Najdi forum

Epiduralna anestezija

Ker smo v temi Porodnišnica Celje zašli stran od zastavljenega vprašanja odpiram za anestezijo posebno temo. Pa tudi zato, ker bo tako bolj pregledno in bodo lahko vsi, ki imajo kakršnokoli mnenje o tem lahko kaj napisali. Torej napišite, če imate kakšne izkušnje z anestezijo, v katerikoli porodnišnici (dobre ali slabe).

Imam pa tudi posebno vprašanje za Ireno. Ker si medicinka, si bolj seznanjena s tem ali je sploh možno, da pri epiduralni anesteziji kaj anestetika pride v kri matere in s tem do otroka in v katerih primerih do tega pride. Hvala za odgovor.

Morska deklica

Tudi jaz sem veliko brala o epiduralni anesteziji, pa tudi živela sem v tujini. Tam (na Švedskem) večina žensk rodi s pomočjo epiduralne in to tam ne predstavlja nobenega problema.
Meni osebno na kraj pameti ne pade, da bi prenašala bolečine, če jih ni treba, pa če so menda še tako “naravne”. Danes si gremo stvari, ki nas bolijo pozdraviti in ne gremo kar umret, ker je tako bilo nekoč naravno. Pri nas je še vedno tako živ mit trpeče matere. Pa še varčevanje. To je tudi tisto, kar pri nas zavira take stvari. In v porodnišnicah imajo več dela. Kaj boljšega, naj ženska rojeva sama, porodničar jo pa vsake toliko časa pogleda in reče naj ne zganja histerije! V takih pogojih lahko rodim tudi doma!
Glede na to, kaj berem in slišim, pa tudi vidim pri nas, bom šla rodit na Švedsko. Imam pač srečo, da si to lahko privoščim. Tam res lahko izbiraš in ni to zadeva, ali je kdo v službi ali ne! Mene je skoraj kap, ko sem šla v Sloveniji prvič h ginekologu. To je bil moj prvi in kot kaže tudi edini obisk (pri nas). Zadeva se mi je tako zagnusila, da še nisem zbrala poguma, da bi šla še enkrat. Za ginekologinjo sploh nisem bila oseba, ampak predmet. In še nikoli prej me pregled ni bolel. Ko sem jo vprašala, če lahko pridem samo na pogovor ob morebitni težavi (kar na Švedskem ni bil problem) mi je zabrusila, kaj si pa mislim!
In tudi to se mi zdi, da so pri nas porodnišnice samo uradno prijazen dojenčkom, mamicam pa nikakor ne!

Karmen

Se opravičujem, vendar mislim, da se pravilno reče:
epiduralna analgezija, pa brez zamere. Jutri grem v materinsko šolo( tretji sestanek) in imam namen tam predavatelje vprašati o tej temi. Pa se jutri slišimo in vam bom povedala kako in kaj. Pozanimala se bom kako se s tem V slovenjegraški porodnišnici. Tudi jaz sem osebno zelo zainteresirana za to obliko lajšanja bolečin. Lep pozdrav.

Kakšna epiduralna neki, v izolski porodnišnici mi babica sploh ni hotela dati ničesar proti bolečinam, češ da so popadki itak proti kraju (vprašala sem ob 12h, rodila pa ob 15.30h). Ko smo ob ogledu porodnišnice v okviru materinske šole vprašale zdravnika o epiduralni je rekel, da se skoraj ne izvaja, češ da mora biti anesteziolog dosegljiv. Se torej izvaja izjemoma samo dopoldan, čeprav poznam primer, ko je rodila pod epiduralno in to zvečer. Seveda je imela močne “veze”. Je pač tako!

Tudi v jeseniški porodnišnici se kaj takega ne izvaja. Mislim, da bi padli v nezavest od šoka, če bi jih pri porodu prosila za kaj takega. Zamerim jim tudi, da tako hitro prerežejo presredek, velikokrat brez prave potrebe.

Drugič sem rodila v epidurali anesteziji.Med prvim in drugim porodom je bilo samo 21 mesecev,pa še dvojčici sem nosila,tako da smo se zmenili za predčasni carski rez.Potem me je pa začetek prehitel za en dan,tako da mi je odtekla voda.Ker sem dorei dve uri pred tem jedla kosilo(v porodnišnici) mi niso mogli dati normalne anestezije.Bilo me je zelo strah,da bom kaj čutila,ker bom zbujena,ampak edino kar sem čutila je bila inekcija ,ki mi jo je zelo prijazna anestezijstka dala med vretenca v hrbtenici.Moram posebaj poudariti, da so bili vsi zelo prijazni z manoin so mi vse razložili preden so kaj naredili.Potem so mi še rekli da jih naj ne poslušam preveč kaj se pogovarjajo med sabo,ampak saj veste,da to ni možno.Od tam kamor so mi dali inekcijo navzdol potem nisem nič več čutila in sem normalno spremljala rojstvo mojih dveh punčk.Moram povedati(ker sem prvič tudi imela carski rez,z popolno anestezijo)da mi je bilo tokrat veliko lažje tudi potem.Lažje sem prišla k sebi.To je bilo v ljubljanski porodnišnici devet mesecev nazaj.

