Najdi forum

EPIDURALNA

Pozdravljene vse nosečke. Dolgo že odlašam, zdaj pa sem se končno priklopila na tale forum. Sem v 30. tednu in vedno bolj panična, ko razmišljam o popodu. Pred 12 leti sem že rodila, pa je bilo naravnost grozljivo – na koncu sem bila nezavestna, otroka so potiskali iz mene…, jaz brez moči, čutila sem le neznosne bolečine. Končno sem se le znova opogumila, zdaj pa mi je skoraj žal. Ne mi zameriti, za moje grde besede, otročka si vsi zelo želimo, a moji možgani tiste grozote ne bodo nikoli pozabili.
Vem, da je bilo o EA že veliko napisanega, pa bi vseeno rada, da mi katera pove svojo izkušnjo z EA – zanima ma predvsem:
– ko ze bodo začeli popadki, kdaj moram od doma, da za EA ne bo prepozno,
– če vstavljanje katetra boli, kako si med posegom lahko pri miru – da anestezist sploh lahko zadene epiduralni prostorček, ki je zelo majhen,
– zakaj nekatere tako slabo mislite o ženskah, ki se odločijo za EA?

Lep pozdrav.

Jaz bom tudi rodila enkrat takrat kot ti in trdno odlocena, da bom rodila z pomocjo epiduralne.
Ne poslusaj drugih, odloci se sama – jaz vsakemu, ki mi zacne pamet solit kaksna sem, ker se odlocam za epiduralno, lepo naravnost povem, da grem rodit jaz, da sem odrasla oseba, imam svoje razmislanje in svoje menje.
In ce jim pac to ne odgovarja, naj obdrzijo svoje mnenje zase, ker mene ne zanima kaj oni mislijo o o epiduralni, ampak kaj mislim jaz.

Mogoce je problem v epiduralni tudi to, da jo je potrebno placat. Znesek v PO bolnisnici, je za marsikoga velik – mogoce je tudi to eden izmed razlogov, ne vem, sem tudi enih par komentarjev slisala na to, da bi imela par mesecev za plenice – za ceno epiduralne. Moj denar – moja odlocitev.

Uglavnem ne oziraj se na druge, glej nase, na svojega otrocicka, zakaj nam ne bi bil porod olajsan, ce pa obstaja sredstvo za to.
Srecno

Glede na to, da te je že sedaj groza, mislim, da je tvoja odločitev za epiduralno pravilna. S takšnim strahom ni variante, da bi se lahko med porodom sprostila. Kljub temu je dobro, da se resno psihično pripraviš na porod, natreniraš dihanje in podobno.

Jaz imam za samo en relativno lahek porod in o epiduralni ne razmišljam. Sem pa pri prejšnjem porodu ugotovila, da če ne čutim popadka, tudi ne znam potisniti, tako da epiduralna ni zame, ker verjetno ne bi znala nič sodelovati pri porodu, brez tega, da čutim, kaj se dogaja.

Pozanimaj se v porodnišnici, kjer boš rodila o epiduralni in se dogovori zanjo.

– ko ze bodo začeli popadki, kdaj moram od doma, da za EA ne bo prepozno,

Epiduralno ti vstavijo, ko si že nekaj cm odprta. Točno kdaj ne vem, ampak ti na vsa ta vprašanja odgovorijo na predavanju o EA v Postojni, takrat tudi dobiš vse informacije in papirje za podpisat, ki jih pa ni potrebno takoj, lahko doma.

– če vstavljanje katetra boli, kako si med posegom lahko pri miru – da anestezist sploh lahko zadene epiduralni prostorček, ki je zelo majhen?

Med enim in drugim popadkom. Izkušen anestezist to naredi brez problema.

– zakaj nekatere tako slabo mislite o ženskah, ki se odločijo za EA?

Nevednost, primitivizem in najbrž foušija ( v smislu zakaj una rodi brez muk, jaz sem pa morala tako trpeti). V bistvu ne vem odgovora na to vprašanje. Dejstvo je, da v tujini to delajo že vrsto let in marsikje je to plačano od zdravstvene zavarovalnice.

Jaz sem to že poskusila in EA tudi lahko priporočam in drugič bom isto izbrala porod z EA. Vsak naj se odloči tako kot mu paše!

Tole si super napisala. Sama se sicer ne bom odločila za EA, vsekakor pa se mi zdi prav, da obstaja tudi ta možnost.

