Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Epilepsija in alkohol

Epilepsija in alkohol

Pozdravljeni!

Pravzaprav niti ne vem, če je to kar doživljajo moji bližnji epilepsija, morda kaka
lažja oblika. Torej najprej se je začelo dogajajati očetu. V približno letu dveh se
mu je zgodilo kakih petkrat. Vedno kadar je šel sredi noči (tam med 2 in 5 uro zjutraj) na stranišče, ponavadi odtočit, se je zgodilo da je zgubil zavest in padel po tleh (mora imeti neznansko srečo, da je vse kar je odnesel od tega zlomljen zob), vendar se je kmalu zbudil, malo svežega zraka in potem je bilo vse v redu. Ta zvok ob padcu telesa na tla po ploščicah je grozovit, ker namreč jaz ga slišim tudi če spim, potem se tudi v trenutku zbudim, zato bi rad kaj več zvedel o vzrokih za te dogodke. Moram vam povedati tudi, da je oče pred spanjem vedno ko je zgubil zavest spil malo preveč alkohola. Drugače ni alkoholik ampak le občasno v kaki družbi ali praznovanju ga preveč zanese, čeprav se zadnje čase še bolj izogiba pitju. V tem času jemal tudi tablete za pritisk (mislim da za zbijanje). Pred tem ni imel kakih udarcev v glavo, niti njegovi starši niso imeli podobnih napadov. Pri tem pa ni imel nobenih krčev ali kakih drugih znakov epilepsije. No tole pišem pa
predvsem zato, ker se je nedavno podobno zgodilu prijatelju, ki pa je tudi pred tem užival alkohol (če sem natančen 4 smile pijače). Tudi on zelo zelo redko pije alkohol, če je to pomembno. Zgodilo se je podobno, sredi noči se je zbudil, šel na stranišče in padel, vendar pa je on imel krče (ga je treslo), morda kakih 5 sekund, ker sem takoj ko je padel, pritekel v kopalnico in takrat je bil začasno na pol priseben, vendar je takoj zatem spet zgubil zavest, nato smo ga hitro spravili k sebi. Moja sestra, ki je bila prva zraven, pravi da se je tudi polulal, potem ko je že padel. Nato mu je bilo tudi slabo in je bruhal, zato smo ga odpeljali v zjutraj v bolnico, takoj po dogodku pa je bila pri nas tudi dež. zdravnica. Imel je malo nižji
pritisk. Zdaj je na opazovanju in raznih preiskavah in še ne vem podrobnosti.
Je pa povedal, da je enkrat že izgubil zavest, ko so mu vzeli kri za darovanje, okrog 4 dcl, ima pa okrog 70 kg. Tudi on ni imel nobenih poškodb glave v preteklosti, je pa ob tem padcu moral dobiti kar močan udarec od zadaj v glavo, pa tudi v jezik se je ugriznil. Zdravnik je rekel celo, da mu je spodnjo ustnico malo potegnilo, čeprav jaz kot njegov dolgoletni prijatelj tega nisem opazil, možno pa je ker se je sestri (njegova punca) tudi zdelo.
Presenilo me je predvsem to, da mu je zdravnik v bolnici rekel, da za ta napad ni kriv alkohol, pa vendar je v teh primerih bil vedno uživan, brez alkohola pa teh napadov ni bilo ne pri očetu in ne pri kolegu. Meni je zanimivo tudi to, da se je to pri obeh zgodilo sredi noči takoj po prebuditvi, verjetno ima to veliko opraviti s krvnim tlakom, vendar tu pričakujem predvsem vaš odgovor in pa predvsem ali res ni alkohol krivec za to. Hvala!

Spoštovani!

Čeprav ste veliko napisali, ste povedali malo uporabnega, zato bo odgovor na žalost zelo splošen.

Božjast je bolezen, ki se kaže v obliki različnih tipov »napadov«. Najbolj znani so napadi s krči, ko bolnik hipoma izgubi zavest, ima mišične krče, se pogosto ugrizne v jezik, lahko nehotno urinira in odvaja blato. Napad praviloma mine sam od sebe in ne prizadeti ne potrebuje nobene pomoči ali zdravljenja. Skrbimo le, da z glavo ne udarja ob tla, ali da mu ne bi v grlo zašla izbruhana hrana, ali da ga potegnemo iz nevarnega območja ognja, prometa, prepada ipd. Po napadu so bolniki utrujeno in pogosto zadremljejo.

Alkoho lahko povzroči božjastne napade pri kroničnih alkoholikih zaradi okvare možganov. Napadi so pravzaprav na videz enaki običajnim božjastnim napadom. Pogostejši so po odtegnitvi alkohola kot ob pijanosti.

Izguba zavesti zaradi hitrega vstajanja je sinkopa ali kolaps zaradi prehitrega padca tlaka in zapoznelega uravnavanja prekrvavitve v možganih.

Kolaps se pri moških pojavi lahko tudi po izpraznjenju močno polnega mehurja, kar bi lahko bil razlog vsaj pri očetu. Uživanje alkohola pri tem le prispeva k močnemu izločanju tekočin in polnemu mehurju.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Odgovor je zanimiv in bi lahko res bil vzrok poln mehur, ne vem pa kaj bi še moral
napisati, da bi vam bilo lažje. Edino kar sem pozabil pri prvem opisu za kolega. Po
naravi je bolj nervozen (živci mu hitro popustijo) kot popvrečen človek, poleg tega je
bil na “vikend dopustu” iz vojske (do konca je imel še 15 dni). Kar pa je opaziti je, da se preveč sekira glede dogajanja v vojski (sicer je v samem služenju zelo prizadeven in dobi veliko nagradnih izhodov, samo se bojim da preveč), poleg tega trenira nogomet, sicer ameterski ampak kot pravim, tudi tukaj je zelo prizadeven, še posebej pa pred to pomembno tekmo, ki bi jo odigral tisti dan, če ne bi imel te nezgode. Predsednik kluba mu je tudi rekel, da ga bodo potrebovali in take reči njemu “stopijo v glavo” in potem misli da je nekaj posebnega. Mislim, da je bil tudi zaradi tekme še dodatno nervozen. Torej zanima me ali je lahko to tega napada prišlo tudi zaradi nervoze.

Hvala.

Spoštovani!

Mogoče sem se slabo izrazil: o taki temi in postavitvi diagnoze božjast na daljavo je težko govoriti, ne da bi s človekom pokramljal in imel v rokah tudi kakšen izvid. Prav rad bi pritegnil vašemu mnenju, da bi utegnili za vse to biti krivi »živci«, pa tudi ne morem, ker opis ni tak, da bi z zanesljivostjo kazal na histerični (panični) napad. Najbolje bi bilo do ev. naslednjega napada zadeve pustiti pri miru in ponovno razmišljati o problemu šele takrat. Tačas pa zadevo dati na led.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Vseeno hvala za trud, nisem mislim da bi imel histerični napad, ne to sigurno ne.

New Report

Close