Najdi forum

Epilepsija

Če nisem na pravem naslovu, se vam opravičujem. Zanima me ali lahko zanosim, če jemljem vsak dan eno tableto Depakine chrono 500mg; imam namreč lažjo obliko epilepsije.Junija sem imela abrazijo v sedmem tednu nosečnosti.Takrat sem tablete jemala,vendar sem takoj,ko sem izvedela za nosečnost z njimi prekinila.Moj nevrolog mi pa jasnega odgovora ne da.

Hvala

Dejstvo je, da lahko uspešno donosi le nosečnica, ki ima urejeno epilepsijo. To je nujno za mamico in za otroka.Optimalno pa je, da nevrolog zniža dozo na najmanjšo še učinkovito dozo, ki preprečuje napade in v primeru, da je to mogoče nadzorovano zniža ali pa celo ukine antiepileptik. Smiselno je torej , da pred ponovno nosečnostjo obiščete svojega nevrologa in se prepričate ali so pri vas takšni ukrepi možni. Zelo nevarno pa je, da bi si sami ukinili zdravilo v nosečnosti. To bi imelo lahko zelo hude posledice za vaše in otrokovo zdravje.Depakine vsebuje valprojsko kislino in valproat, ki vpliva na pravilno zapiranje nevralne cevi pri plodu. Zdravilo povečuje potrebo po folno kislini, ki je pri tem plodu prepotrebna, zato je zelo pomembno, da bolnica z epilepsijo že pred nosečnostjo prične jemati vitamin folno kislino ( npr. folacin) in jo jemlje najmanj do zaključenega prvega trimesečja nosečnosti.
LP

Hvala za odgovor.Ali menite, da bi bilo smiselno si pridobiti napotnico za genetsko svetovanje (teratogeni dejavniki v nosečnosti )?

LP

New Report

Close