čao

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Draga moja,
jaz tvoje strahove popolnoma razumem. Sicer bo to čez 8 mesecev zame prvič, torej nimam svojih izkušenj, me pa v teh dneh, odkar vem, da sem noseča zgrabi skoraj napad panike, če pomislim na porod. Meni je že velik podvig, da grem k zobozdravniku…

Sama ne vem, kako se bom odločila. V bistvu sploh ne vem, kaj je razlog, da nisem 100% navdušena nad EA.
Moja znanka je pred parimi tedni rodila po EA in je rekla: ZAKON!

Želim ti dobro odločitev in prijetno pričakovanje!

ASTRA

Jaz definitivno sem za in mislim, da mi bo uspelo izpeljati takšen način poroda v Postojni. Ko sem vprašala ginekologa dr. Merla mnenje, je rekel, da jo prvorodkam priporoča, seveda če same izrazijo željo.

Ne poslušam pa mnenj tistih, ki takšnega poroda niso izkusile, kar govorijo je larifari. Kako lahko govoriš, kakšna je jed, ki jo nikoli nisi izkusil?

Kar pogumno…od kar sem se odločila za Ea me poroda ni več strah, čeprav vem, da bo vseeno treba nekaj potrpeti. Nič zato, veliko sem že dala skozi v teh letih, ko do zanositve ni prišlo: hsg slikanje, laparo in histero skopijo, biopsijo endometrija…

Jaz komaj čakam na našega sončka, Bilka

Malo pobrskaj na forumu starševski čvek! Pred nekaj dnevi sem tam napisala, kako je bilo pri meni v Postojni!!!
LP, Klavdija

Jaz sem ena tistih, ki spadajo med nasprotnice EA. Rodila sem dvakrat, pred drugim porodom sem veliko brala in se zanimala o EA. Tako, da zame niti slučajno ne velja, da sem proti EA zaradi nevednosti. Moji argumenti so naslednij:
1. porod je najbolj intenzivno in čustveno doživetje, ki sem ga in ga bom kdajkoli izkusila. Med njim HOČEM biti popolnoma prisebna, zavedati se vsakega trenutka, vsakega popadka, vsake bolečine. In pomagati otroku s svojimi zavestnimi dejanji. (nikomur nisem fauš, da se moram jaz mučiti, n+ona pa je rodila brez bolečin)
2. EA pomeni, da mi nekdo zapiči iglo v hrbtenjačo. Zaupam zdravnikom, 99,9%. Vseeno pa ostaja tisti 0,1%, da ni dovolj izkušen pri tem in bo kaj narobe (mimogrede – osebno poznam enega anestezista, ki je kriv, da bo njegov pacient do konca življenja na vožičku, nepokreten)
3. Nikoli ne veš, kako bo tvoj organizem reagiral na snov, ki ti jo vbrizgajo. Lahko si na tisto alegičen, pa ne veš. Zato se raje izognem vsakemu eksperimentiranju, sploh ker ne gre samo zame, ampak tudi za otroka. (moj dedek je umrl med operacijo, ker se po narkozi več ni zbudil, operacija pa je drugače povsem uspela)
4. Vsako sredstvo proti bolečinam vpliva ne samo na mamo, ampak tudi na otroka.
5. Med porodi z EA se jih več kot pri običajnih konča vakumsko.
6. Tudi EA ima nekaj stranskih učinkov – lahko je preslaba, pa so bolečine ravno tako hude, lahko je premočna, pa mamica ničesar ne čuti, tudi popadkov ne. Velikokrat sem že slišala, da so mamice tožile zaradi nekaj dnevnih hudih glavobolov po EA. Ali pa da so se več dni počutile omamljeno.
7. Po mojih izkušnjah je porodna bolečina v primerjavi z drugimi, ki sem jih že izkusila, povprečna, mogoče celo podpovprečna. Vrtanje zoba je zame bolj boleče, glavobol ob prehladu tudi. Migrenski glavobol ali bolečina v križu sta vsaj 10 krat hujša. Bolj boleče je tudi šivanje rezov in raztrganin po porodu. Enako zlom roke ali izvin gležnja. In dejstvo je, da sem samo o porodnih bolečina in njihovi strašnosti poslušala odkar pomnim zase. S porodnimi bolečinami nas strašijo iz vseh koncev in krajev, zato se jih ponavadi toliko bojimo, strah pa naredi svoje.

