Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje epiduralna analgezija-izkušnja

epiduralna analgezija-izkušnja

Naša Lana bo jutri stara 14 dni.RAda bi vam opisala mojo porodno izkušnjo,da se lažje odločite za način poroda.Rodila sem v Novomeški porodnišnici.
O epiduralni lahko povem samo v presežnikih.Zdravnica mi je v hrbet uvedla kateter,po katerem je dovajala zdravilo.Ko sem začutila bolečine oz.nelagodje,poveš in ti še doda zdravilo,tako da res ne čutiš bolečin,čutiš samo vrh popadka,pa še to kot pritisk na medenico ,ki ni boleč.
Ko se je začelo zares(10 cm odprta),ne da nobene doze več,vendar si omrtvičena od prej.Če mi partner ne bi pripovedoval,kaj se dogaja spodaj,sploh ne bi vedela da sem rodila,ker nisem čutila popolnoma nič.
Kot ene pravijo,kako boli ko gre glavica ven,jaz o tem ne vem nič.Nič nisem čutila.
Zato vsem ženskam,ki imate možnost epiduralne in vas je strah bolečine,se odločite zanjo,jaz jo priporočam.
O stranskih učinkih:glava me ni bolela(ker je zdravnica res lepo uvedla kateter),nadzor nad urinom sem pridobila v parih urah.Občutek mravljinčanosti v nogah pa tudi hitro izgine.

Moja porodna izkušnja je bila lepa.Partnerja pa kar imejte s seboj, v veliko pomoč vam bo.Meni je bil.

Pozdravljena tya!

Najprej čestitke ob rojstvu Lane.
Tudi jaz nameravam roditi v NM porodnišnici (PDP: 19.3.07) in bi rada rodila s pomočjo epiduralne, saj me je zelo strah poroda… Zanima me, kdaj imajo v tej porodnišnici predavanje na temo epiduralne – in če je to predavanje obvezno, če hočeš imet epiduralno? Ali je epiduralna na voljo 24/7, torej ves čas? Ali si bila morda rezana in koliko časa je trajal porod?
Hvala za odgovore.

Lp.

jaz sem rodila po naravni poti lanskega januarja. Rodila sem v mariborski porodnišnici in lahko povem vse tudi samo v presežnikih. Bolečin pri meni ni bilo, rojevala sem samo uro in pol (prvi otrok) in najlepši občutek, ki ga ne bom nikoli pozabila je bil, ko sem iztisnila glavico. In tega res ne bi hotela zamuditi za nič na svetu. Še danes se spominjam poroda kot svoje dosedaj najlepše izkušnje v življenju. Sedaj sem že drugič noseča in tudi tokrat bomo šli po naravni poti, če seveda ne bo prišlo kaj vmes.
lp

Tya, me zelo veseli za tvojo izkušnjo, ker bom tudi jaz rodila v NM (sicer šele julija) in prav tako razmišlam o EA.

A nam lahko morda zaupaš, s kom si se ti dogovarjala o tem, koliko prej in kdo je bil anastezist/ka?

Hvala in srečno tebi in tvoji mali Lani!

Super za izkušnjo.
Sama sem drugič noseča in prvega poroda nimam v najlepšem spominu, saj sem bila po 8 urah popadkov že tako izmučena, da sploh nisem vedela več za sebe. Kljub mojim zelo močnim popadkom so mi dodali še umetne, saj se nisem nič odpirala..
Resnično razmišljam o epiduralni, čeprav bom rodila v drugi porodnišnici..
Malo me je seveda strah stranskih učinkov, zato je dobro prebrati kakšno pozitivno izkušnjo!

naj povem, da sem tudi jaz rodila z epiduralno, samo verjetno mi niso dali tako močne. Imela sem tako hude popadke, da me je kr vzdigovalo iz postelje. Iz men je vse šlo, tudi blato. Punčka se je zelo borila, nekaj časa se sploh ni premaknila. rekli so da imam ozke poti. Dogovarjali so se celo za carski rez, vendar na koncu se je le spustila, tudi vakum so pripravili, sam je šlo brez. jaz tudi nisem čutila kdaj je bila glavica zunaj. Mož je rekel,, glavica je zunaj ven, tedaj sem vedla da je bilo zares. Res ne vem kaj bi bilo če ne bi imela epiduralne. Po mojem bi znorela od bolečin. Klistirali me niso, dobila sem samo tabletko vendar ni bilo dosti. Tega ne bom nikdar pozabila. Naslednijič hočem da me klistirajo in tudi naslednjič grem rodit z epiduralno.

