Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Enteroviroza, viroza?

Enteroviroza, viroza?

Pozdravljeni!

Po dolgem casu se zopet obracam na vaso pomoc.
Malo sem uporabila iskalnik in me sedaj zanima kaksna je razlika med enterovirozo od obicajne viroze?

V nedeljo zvecer mi je bilo cudno v trebuhu,ponoci pa sem potem enkrat bruhala in enkrat driskala :), potem je bilo v redu.Tudi ta cudni obcutek v trebuhu je izginili. 2 uri pozneje je bruhal triletni sin. Do jutra se dvakrat. Potem dopoldan se enkrat.Se pravi vsega skupaj 4krat. Se glede kakanja,prva runda zjutraj je bila normalna, druga je bila driska,tretja popoldan pa je bilo mehko blato ne vec tekoce.Danes ponoci je zopet dvakrat bruhal.Kakal je danes enkrat,zopet mehko blato, ne tekoce. Pije dosti – isostar, je bolj malo.Povisane temperature zaenkrat nima. Razpolozenje je normalno..Obcasno pociva,se igra,tudi teka po stanovanje.

Najprej sem mislila,da nama je naskodila kaksna hrana,glede na to,da sva bila casovno tako ujeta glede bruhanja. Ampak ocitno gre za nekaksno crevesno virozo?? Kako dolgo pa v povprecju traja? Kuznost pa je lahko do tri tedne kot sem prebrala ( izlocki blata). Se lahko, ko ozdravi druzi z ostalimi otroci kljub tako dolgi kuznosti?

Ker sem jaz doma ga do poslabsanja ne bom vozila k zdravniku-se pravi,ce se bo povecalo bruhanje in driskanje in ce se pojavi temperatura? Ker pa mu ne zelim skoditi, a je mozno, da gre za kaj bakterijskega,to pa se vidi le na krvi??

Hvala za vas odgovor in lep pomladni dan zelim!
LP,Leina

Viroza je izraz za virusno okužbo, ki jo povzroča katerikoli virus in prizadene dihala in/ali črevesje/in lai kožo (izpuščaj.
Enteroviroza pa je ožji izraz, torej za bolezen, ki jo povzročajo enterovirusi (polio virusi, coksaki virusi, ekovirusi, enterovirus 68-71) in povzročajo okužbe črevesja ter centralnega živčnega sistema (meninigitis).
Inkubacijska doba, trajanje bolezni, kužnost, je odvisno od tega, kateri virus bolezen povzroči, zato je nemogoče po podatkih o nekajkratnem bruhanju, nekajkratni driski, sklepati o povzročitelju in natančno odgovoriti, kako bo bolezen potekala.
Na splošno trajajo 5-7 dni (nekatere pa samo 1 dan), ko je blato formirano (torej ni več tekoče) je kužnost tako majhna ali pa je sploh ni več, da oseba ni nevarna okolici za prenos bolezni.
K zdravniku gremo vedno, ko otrok (ali odrasli) ne pije, če ima izrazite bolečine ali se pridružijo durgi znaki (npr,. meninigealni).
Bakterijska vnetja čreevesja ne zdravimo, torej je iz stališča zdravljenja nepomembno ali je povzročitelj virus ali bakterija, razen v primeru salmoneloze za osebo, ki dela pri pripravi hrane pred toplotno obdelavo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close