Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Epileptični napad v spanju?

Epileptični napad v spanju?

Pozdravljeni,

Moja triletna hčerka je imela ponoči nekaj podobnega epileptičnemu napadu oz. tiku. Ko sem prišla v zakonsko posteljo in jo želela premakniti, da bi naredila prostor še zame, je imela popolnoma odprte oči, usta zakrčena in iz njih je gledal jezik in telo ter roke iztegnjene v krču. Izgledalo je, kot da ni pri zavesti. Klicala sem jo in potem rahlo portesla, da bi se zbudila. Krč je v nekaj sekundah popustil in zgledalo je, kot se ni zares zbudila. Obrnila se je in spala naprej. Zjutraj je normalno vstala, brez kakšnih znakov utrujenosti. Sem jo vprašala, če se spomni, ko sem jo zbudila ponoči in se nič spomnila.

Skrbi me, da je kaj narobe hkrati pa nočem delati velike drame iz tega. Ali so to tipični znaki epilepsije? Jo je potrebno naročiti na preglede k nevrologu?

Hvala za odgovor.

Lp, MOJCA

Pozdravljeni,

po vašem opisu sodeč je lahko marsikaj – ali pa nič posebnega. Glede na trajanje (ki naj bi bilo nekaj sekund) zelo dvomim, da bi šlo lahko za epilepsijo. Čistih 100% zanesljivosti pa ni.

Zaenkrat ne bi delala nobene panike, le pozornost na morebitno ponovitev bi povečala (ne toliko v spanju, bolj v času dneva – če se kdaj zastrmi, je neodzivna, ko jo pokličete – pa seveda ob tem ni zatopljena v igro ali opazovanje česa bolj zanimivega…). In če bi kaj takega opazili, je treba takoj k pediatru – ne čez nekaj dni. V primeru, da bi bil razlog res epileptični napad, ga je mogoče dokazati (in izključiti) le s snemanjem EEG. Ki pa je poveden samo v času napada in še kakšen dan po njem.

Pozornost hčerkinemu obnašanju med normalnim “življenjem” torej da, (nanašalno) opazovanje in iskanje morebitnih sumljivih znakcev pa nikakor ne. Lepo se imejte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni.imam.hcerko staro 4 leta in se ji je sedaj v spanju 3x zgodil,slisi se tko ,kot da se ji je nek zaletelo zakaslslja in ne zadiha takoj,kot da ji nekaj zapre pot pomodrijo ji ustnice traja par sekund do minute in pride k sebi..Mogoce je mal utrujena potem…2x se ji je to zgodil ponoci in 1x v avtu sede.kaj bi lahko to bilo? Hvala..sicer 14dni nazaj prebolela angino eziolofilce ima povisane 20%

Po opisu sodeč gre za “lokalno” oviro pri dihanju – lahko, da ima še vedno bolj otekle zgornje dihalne poti. Lahko, da se ji nabere (v spanju) več sluzi, sline, ki jo izkašlja šele takrat, ko vzdraži predel ob glasilkah. Še najmanj verjetno je, da bi šlo za “možgansko” povzročeno motnjo dihanja.

Pomodrele ustnice so zelo pogosto opažanje pri malčkih in praviloma niso znak pomanjkanja kisika, ampak gre zgolj za počasnejši pretok preko kapilar v ustnicah – npr. ko je otrok dlje časa v vodi (morje, tudi v banjici…).

Ob naslednjem dogodku svetujem (če le ne bo panike), da vzamete v roke telefon in dogodek posnamete. Vi ali kdo drug… Če bodo težave minile preden vam uspe posneti, pa itak niso pomembne :-).

Lep pozdrav,

 

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor..Nazadnje ko se je to zgodil je bila zastrmena in se potresla..prevelika panika za slikanje.. pred 2 leti.je imela tudi poskodbo glave,padla cc 2m globoko in prebila glavo.nad ocesom..nekaj casa je imela vrtoglavice.Pa se nekaj vodena je tudi zaradi Gerba…

Tako različni znaki, možni razlogi, da je nemogoče najti povezave. Zaenkrat samo brez panike, še zlasti, če gre bodisi za enkraten dogodek oziroma za znake, ki se med seboj močno razlikujejo in pojavijo na 2 leti…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Zaskrbelo.me je ker se je v 5dneh zgodil 3x…ko.se je prvix,sem to povezala z boleznijo..sedaj je pa popolnoma zdrava oz ne kaze nobenih siptomov.

Če bi se podobni (oz. enaki) napadi ponavljali, ne bo druge rešitve, kot da obiščete pediatra, ki vam bo morda izdal napotnico za nevrologa. Ta se bo morda odločil za dodatne preiskave, najverjetneje snemanje EEG. Lahko pa bodo vsi presodili, da ni nič posebnega oz. takega, kar bi zahtevalo dodatno diagnostiko ali ukrepanje.

Dobro uredite, lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close