epileptik
Pozdravljeni. V razredu poučujem (1.r) učenca, ki je epileptik. Zanima me, če mi znate svetovati oziroma mi predlagati, kaj naj naredim, da bo učenec bolj osredotočen in pozoren, ko berem pravljice. Takrat se namreč začne igrati, gldeati naokrog in motiti sošolce. Zelo rad riše, reže, in tudi računa. Le poslušanje mu dela težave.
Hvala za pomoč.
“baum”
pravite, da otrok sodeluje v večini šolskih dejavnosti le takrat, kadar je potrebno posušati so težave.
Poslušanje je dejavnost, ki jo opravljamo “pri miru”, osredotočeni na besede nekoga, je tudi misleni napor – slediti besedam in jih razumeti, povezovati v smisel …
Glede na vaš opis bi rekla, da otrok o katerem govorite nima “navade” usmeriti pozornost na vaše besede – ne ve, kaj bi počel, posluša ne, neka druga dejavnost, povezane z telesno aktivnostjo, pa mu ni naročena.
Ali kaj pomaga, če ga vzamete v svojo bližino ali si ga posadite tako, da ga lahko občasno pobožate in podobno? Mogoče bi pomagalo to. Kako mu berejo (so) brali doma?
Mogoče bi bilo tudi, da ga med branjem zgodbice s čim zaposlite?
Npr. med tem ko vi berete naj on nekaj barva (če sedite v krogu mu zagotovite neko primerno mesto, kjer bo lahko in “poslušal” in barval ali počel neko drugo umirjeno dejavnost. Rešuje lahko tudi kakšne račune (delovni list). Pomembno je, da ga zaposlite tako, da ne bo motil drugih otrok. Kajti, če je v tem času nemiren vas moti vse, sam pa tudi nima kaj dosti od zgodbice. Če bo zaposlen z nečim, kar rad dela ne bo motil drugih, sam pa bo nekaj zgodbice najbrž ujel in nekaj ne.
Pišite še kaj.
Lep pozdrav
Francka
Spoštovana !
Sama imam otroka z epilepsijo in hodi zdaj v 3.r.
Pri branju pravljic in zgodb so se mi v začetku cefrali živci, ker je ravno tako kot vi opisujete vašega učenca ,ves čas nekaj delal z rokami, se ves čas premetaval, nikoli ni bil pri miru. Če sem ga postavila k sebi in poskušala vztrajati, da je pri miru poslušal, se je končalo tako , da je čez minuto že zlezel s stola , se valjal po tleh ali pa gladko zaspal.
Preostalo mi je le da enostavno ignoriram njegov nemir in ga potem povprašam ,kaj se je v pravljici dogajalo. Ne boste verjeli, nič mu ni ušlo. Ves čas je zbrano poslušal. Od takrat se zaradi tega ne obremenjujem preveč.
V šoli pa mu učiteljica dovoli, da se vsede na mizo , pod mizo, se sprehodi po razredu,…
Sošolci pa vejo kako je z njim in se ne pustijo motiti.
Torej predlagam , da ostalim učencem razložite zakaj je tak. Otroci ga bodo zagotovo sprejeli in začuda ne bodo se pustili motiti.
Pa še nekaj, prosim, če ne uporabljate besede epileptik, ker nas vse,ki imamo svojce z epilepsijo, to zelo zbode. Raje rečite, da je to otrok ali oseba z epilepsijo, ker le ta ima tudi svoje ime in še veliko lepih in dobrih lastnosti.
Pa lep pozdrav in veliko uspeha pri druženju z otrokom, ki se ne more umiriti. Upam , da vam bo moja izkušnja kaj pomagala.
Vesna
imam 1,5 meseca starega otroka,ki je imel težave pri porodu ( spontano je zadihal šelepo 15 minutah ) in sedaj ima zdravila phenobarbiton in difetuin. ker ne dobim zraven praškov v lekarni nobenega lističa o zdravilu se obračam na vas da mi poveste kakšna zdravila so to, sestava, še najbolj pa me zanimajo stranski učinki posebej za phenobarbiton. hvala
Pozdravljena!
Najprej bi ti rekla, da je pravi naslov za to zdravnik, ki je predpisal ta zdravila in pa navodila k zdravilom. Ker pa iz pisma razberem, da ti v lekarni pripravljajo praške (tudi meni jih občasno), zraven nimaš navodil. A si vprašala v lekarni? Sama namreč poznam navodila zdravil, ki jih jemlje moj otrok, kljub temu pa sem vprašala v lekarni, če imajo še kakšna druga navodila, pa mi je rekla, da samo ta, ki jih predloži proizvajalec. Torej se zmeni v lekarni (za prvo silo).