Jana,

tudi jaz imam podobno izkušnjo kot ti. Se pravi prvi porod je bil zelo težek, dobrih osem ur, ves čas na umetnih popadkih (sem bla 14 dni čez rok) in še odpirala se nisem, tako da so me na koncu morali prerezati in še znotraj sem bila raztrgana, ker je bil naš škorček res velik. Zdaj tudi jaz resnično razmišljam o epiduralni, so me pa opozorili, da porod lahko traja dalj časa, ker ne potiskaš zadosti aktivno. No tega pa res ne bi rada, da bi trajalo še dlje-prvič sva bila po 8 urah oba tako izčrpana, da res ni bilo za nikamor. Se pa zelo bojim tudi stranskih učinkov, kot je recimo glavobol. A katera ve kako pogosto se to pojavlja-menda če so so res hudi, skoraj migrenski napadi.

Zadevo je treba res dobro premisliti.
Ali katera ve koliko pa sploh stane, ce se odlocis za epiduralno?

Lepo pozdravljam, Fanči.

Prvič rodila z epiduralno v SG-ju. Mislim, da bom ponovila. Najlepša izkušnja mojega življenja, rodila v 2 urah, brez stranskih učinkov.

Nobenih stranskih učinkov. Tudi rodila v SG, nič ne stane. Jaz sem potisnila samo trikrat pa je bila pupika zunaj.

Jaz sem bila čez rok, odprta 2 cm ob 7h zjutraj, brez popadkov. So me poslali v porodno, dali umetne popadke in čakali. Predrli mehur, ker je bil mali že čisto spuščen, pa še vedno nič. Na popadke sem čakala 5 ur. Po 3 urah umetnih popadkov se še vedno nisem odpirala. Anestezisztka in porodničar sta se dogovorila da poskusimo z EA (za katero sem bila dogovorjena, a ne dovolj odprta), sicer sledi CR. Po pribl. 30 minutah epiduralne sem se začela odpirati, bolečine so izginile, in v 4, 5 urah sem rodila. Sicer šivana znotraj in zunaj, ampak je bilo pričakovano, ker mi je gin. že prej povedala da imam res visok presredek.

Moje izkušnje z epiduralno so pozitivne, tudi v drugo mislim roditi z EA, če bo le dovolj časa:)))

Cena EA v Postojni bivših 40.000, zdaj verjetno kakšnih 170 eur. V porodnišnicah kjer EA ni uradno ‘na zahtevo’ je brezplačna (jo kot ‘potrebno pri posegu’ zaračunajo zavarovalnici).

LP

oprosti ker se nisem javila že prej,ampak sem imela težave z poporodno depresijo.
Glede epiduralne:Bila sem šivana,vendar nič posebnega,saj skoraj vsako že prerežejo.
Na predavanje moraš iti(vsak 1.torek v mesecu),da se zmeniš z anestezistko.Epiduralna ni na voljo 24/7 ker bi bila drugače plačljiva ampak anestezistka pride če nima kakšne druge operacije.Pri meni je prišla od doma,bila na dopustu pa vseeno prišla,oz.se potrudijo da pridejo,da lahko naredijo čimveč epiduralnih za vajo,ker se spet veliko žensk pa ne odloči zanjo.Dr.Zupančič je res super opravila poseg.
Porod pa je trajal 11 ur,vendar ker se nisem hitro odpirala,pa še mala se malo zataknila,potlej je šlo pa hitro,v 20 minutah je bila zunaj.

Priporočam epiduralno,če te je strah tako kot je bilo mene.Samo imej nekoga s sabo,ker ponavadi porod z epiduralno traja malo dlje pa da ti ne bo dolgočasno sama biti.

Pa veliko sreče.

New Report

Close