Epikriza:
Lep pozdrav,
pred kratkim sem bila na Ginekološki na LAPS zaradi steril.prim.
Brskala sem po starih mailih, a ker si izvidi niso identični, nisem našla vseh odgovorov in vas vseeno lepo prosim za razlago. Ne vem kako je z ostalimi, a sama rada razumem vsako besedo ki jo zapišejo na izvid.
Hysteroskopija:
CK dilatiramo do hegar 9,5.
Uterus: viden minimalen septum.
Endometrij: gladek.
Tubarna ostija: prosta.
Opis posega: V SEA dilatacija CK do 9,5. Sledi resekcija minimalnega septuma.
Deficit 100 ml.
Diagnoza: Uterus arcuatus
Posegi: Hysteroskopia
Resectio septi uteri
Lepo vas prosim za “prevod” izrazov:
1. CK dilatiramo do hegar 9,5
2. Deficit 100 ml
3. Uterus arcuatus
4. kaj lahko povzroči odnos 10.dan po posegu? Je 14 dni vzdržnosti priporočljiva le zaradi okužb in če se odsvetuje zanositev isti mesec?
hvala za vaš čas in lep pozdrav,
Alida
1. Hegarji so posebej oblikovane kovinske paličice, ki jih izdelujejo s premerom od 1 mm do 25 mm po korakih + 0,5 mm, s katerimi počasi postopoma širimo kanal materničnega vratu. Hegar 9,5 pomeni, da je bil MV razširjen do 9,5 mm širine.
2. deficit 100 ml pomeni, da je med operacijo “izginilo” 100ml tekočine, ki so jo uporabljali za razpretje maternične votline. Pri posegu namreč natančno merimo koliko tekočine gre v maternico in koliko iz nje, “izguba” pa gre v operiranko, torej njen krvni obtok. Do izgube 500 ml praviloma ni nobenih težav, pri večjih izgubah pa se lahko pojavijo motnje v elektrolitskem ravnovesju.
3. uterus arquatus je obokana maternica. Običajno takšna maternica nima pregrade. Zkaja so se odločili za prerez oboka, ne vem.
4. prezgodnji odonsi lahko omogočijo infekcijo maternice, saj razširjeni kanal MV lahko prepušča kaj, kar sicer ne pride do maternične votline. Priporočam torej, da se držite navodil glede spolnih odnosov, ki ste jih dobili v bolnišnici. Vsekakor odsvetujem tudi zanositev isti mesec, ker rana, ki je na mestu prereza oboka, za celjenje in prekrithje s sluznico potrebuje vsaj en mesec, včasih dalj.
Hvala za odgovor,
vprašala bi vas še nekaj; iz starejših postov sem razbrala, naj bi se ženskam, ki še niso rodile, ne odstranjevalo septumov (če res niso potrebni seveda), saj se lahko s tem naredi več škode kot koristi – popuščanje MV v nosečnosti. Jaz rodila še nisem, sem pa konec minulega leta imela SS, domnevno v 5-7 tednu. Če vam kaj več pove, najvišja raven BhCG je bila 179.1. Čiščenja ni bilo, se je sčistilo samo. Domnevam, da v tako zgodnji nosečnosti MV še ne “telovadi” dosti in tako še vedno pašem med ne-rodnice, kjer umetno širjenje MV ni priporočljivo. Sedaj ko malo prebiram vaša mnenja, me resnično bega zakaj se je operaterka odločila za ta korak, še posebaj, ker je večkrat povdarila, da je šlo za resnično minimalen septum, kar potem sama sklepam, naj ne bi igral posebne, oz. nobene vloge. Ali tudi neuspela nosečnost pripomore k takšni odločitvi?
Moder urin v prvih dneh po posegu je potemtakem najbrž tisti deficit 100 ml 🙂 ?
Ali se pri laparo (nas, ki jo opravljamo zaradi neplodnosti) “prebrizga” tudi jajcevode, ali bi bilo to zapisano v izvidu?
hvala in lep pozdrav, Alida
🙂 res ste srčkani, kaj vse se mora plesti v vaših glavah, brez predstave o anatomiji telesa 🙂
modrilo iz mehurja je modrilo, ki ga iz varnostnih razlogov vstavijo v mehur s katetrom, da se nedvomno opazi, če pride do poškodbe mehurja in je takšno poškodbo mogoče takoj oskrbeti.
Deficit je šel skozi rano v vašo kri in se tam razporedil. Učinek je nekako takšen kot bi vam dali 100ml infuzije v žilo.
Kar zadeva odstranitev pregrade je znano,da velika pregrada ne škodi dosti bolj kot mala,torej je vredno odstraniti tudi minimalne pregrade, vklikor te seveda povzročajo težave. Splav je dogodek, ki ga ob prisotni pregradi lahko pripišemo temu dejstvu, čeprav to ni nujno res. Vsekakor pa enkratna nosečnost, četudi je bila minimalna, trajno spremeni nekatere lastnosti maternice, zato se zdi, da je po takem splavu odstranitev pregrade utemeljena.
Prebrizganje jajcevodov z modrilom je običano opisano v popisu operacije.