Moja hči je jemala phenobarbiton, ki niso bila učinkovita, zato ti o stranskih učinkih ne vem nič povedati, saj je od tega minilo že dobro leto, kar jih je nehala jemati. Potem pa je po dolgih in mučnih poizkusih končno prijel difetoin. Seveda se stranski učinki odražajo pri vsakem človeku drugače, tako da ni vse za posploševati. Lahko pa ti povem moje že enoletne izkušnje. To je zelo težko zdravilo in mi se trenutno blazno trudimo, da bi to zdravilo zamenjali z drugim, ampak imamo pri tem nemalo težav. Namreč hčerka je stara 19 mesecev in pol, pa je šele zdaj shodila. No, prve korake je delala že pri 16 mesecih, pa so ji epileptični napadi in višanje doze difetoina vsakič povzročili hudo ataksijo. To pomeni, da se ji vrti v glavi, zato je tudi začela sedeti šele pri desetih mesecih, do takrat pa se je gugala sem in tja, naprej in nazaj, ker se ji je tako vrtelo. Samo takrat tega nisem vedela, da je to to. Ataksija je tudi najpogostejši stranski učinek. Drugi stranski učinki pa so še (pogosti-prepisano iz navodil): zamegljen vid ali diplopija, težave pri govoru, zmedenost, vrtoglavica in omotica, zaspanost, tremor, hiperrefleksija, nistagmus, slabost, bruhanje in konvulzije, pojavijo se lahko hipotenzija, koma in depresija dihanja. Lahko tudi zaprtje.
Po dolgotrajnem zdravljenju se pojavijo njegovi toksični učinki v osrednjem živčevju (nistagmus, ataksija, zmedenost, nihanje razpoloženja, mentalne spremembe, težave pri govoru, drhtenje rok, vznemirjenost, nervoza)
Stranski učinek fenitoina je tudi hiperplazija dlesni (pogostejša pri otrocih), akne, hirzutizem in grobe poteze obraza.
Zadnjič sem na neki spletni strani zasledila, da vplivajo tudi na inteligenco, kar me je še bolj utrdilo v moji odločitvi, da bomo to zdravilo ukinili in nadomestili.
Nisem ti vseh naštela, je pa grozno, ko to bereš. Naši punčki delajo tudi jetrne teste, ker se kaže vpliv tudi na to.
Skratka, še enkrat ti bom rekla. Vprašaj svojega zdravnika, saj je to kot mama tvoja dolžnost, čeprav verjamem, da si na začetku, če imaš tako majhnega dojenčka, še zmedena in niti ne veš, kaj vprašati in kaj bo še vse prišlo. In pa, ponavljam, učinki so pri vsakem pacientu drugačni.
Jaz za mojega otroka vem, da bom naredila vse kar se bo dalo, da gre to zdravilo ven in ga poskušamo nadomestiti z drugim.
Je pa res tudi, da je včasih pomembnejše, da se z jemanjem zdravila izničijo simptomi bolezni (nisi napisala, kakšno bolezen ima otrok-a ima napade?), kot pa sam pojav stranskih učinkov. To pa bo pokazal čas.
Dejstvo pa je, da so vsa zdravila za preprečevanje konvulzij (antiepileptiki) huda zdravila in vsa imajo določene stranske učinke.
Upam, da sem ti kaj pomagala in da te nisem preveč prestrašila, ampak saj si hotela vedeti prav to, a ne?
Mogoče pa ti bo kdo drug kaj bolj vzpodbudnega napisal. To je moja izkušnja.
LP,
T.
moje izkušnje pri jemanju omenjenega zdravila pa so naslednje
moj sin jih je jemal 2 leti, se pravi od rojstva pa do drugega leta. sinu so se -tako so mi rekli na stomatološki-poškodovali vsi zobki, ljub temu da smo mu dajali hrano, ki ni bila sladka, mu jih tudi umivali redno.
vmes so mu jih prekinili, zdaj pa jih spet jemlje.ima hudo obliko CP, posledično, ker med porodom ni prejemal kisika.
toliko , če želite vam pošljem en izvod o zdravilu tudi po pošti, saj imam omenjena zdravila zopet doma za mojega sina.
lep pozdrav,
irena
Ja res Difetoin je zelo slab za dlesni. Ko sem bila stara 20 let sem ga jemala.Takoj so mi močno otekle dlesni vendar je nevrologinja rekla da to ni od Difetoina. Prišla sem celo do zobnega kirurga, ki mi je porezal odvečne dlesni.Res grozno in povsem nepotrebno. Nato sem zamenjala nevrologa ki mi je dal drugo zdravilo in stanje z zobmi se je samo popravilo. Jaz pa sem toliko pretrpela že pred tem. Zato dragi starši vedno vztrajajte in zamenjajte zdravila saj jih je malo morje. Vsekakor nikoli ne popustite.