epizotomijska rana

Pozdravljeni,
obračam se na vas, ker imam težavo že od poroda. Namreč 10.12. sem rodila z vakuumom, naredili so mi epizotomijo, šivali so kar dvakrat, saj so prvič zašili čez črevo? Nato sem drugi ali tretji dan po porodu opazila na vložku šiv (2-3 cm). Povedala sem sestri, vendar je rekla, da to ni mogoče in da je verjetno kaj drugega. Nato sem na viziti to tudi povedala, vendar me noben zdravnik ni jemal resno, rano so pogledali le od daleč, enkrat pa je vizito opravila celo sestra? in dejala, da je kri iz nožnice in ne iz rane, saj sem videla, da se je rana odprla. Vsi so rekli, da se rana pač mora zaceliti, da mi je odpadel tako zgodaj en šiv pa so preslišali. Dne 1.1. se mi je rana ponovno odprla in kri je bila na vložku. Šla sem nazaj v porodnišnico in zdravnik je priznal, da se je na enem mestu odprla rana (fisura), vendar je dejal, da bi stvar še poslabšali če bi ponovno šivali? Mislim, da je bilo to malo privlečeno za lase in me je na hitro odslovil. Rana se je potem sicer zacelila, vendar me na tistem mestu stalno boli in peče in je zelo neprijetno. Res ne vem, kaj naj sedaj storim in ali je še možno, da se to popravi, saj je na tistem mestu vidna grda brazgotina. Kdaj in kam naj se torej obrnem? Hvala in lp.

Spoštovani,
pozorno sem prebral vaš dopis. Kot prvo moram reči, da od daleč in zgolj na podlagi vaše pripovedi, ki jo seveda določajo v glavnem vaša opažanja, težko sklepam o tem, kaj se je res dogajalo. Pa naj komentiram nekaj podrobnosti.
Šiv, ki ste ga opazili na vložku bi lahko bil tudi ostanek prvega šiva, ki so ga verjetno vsaj del pustili v rani, kajti pri ponavljanju šivanja nam včasih žal res ne uspe odstraniti vsega šivalnega materiala.
Delno odprtje rane se principielno ponovno šiva le, če je globina defekta večja od 1 cm, to pa prav zato, ker je vsaka rana, ki je starejša od 24 ur itak inficirana (z lastnimi kožnimi sevi bakterij) in je treba takšno rano pred ponovnim šivanjem na široko odpreti, osvežiti robove ter šele nato ponovno šivati, to pa neizogibno prinese tudi nekaj tveganja za močnejše brazgotinjenje. Ko se torej odločamo med tem, da bomo rano pustili celiti sekundarno (torej iz dna, tako kot pri vas) ali pa jo bomo ponovno odpirali in osveževali, moramo to imeti pred očmi in očitno so to pri vas nekako imeli. Kako so se sproti odločali tekom vaše hospitalizacije na oddelku otročnic po porodu, pa bova midva zdaj za nazaj verjetno težko objektivizirala. Vaš občutek, razumem, pač ni bil najboljši, jaz pa nekako verjamem, da ni šlo za ignoranco ali prikrivanje temveč za ustaljeno obravnavo pri epiziotomijski rani, kakršno ste pač imeli.
Kaj zdaj je pa aktualno vprašanje. Morebiti bi se naročili na pregled k kolegici ginekologinji v leonišče na Ginekološki kliniki (Šlajmerjeva 2) ,k dr. Katji Jakopič, ki se sicer posebej posveča globokim poškodbam presredka s poškodbo črevesa in ima tudi izkušnje z obravnavo zapletov po težkih in zapletenih porodih.


New Report

Close