Epiduralna anestezija
Spoštovani dr. Pušenjak,
Zanima me vaše mnenje glede načinov lajšanje obporodne bolečine. Sem prvič noseča, stara 30 let, živim v Ljubljani. Moja sestra je imela težek porod. Zelo me je strah bolečine, ki jo po dosedanjih izkušnjah zelo slabo prenašam. Od bolečine sem v preteklosti že večkrat padla skupaj in si pri tem sploh ne morem pomagati. Šlo naj bi za z bolečino povzročene vazovagalne sinkope. Ne glede na to, kako se prepričujem, da je porod nekaj naravnega in da bo -ne glede na to, kako hudo je lahko- enkrat minilo, me je poroda zelo strah.
Ni me strah, da bo z otrokom kaj narobe, niti me ni strah epiziotomije ali kateregakoli posega. Osebju popolnoma zaupam in imam z zdravniki dobre izkušnje. Strah me je samo bolečine ter da posledično ne bom uspela sodelovati pri porodu.
Rešitev vidim v epiduralni anesteziji, ki pa v Ljubljani ni dosegljiva ves čas, zato razmišljam, da bi rodila v Postojni, ki je žal bolj odročna ali pa, da se odločim za drugo obliko lajšanja bolečine.
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje in mnenje glede Ultive in kaj bi priporočali: epiduralno ali Ultivo?
Pa še: kakšen je pogled z vašega (porodničarskega) zornega kota, kateri porod je lažje voditi, nadzorovati?
Hvala za odgovor. Lp
Spoštovani,
če dobite od nevrologa dopis, oziroma obvestilo zdravniku, v katerem bo zapisano, da imate zelo nizek prag bolečine in da se na manjše bolečinske stimuluse odzivate patološko z vazovagalno sinkopo, potem se smatra, da ob porodu nujno potrebujete močnejšo protibolečinsko terapijo in bodo tudi v Ljubljani ob skoraj vsakem času našli nekoga, ki bo zagotovil EA ali Ultivo. Omenjeni metodi sta po učinkih tako rekoč enakovredni in imam z obema dobre izkušnje.
mislim, da to ni na seznamu kontraindikacij. Problem je le, če ima ženska premalo trombocitov ali dokazano drugo motnjo v strjevanju krvi in če je kaj narobe s hrbetnico ali centralnim živčevjem.
Spoštovani,
še kratko vprašanje od mene. Mogoče malo butasto, pa vseeno….
Se mora epiduralna dati takoj na začetku ali lahko tudi med porodom? Sama bi zelo rada poskusila roditi naravno, po drugi strani pa imam res nizki prag bolečine in se bojim, da ne bom zdržala. Torej je možno poskusiti naravno in potem med porodom preklopiti na ea?
lp
EA se lahko nastavi kadarkoli med porodom, seveda pa nima smisla dajati, ko ocenimo, da bo poroda konec v nekaj minutah ali recimo vsaj < pol ure. Tudi anesteziolog, ki mora EA nastaviti, za to potrebuje 15 do 20 minut in ko se ga pokliče, seveda ne prileti, kot bi šlo za oživljanje, ampak pride v normalnem času 20 do 30 minut. Vse skupaj je torej treba nekoliko načrtovati in se ne zanašati na to, da bo vse urejeno v 5 minutah, ko se spomnimo.
Spoštovani,
Noseča sem 36 tednov. V 2009, januarja sem rodila v 40 tednu. Porod mi je ostal v slabem spominu, zlasti bi rekla, da med porodom tudi nisem bila povsem prisebna, veliko stvari se tudi po porodu nisem spomnila, kaj sem govorila, vse je ostalo v nekih izsekih, poleg spomina na bolečine. Ne vem ali je to bilo zaradi plina, sredstev proti bolečinam ali umetnih popadkov ali je to normalno. Trenutno se zelo zanimam za EA, ker pa bi rada rodila v Ljubljani me zanima, če imate vi kakšen kontakt kako stopiti v stik z anesteziologom oz. če je to v porodnišnici v Ljubljani sploh možno.
Hvala in lp.
Spoštovani,
v Ljubljani za EA ali Ultivo ni potreben poseben dogovor z anesteziologom. Če je na voljo anesteziolog, ki to daje, dobite, če ni ali je prezaposlen z drugimi urgentnimi posegi, pa se bo treba zadovoljiti “s klasiko”, torej intravenskimi analgetiki in morda še smejalnim plinom (oksidulom).
Pozdravljeni dr. Pušenjak!
Sama sem prvorodnica, zanima pa me ali EA zmanjša bolečino tudi v drugi porodni dobi ( pri samem iztisu), saj me iztis dojenčka še najbolj skrbi…razmišljam, da bi se v primeru, da EA ni toliko koristna pri lajšanju bolečin pri iztisu, saj jo morajo najbrž takrat kar se da zmanjšati, bi se rajši odločila za uporabo gela- kaj mislite o tem? Prebrala sem na to temo, da ravno bolečina pomaga dojenčku, da pride čim prej ven.
