Najdi forum

Spoštovani,

čeprav sem našla osnovne odgovore na moja vprašanja po iskalniku, se moram kljub temu obrniti na vas. Zaradi nenehnih rahlih krvavitev in spremljajočega izcedka (4 mesece po porodu) sem obiskala ginekologa, ki mi je naredil UV in po njegovih besedah naj bi bilo vse vredu – dal mi je kapljice Ergotyl, ki sem jih jemala en teden. V tem tednu se mi je spet vse razbolelo in izcedek se je še povečal in še vedno traja. Zanima me kdaj se bi moralo mazanje urediti. Pa še nekaj – pričelo me je malo srbeti in skeleti in ugotovila sem, da imam na materničnem ustju nekakšen “miom” – nekaj nenavadnega velikosti fižolčka. Zanima me, če je možno, da bi mi le-ta zrastel v 4 dnevih po pregledu, kajti ginekolog ga ni omenil.

Hvala za Vaš odgovor

Zaskrbljena mamica

Draga Eka,

Verjetno imate izcedek zaradi pretirano zavrtega izločanja hormonov iz jajčnika, kar lahko povzroči dojenje. Verjetno krvavite iz pretanke sluznice maternice. To je mogoče ustaviti z nizkimi odmerki estrogenov, npr. Estrofem tbl. 1mg/dan ali z estrogenskim obližem npr. Estraderm 25 TTS ali Estraderm 50 TTS, ki ga dajemo ženskam v meni. Tako majhen odmerek estrogena bo sicer deloval na maternico, v mleku pa se tako rekoč ne bo poznalo. Seveda pa ni nujno, če vas sam pojav ne moti preveč, nevaren namreč ni.
Srbež je verjetno glivičnega izvora zaradi stalno alkalnega pH nožnice, ki ga povzroča prisotnost krvi. To lahko zdravite s Canesten kremo.
Kar zadeva ?fižolček? na materničnem ustju ne morem trditi kaj je, predvidevam pa, da je najpogostejša reč, ki se tam pojavlja. To je ?oovula Nabothi?, cista zaprte cervikalne žleze, v kateri se nabere nekakšna sluz in se izboči s površine. Taka cista lahko doseže velikost večje borovnice ali manjšega grozda in ni nevarna. Običajno jo pustimo pri miru, če jih je preveč in motijo pa jih preprosto prebodemo ob ginekološkem pregledu s skalpelom. Tak postopek čisto nič ne boli, ker na materničnem vratu ni skoraj nič čutnic za bolečino. Tako cisto ali več njih ima skoraj vsaka druga ženska v reproduktivnem obdobju ob pregledu. Tega ne omenjamo, ker bi s tem povzročili samo preveč nepotrebnega vznemirjenja ali pa bi bilo potrebno široko razlaganje ?za nič?.

New Report

Close