Če sklenem: meni se ne zdi vredno tvegati, ne glede na to, koliko majhna so tveganja. Imam pa za seboj dva krasna kratka poroda. Tretjega se bojim, enako kot sem se prvega in drugega. Ampak ne zaradi bolečin, ampak ker obstaja tisoč in ena stvar, ki lahko gre narobe.

K.atja, kaj se je s teboj dogajalo pri prvem porodu? Kaj se je zgodilo, da so stvari prišle tako daleč? Kje so bili zdravniki, babice? Verjamem, da ti takšna izkušnja pusti grozne strahove. Boš tokrat rodila v isti porodnišnici?
Verjetno je zate EA res dobra izbira. Vseeno pa se na porod dobro pripravi, mislim predvsem psihično. Poišči čim več podatkov o porodnišnici, kjer boš rodila, pozanimaj se o njihovih porodničarjih, babicah, ali imajo anestezista za EA ves čas na voljo. Ne vem, koliko pametno je, da se voziš v zelo oddaljeno porodnišnico, ko se porod že začne. Sploh ne z tvojo izkušnjo. Kaj če bo porod hitro napredoval in ne boš mogla na pot? Pozanimaj se ali se je mogoče v tvoji porodnišnici vnaprej pogovoriti z osebjem in povedati, kakšni so tvoje izkušnje in strahovi.
Upam da te panika ne bo ohromila in da boš imela ta porod v lepšem spominu.

Sama vstavitev katetra me ni bolela, neroden je samo položaj,v katerem si, ko ti ga vstavljajo, ležati moraš sključena na boku, kar je težko s popadki in trebuhom, ampak to je stvar dveh minut,
tega vprašanja o popadkih ne razumem čisto, sama sem prišla v porodnišnico s sploh ne intenzivnimi popadki, stopnjevali so se po klistirju in po dozi umetnih,
za zadnjo alinejo ti pa samo čestitam, tokrat se bom vzdržala komentarja,
meni osebno veliko pomeni da sem rodila z epiduralno, s polno zavestjo a brez bolečin in travm sem rodila svojo hčerkico, porod je bil lahek, popolnoma brez komplikacij in “stranskih učinkov”,
prav takega želim tudi tebi, srečno!

Meni je huje iti k zobozdravniku kot roditi.

Saj če je bil lahek porod, te tudi brez epiduralne ne bi kaj strašno bolelo.

Uf, Manda, se strinjam: migrena je veliko veliko hujša od popadkov :((( In dejansko je mene pri celem porodu najbolj bolelo šivanje presredka, ker niso počakali, da prime lokalna…

čao

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~ NeVeR RuN FaStEr ThAn YoUr GuArDiAn AnGeL cAn FlY ~

Polona2, o kakšnih travmah pa govoriš? Jaz sem 2x rodila brez epiduralne, pa nisem imela nobenih travm. Ne glede na to, da spadam med ljudmi z izredno nizkim pragom bolečine, je dihanje tisto, ki ti ogromno pomaga pri popadkih. Jaz osebno se za epiduralno ne bi odločila, podpiram pa vse tiste, ki se zanjo odločijo.

Če obstaja možnost izbire oz. odločitve za EA , si jo privošči.

Več škode narediš s tem, da se delaš pogumno , ker se to od tebe “pričakuje”, kot pa da jasno in glasno poveš, da te boli in da pričakuješ pomoč.

Nič slabega ne vidim v rojevanju brez bolečin. Še sreča, da sploh obstaja moznost, da lahko izbiraš.

Sama sem prvič rojevala dobre 3 ure. Saj je bolelo , ampak tiste bolečine
sem smatrala kot nekaj povsem normalnega. Bilo je prvič in itak nisem vedela , kako bo. Sploh pa se ne spomnim, da je 11 let nazaj obstajala pri nas možnost EA. Porod se je končal s carskim rezom, tako da kako je roditi po naravni poti žal ne vem.

Jaz se bojim igel. Že zdaj me je groza infuzije po carskem rezu, ki se mu po napovedih moje g. ne bom mogla tudi zdaj v drugo izogniti.

Lahek porod, to pomeni dolg tri ure in brez komplikacij,
popadki ki sem jih čutila, preden mi je prijela epiduralna, pa so bili najhujša bolečina, ki sem jo doživela v življenju…

Čveka, glede travm, a si prebrala prvi post???

Aja, če se je to nanašalo na post od K.atje, je pa nekaj drugega.

Lep vikend

No ti si ziv dokaz kako se nabloze kopicijo o EA!

Glupa si k telegraf stanga

New Report

Close