti, če je pač tako naj bo tako in bo že enkrat vredu, drugače pa nimam nobenih bolečin. Gospa ne skrbeti tako, ker to ni nič kaj takšnega.
Lep pozdrav in veliko zdravja vam želim
p.s. Spoštovani dr. Kersnik, se opravičujem, ker tako pišem, če sem čisto iskrena sem nad vami zelo ponosna, da imamo tukaj takšnega strokovnjaka kot ste VI. In moram vam priznati, da zelo rada zahajam na vašo stran, ker nekaj imam izkušenj glede bolezni in nekaj izkušenj pridobim, ko berem vas in vaše cenjene odgovore. Zelo vas cenim in rada vas berem, ker ste iskreni in direktni in to mi je naj bolj všeč.
Lep pozdrav
Hvala obema za prijazna odgovora.
Skrbi me zato, ker so mi odkrili nekaj, česar prej ni bilo – ne dolgo nazaj sem bila noseča in nikoli nisem imela krvi v urinuin ker so me odpravili z brusnicami in primotrenom.
Če je prvi znak raka na mehurju kri v urinu, zakaj rutinsko ne pošiljajo na citoskopijo oz. nadaljne preiskave – ali to lahko zahtevam? Vem, da je veliko možnosti, da je vse OK, ampak zakaj potem sploh presejalni testi?
Spoštovana gospa čebelaadela
Niti malo naj vas sploh ne skrbi, če bi bilo rakastega obolenja. Verjemite mi, da jaz niti pomislila nikoli nisem, da bi lahko bilo rakasto obolenje. Tukaj je lahko več dejavnikov. Lahko je tudi to, da slučajno malo krvavite iz nožnice in takoj pride z urinom in se pokaže kri. Lahko je tudi kaj narobe ginekološko. Če želite pojdite k ginekologu. Vaš zdravnik vas lahko napoti na cistoskopijo, če vidi, da je resnično zelo visoka kri prisotna. Malce je nerodno, da zdravniku poveste, da vas naj pošlje na cistoskopijo, ki si lahko misli, da sedaj boljše vi veste kot on. Tako, da to ni ravno tako prijetno. Upam, da vam bo boljše, da se boste tega znebili. Jaz sem šla k ginekologu in sem imela laparoskopsko operacijo, ki so mi ugotovili, da imam Endomentriozo, izrastline in Varice. Pa se sploh s tem ne obremenjujem. Res pa je, da imam včasih zelo močne bolečine, da včasih si mislim, da mi bo majhni del trebuha počil. Te preglavice pa naj več delajo te Varice, ki se tega ne more pozdraviti. Lahko si pogledate pod Varice in boste videla kaj je to.
Lep pozdrav