Najdi forum

Epiduralna anestezija

Lep pozdrav!

Zanime me ali je katera med vami med porodom dobila epiduralno anestezijo in kakšne so izkušnje z njo. Ali res nič več ne boli? Kakšen je bil vpliv na novorojenčka (pravijo da ne vpilva, ker ne pride v krvni obtok in zato tudi ne do otroka)? Ali ste imele probleme z anestezisti (baje niso vsi pripravljeni nastaviti te anestezije – govorim za Ljubljano)?

Najlepša hvala za odgovore.

Irena

Epiduralna anestezija ne skoduje porajajocemu se otroku, hkati pa ne “omrtvici” matere tako, da ta ne bi sploh nic cutila in potem ne bi mogla sodelovati pri pritiskanju. Morda je to razlog, da sem slisala ze od drugih zensk, da ni “prav nic pomagalo”, ko so jim dali epiduralno. No, jaz bi si nekoliko lajsanja bolecin vseeno zelela, ne glede na to, da potem se vedno cutis. Me pa skrbi enako kot vas, da bom naletela na koga, ki epiduralne ne bo hotel nastaviti. Mislim, da je to problem, s katerim bi se morali bolj spoprijeti. Pri nas veliko zensk se vedno po nepotrebnem rojeva v neolajsanih bolecinah, kar je potrjeno tudi statisticno, v nekaterih porodniscnicah je to bolj praksa, v drugih ne. V Ljubljani imate menda okoli 50 % moznosti…

Sama sem epiduralno anestezijo dobila pri operaciji kolena in bilo mi je grozno. Spodnjega dela telesa nisem čutila kakšne štiri ure. Zato sem se odločila, da pod nobenim pogojem več epiduralne anestezije, raje navaden porod. In prav sem se odločila.

Menda ne vpliva na otroka, vendar je odločitev tvoja.

Bojana

Zdravo,

Resda malce pozno, ali vendar…

Rodila sem z epiduralno anastezijo in jo toplo priporocam – popadki res nehajo boleti. Slaba stran je da dlje traja. Malemu se ni nic poznalo, ko se je rodil, je malo grdo pogledal in zacel sesati, sama pa tudi nisem cutila nikakrsnih posledic.

Zanima me ali si rodila v Ljubljani? Ali si se za epiduralno anestezijo dogovorila vnaprej z anestezistom ali pa že v porodnišnici? Meni so namreč rekli, da polovica anestezistov v Ljubljani ni pripravljena nastaviti te anestezije (ne vem zakaj ne). Kdaj pa so ti jo nastavili? Že na začetku popadkoa ali šele proti koncu?

Najlepša hvala za odgovor.

Irena

Ehm, ni bilo v Ljubljani, ampak na Norveskem. Tozadevno manj komplicirajo – v porodni nacrt sem napisala, da bi rada epiduralno anastezijo in ni bilo nobenega problema. Dobila sem jo, ko sem bila odprta 7 cm, in potem do konca poroda. Za Ljubljano sem pa slisala, da moras menda zelo teziti in panicariti, ampak ne poznam nobene, ki bi rodila na ta nacin (mislim, z epiduralno, ne s panicarjenjem:-))

Poskusi jih prepricati, se splaca.

Hvala za odgovor. Zaenkrat še nisem noseča, ampak s partnerjem premišljujeva o tem in ker bolečine ne prenašam najbolje bi rada med porodom dobila to anestezijo. Upam, da se bodo v Ljubljani zadeve izboljšale, vsekakor pa nameravam zelo “težiti” da bi mi zadevo nastavili.

Irena

New Report

Close