Vprasanje za Karmen – a ze kaj ves, kako bi to tehnicno izvedla? Jaz zdaj zivim na Norveskem, tu sem rodila prvega otroka, z epiduralno anastezijo seveda. Razmisljamo o tem, da bi se vrnili v Slovenijo, in jaz bi zelo rada imela se enega otroka (ta, ki ga imamo je namrec neznansko lustkan), ampak RES ne bi rodila brez epiduralne. Zato me zanima, kako bi se dalo to izvesti, da prides v Skandinavijo samo rodit. A zacnes s porodnisko toliko prej, da te se spustijo na letalo ali kako?

Karmen, se popolnoma strinjam s tabo. Pri na je še vedno prisoten ta mit trpeče matere. In mislimo, da moramo vse potrpeti, zdravniki so nekakšni bogovi, ki imajo vedno prav. In nihče si nič ne upa reč. In ta vdanost v usodo, češ saj nič ne moremo spremeniti … Grozno!
Sara

Se popolnoma strinjam s tabo. Glede ginekologinje pri nas imam sicer boljše izkušnje kot ti (je privatnica s koncesijo), ampak kar slišim glede ostalega je pa katastrofa. Tudi jaz sem večkrat premišljevala o porodu v tujini, ampak ne vem kako bi to izvedla. Verjetno bi morala potem že v začetku devetega meseca oditi v državo, kjer bi želela roditi. Ali mogoče kdo ve, kako je s tem v Avstriji (npr. Celovec ali Graz)? No ja, bomo videli.

Pri nas se mi zdi, da so ženske tudi premalo seznanjene s tem, da obstaja tudi epiduralna anestezija in je zato ne zahtevajo. Mogoče, če bi več žensk prosilo za njo, te potem v porodnišnici ne bi več gledali, kot da si nor da si sploh upaš vprašati po tem. Upam da se bo zadeva pri nas čimprej izboljšala.

Ker nisem še noseča o tehničnem vidiku zadeve nisem premišljevala. Imam pa sorodnike na Švedskem, tako da bo lažje. Pa tudi redno zaposlena nisem, ampak delam po pogodbi in bi se lahko prilagodila.

Ali nosečnic ne jemljejo v letalo?!

Karmen

Odvisno od letalske druzbe, ampak tam po 32. tednu menda rabis zdravnisko potrdilo. Vsaj tako se spomnim od lani.

Včeraj je bilo v Oni, da so v ljubljanski porodnišnici že pripravili predlog, da bi povečali število anesteziologov in bi bila potem možno dobiti epiduralno analgezijo 24 ur na dan, ne samo dopoldne. Predlog so baje že poslali na Zavod za zdravstveno zavarovanje in čakajo na odobritev.

Eppur si muove.

Kaksen je postopek vstavitve katetra v hrbet? Slisala sem, da zelo boli. Kaksne izkusnje imate?

Marca letos sem v tujini (Bruselj) rodila s pomocjo epiduralne analgezije. To je bil moj prvi porod in ker sem ze vnaprej vedela, da bom dobila anastezijo, se poroda nisem bala.
Čeprav začasno živim v Belgiji, sem vedno govorila, da bom rodila v Sloveniji. Ko sem zanosila, sem šla v Ljubljano na pregled na Ginekolosko kliniko k svoji izbrani ginekologinji. Tam so me nadrli kaj sploh tam počnem, če sem že z domačim testom ugotovila, da sem noseča in da če me nič ne boli oz. če ne krvavim, da nimam kaj hoditi na preglede. Tako sem se odločila, da vse nadaljnje preglede in tudi porod opravim v Belgiji. V Bruslju sem odšla k enkratnemu ginekologu. Pri njem sem opravila vsakomesečni pregled skupaj z ultrazvokom (cca 10). Pregledi so bili resnično natančni, tako da sem ves čas vedela kaj se dogaja z mojim otrokom in mojim telesom.
Sam porod je bil že zaradi anastezije neboleča izkušnja. Svoje pa je prispevalo še osebje, ki je bilo pri porodu prisotno. Pri porodu je vedno prisoten osebni ginekolog ne glede na dan ali uro poroda. Moj ginekolog je bil večino časa ob meni, ves čas pa tudi njegova asistentka. Babica je bila poleg mene predvsem zato, da me je bodrila in mi dajala nasvete glede pritiskanja. Večino časa pa je bil v porodni sobi prisoten še anestezist skupaj s svojim asistentom.
Porod je bil neboleč. Čutila sem le, ko so mi dali anestezijo. Zaradi anestezije popadkov nisem čutila. Kmalu tudi nog skoraj nisem več čutila, še vedno pa sem jih lahko malo premikala. S spremljanjem popadkov na monitorju in s pomočjo babice sem vedela, kdaj moram pritiskati. Porod je bil baje malo daljši kot bi bil brez anestezije, ampak je vseeno zelo hitro minilo. Po porodu nisem bila utrujena, pa tudi moj mali fantek ni bil utrujen, ko je pokukal na svet.
Ce bom se kdaj rodila, se bom prav gotovo ponovno odlocila za epiduralno anestezijo, ker je porod nebolec. Ne vem zakaj je v Sloveniji taksen problem upeljati to metodo lajsanja bolecin.
LP
Natasa

New Report

Close