eozinofilija
Pozdravljeni!
Dobila sem izvide, kjer je navedena vrednost eozinofilije – 16,9% (1.06 x 10/9) . Postavili so mi tudi diagnozo astme. Po postavitvi diagnoze so mi predpisali Alvesco 160 (2x 2 vpiha) po potrebi še olajševalec Ventolin in pršilo za nos Avamys. Vse to moram jemati 3 mesece. odkar jemljem alvesco je stanje zeloo boljše, Ventolina ne potrebujem.
Zdravnica je zapisala, da je potrebno spremljanje zaradi možnosti sindroma Churg-Strauss in pa AVPA. To kratico je popravila….ročno – v mislim da ASPA….. Kaj bi lahko bila ta kratica?….
Hvala za pomoč.
Spoštovani,
taka koncentracija eozinofilcev je čisto razložljiva z astmo. Tudi dober odziv na Alvesco gre zraven. Redke bolezni, ki gredo z zelo težko astmo (ki ne reagira dobro na Alvesco) so na primer vaskuliti pljuč (Churg Strauss) ali posebne vrste alergijska reakcija na plesni, ki se naselijo v pljučih (alergijska bronhopulmonalna aspergiloza). Zdravniki smo zelo previdni in radi mislimo na najbolj črne scenarije.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Test 2 mm se pravzaprav ne smatra kot čvrsto pozitiven rezultat. Bosta z zdravnico na kontroli preverila, ali so testi s plesnimi res čvrsto pozitivni, ali niso. Aspergilus je zelo rezširjena plesen. To je na primer zelena plesen na marmelari, starem kruhu ali sadju. Pa v zemlji je (npr lončnicah v dnevni sobi), črne lise v kopalnici ali za omarami…
LP
Mitja Košnik
Pozdravljeni!
Odgovarjam na prejšnje sporočilo, da vidite prejšnje oz dosedanje preiskave.
Decembra sem bila na pregledu. Zdravnica mi je podaljšala jemanje zgoraj omenjene terapije za 6 mesecev. Res da več ne kašljam, sem pa precej iz telesne forme, zato se hitro utrudim oz zadiham. Omenila pa sem ji, da več kot polovico časa jemanja terapije, kljub zdravilom, še vedno ne okušam ali vonjam. Omenila sem ji, da po določeni hrani dobim zelo rdeče (prav žgejo) ustnice, da mi razpoka koža na peti do krvi, da dobim izjemno suho kožo na dlaneh…. Hotela sem ji razložiti, kako so se alergije začele…. pa ni poslušala oz. je temo večkrat prestavila.
Moti me, da se ne išče vzroka alergij, samo posledica se zdravi. Kako naj se aleergije prenehajo, če pa vedno znova vede/nevede vnašam alergene s hrano?
Sicer so me na zadnjem pregledu še 1x stestirali, testi so bili podobni prvim, kri je bila boljša (kar se tiče eozinofilije).
Ali obstajajo še kakšni testi, ki lahko dokazali alergijo (mislim, da je največji problem hrana)?
Sem pa opazila, da imam na trenutke precej zamegljen vid…., bolj sem razdražljiva… živčna. Stranski učinek – hripavost in boleče žrelo – pa ni tako hudo, ker si po vpihu splahnem usta.
Skrbi me, ker moram jemati polno dozo še 6mesecev….
Nek zdravnik mi je rekel, da se alergij v 90% ne dokaže, kljub vidnim težavam. Je to res?
Zahvaljujem se vam za vaše mnenje in čas.
Spoštovani,
pri potrjeni diagnozi astme je zdravljenje trajno. Za astmo ni treba biti alergičen. Če je oseba alergišna se to ponavadi tudi ugotovi s testi. Mimogrede, pri vas je ugotovljena alergija za cvetni prah. To je tudi eden od razlogov, da man je zdravnica podaljšala prejemanje prevnetivnih zdravil do poletja.
Če še vedno ne vonjate, je to lahko posledica, da nosno pršilo ne pride do konca nosne votline, kjer so receptorji za voh. To se zgodi, če je nosna sluznica toliko otekla, da sprej ne more mimo. Takrat lahko koristi enako zdravilo v obliki kapljic (Flixonase kapljice).
LP
MK