Po porodu me čaka še odvzem tkiva iz materičnega vratu, saj se je moj ginekolog odločil da bo zadevo opazoval in ne bo delal odščipa med nosečnostjo. Glede na to, da imam takšno situacijo, ali je sploh primerna uporaba EA?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Lep dan
Spoštovani,
EA se sicer lahko po epiduralnem katetru odmeri večkrat, ampak ko se odmeri, drži dalj časa. V drugi porodni dobi torej EA deluje enako kot v prvi. Ni pa nič narobe, če se poleg EA uporabi še porodni gel, ki porod olajša še po drugi plati (trenje). Bolečina plodu ne pomaga nič pri njegovem rojstvu, zato zanjo prav velikega smisla ne vidim, je pa res, da je velik del bolečine “v glavi”. Za kakšen odvzem tkiva z MV gre pri vas, ne bi vedel, se pa tega večinoma ne načrtuje prej kot 5 do 6 tednov po porodu, razen, če je situacija zelo sumljiva za raka.
Lep pozdrav!
Sem iz Novega mesta in si želim roditi v Lj z EA. Bojim pa se, da je ne bom dobila, saj je ne nudijo 24 ur na dan oziroma je ne dobiš, če anestezist ni prost, kot v Postojni. Zanima me, če je kakšna možnost, da bi jo dobila v vsakem primeru, ne glede na to, kdaj bom prisla v porodnišnico. Namreč zelo se bojim hudih bolečin, saj sem med menstruacijami doživljala grozovite bolečine, zato si res želim olajšati porod.
Zanima me še, če bi imela dovolj časa pravočasno priti do Ljj, če mi slučajno odteče plodovnica. Se je varno voziti 30 ali 40 minut ali moram v najbližjo porodnišnico?
Hvala za odgovore, pozdravček
Spoštovani,
težko vam odgovorim na vsa vprašanja z gotovostjo. Torej EA v Ljubljani ni mogoče 100% zagotoviti, torej se lahko zgodi, da je ne dobite, zlasti ponoči ali popoldne, ko imamo v službi le enega anesteziologa za celo porodno sobo (dopoldne sta dva). Če porod začne z odtekanjem plodovnice, vsekakor priporočam najbližjo porodnišnico in ne daljše prevažanje do Ljubljane. Sicer pa bolečina ob menstruaciji ne napoveduje bolečega poroda. Protibolečinska sredstva so poleg EA tudi druga, npr. Ultiva (zelo hitro razpadajoči remifentanyl), ki si jo odmerjate sami kolikor občutite bolečino.
pravzaprav da.
Pozdravljeni,
zanima me, ali EA prehaja na otroka kot ultiva? Ali je lahko otrok zaradi EA takoj po porodu manj odziven kot otroci, katerih mame ne prejmejo ea?
Zakaj porodnice, ki imajo poškodovano hrbtenjačo ne smejo prejeti ea, če se le-ta nastavlja med 2 in 5 ledveno vretence, torej pod samo hrbtenjačo?
Najlepša hvala za odgovore!
Spoštovani,
EA ne prehaja na plod, ima pa EA včasih določene učinke na porod (ga zavira), ki lahko vodijo do daljše druge porodne dobe, ta pa otroku ni v prid in se lahko rodi slabši kot bi se sicer. Ženske s poškodbo hrbtenice ne dobijo EA zato, ker je ob morebitnih zapletih po EA nemogoče razjasniti, kaj in koliko je bilo prej, poškodba in posledica poškodbe ali pa je določena posledica zaradi zapleta po EA. Lahko bi vprašali, zakaj nekdo, ki je kdaj oropal banko ne bo nikoli več sprejet v službo v kakšni finančni ustanovi ali, zakaj nekomu, ki so mu iz kakršnegakoli razloga enkrat prilepili diagnozo “alergija na penicillin”, ne dobi več nobenega zdravila, ki je penicillinu podobno. Podobnih situacij je še veliko. Sem dal le primera ki sta mi najprej padla na pamet.
Spoštovani,
mislim, da se boste o vsem, kar je treba, lahko pogovorili z anesteziologom, ki daje EA, med porodom. Sicer res priporočamo, da je ženska že v aktivnem porodu, ko dobi EA, kar pa je lahko tudi že pri 3 cm odprtem MU, ne nujno šele pri 5 cm. Nizek krvni tlak pa verjetno ni večji problem, čeprav se po EA ta lahko še malo zniža.
Prednost EA je predvsem ta, da ni večjih sistemskim učinkov, slabost pa ta, da je treba nabadati hrbtenico.